Románia: az NL-kudarc ellenére marad a szövetségi kapitány

BOROS MIKLÓSBOROS MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2022.10.03. 16:28
null
Edward Iordanescu csapata szeptemberben már biztató teljesítményt nyújtott (Fotó: AFP)
A 2024-es Európa-bajnokság selejtezőinek végéig, azaz gyakorlatilag egy évvel meghosszabbította Edward Iordanescu szövetségi kapitány szerződését a Román Labdarúgó-szövetség (FRF), annak ellenére, hogy a válogatott kiesett a Nemzetek Ligája harmadik vonalába.

 

A januárban kinevezett Iordanescu és Mihai Stoichita szakmai igazgató beszámolóit és a jövőre vonatkozó stratégiáját hétfőn hallgatta meg az FRF végrehajtó bizottsága, és a bizalmi szavazás után Iordanescu alá is írta új szerződését, amely a 2024-es Eb-re való kijutás esetén automatikusan meghosszabbodik a németországi torna idejére is.

Bár Románia hét ponttal utolsó lett Nemzetek Ligája-csoportjában, a két szeptemberi mérkőzésen (1–1 Finnországban és 4–1 hazai pályán Bosznia-Hercegovina ellen) a válogatott sokkal jobb teljesítmény nyújtott, mint a négy júniusi mérkőzésen.

„Iordanescunak folytatnia kell a válogatott élén, mert a szeptemberi találkozókon már láttunk jó dolgokat, amiket tovább kell vinni. A csoportban elért negyed hely csalódás, de egyetlen pontra voltunk a második helytől. Edi vállalta a csapat újjáépítését, és mindannyian reméljük, hogy elhozza nekünk a 2024-es Eb-szereplés örömét” – idézi a szövetség honlapja Mihai Stoichitát.

Iordanescu, aki – Bölöni Lászlóval ellentétben – év eleji kinevezésekor vállalta, hogy az esetleges sikertelen Nemzetek Ligája-szereplés esetén alig félévnyi munka után meneszthetik, úgy tervezi, hogy a jövőben szinte kizárólag a 2019-es U21-es kontinensbajnokságon elődöntős generációra építi a nemzeti együttest, és csupán két-három idősebb játékos marad a keretben. Igaz, a 30 évnél idősebbek nagy része az elmúlt egy-másfél évben le is mondta a válogatottságot.

„Megtisztelő a most kapott bizalom, és ígérem, hogy minden tudásomat a válogatott szolgálatába állítom. Öt problémánkat kell megoldanunk, vagy legalábbis csökkenteni a hatásukat, ilyen például a válogatott kerettagok nemzetközi tapasztalatának hiánya klubjaikban. Azt hiszem, a sok fiatal, U21-ből érkező játékossal már letettük az alapokat” – mondta új szerződése aláírásakor Edward Iordanescu.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik