DUDUCZ TIBOR
2023.04.01 10:59

Róbert Mak: A Ferencváros Sydney-ben is téma

Az ausztrál élvonalban szereplő Róbert Mak biztos benne, hogy korábbi csapata, a Ferencváros az idén is megnyeri a bajnokságot, s reméli, hogy a szlovák válogatott ugyanolyan sikeres lesz olasz irányítással, mint a magyar.

Róbert Mak (kékben) az ausztrál első osztályban zöld-fehérek ellen is játszik – a szlovák válogatott támadó tavaly nyáron igazolt a Sydney FC-be, azt megelőzően két évig a Ferencváros futballistája volt (Fotó: AFP)


Ismerős arc: 2020 és 2022 között Róbert Mak 51 tétmérkőzésen szerepelt a Ferencváros színeiben, hat gólt szerzett és kilenc gólpasszt adott. A 32 esztendős, 75-szörös szlovák válogatott támadó tavaly nyár óta az ausztrál élvonalbeli Sydney FC-t erősíti, és telefonos megkeresésünkkor készséggel állt a Nemzeti Sport rendelkezésére.

„Vasárnap a válogatottal odahaza legyőztük Bosznia-Hercegovinát az Eb-selejtezőben, azt követően csaknem húsz órát repültem számos időzónán keresztül, s a hidegből a kánikulába csöppentem –
mondta a Nemzeti Sportnak Róbert Mak. – Itt, Sydney-ben korán reggel edzünk, mert napközben még mindig óriási hőség van, harminc fok feletti, jóllehet már érezni az ősz közeledtét.”

Jó hangulatban érkezett vissza klubcsapatához, hiszen a bosnyákok 2–0-s legyőzéséhez alaposan hozzátette a magáét, ő szerzett vezetést, ez volt egyébként a 15. gólja a válogatottban. A szlovák együttest tavaly óta olasz szakember, Francesco Calzona irányítja.

„Némi idő kell még, mire teljesen elsajátítjuk a mester módszereit, mást ne mondjak, karrierem során ezt megelőzően sohasem dolgoztam olasz szakemberrel. Kívánom, hogy olyan sikeresek legyünk, mint a magyarok az ugyancsak olasz Marco Rossi szövetségi kapitánnyal. Az Eb-selejtező első mérkőzésén gól nélküli döntetlent játszottunk Luxemburggal, jól ki is fütyült minket a közönségünk, utána pedig megvertük a bosnyákokat, ekkor pedig felállva tapsolt a stadionban öt-hatezer szurkolónk. Remélem, elindulunk a fejlődés útján, és egyre több néző lesz kíváncsi válogatottunk meccseire.”

Róbert Mak, még a Ferencváros játékosaként (Fotó: Török Attila)

Vasárnap egyébként félbe kellett szakítania nyilatkozatát a vegyes zónában az Eb-selejtező után, elnézést is kért érte.

„Fradis találkozó volt, a bosnyák válogatottban szereplő Amer Gojakkal és Adnan Kovaceviccsel váltottunk néhány szót. Utóbbival két évig együtt játszottam a Ferencvárosban, most mezt is cseréltünk. Sok minden szóba került, főleg a Leverkusen elleni Európa-liga-nyolcaddöntő, abban pedig biztos vagyok, hogy az FTC az idén is bajnok lesz –
folytatta Róbert Mak, akit Ausztráliában is megtaláltak a Fradi-drukkerek. – Sok szlovák és magyar él Sydney-ben és környékén, akik kijönnek a csapat meccseire. A magyarok, akik közül a legtöbb Fradi-drukker, tudták, hogy Magyarország legnépszerűbb csapatában futballoztam, úgyhogy volt közös témánk.”

A gyors szélső hozzátette, jó döntés volt a Sydney FC-hez szerződnie.

„Színvonalas a bajnokság, többek között a Manchester United korábbi portugál csillaga, Nani is itt játszik. Csapatomnak új stadionja van, huszonötezer az áltagnézőszám, a célunk pedig a rájátszásba jutás. Jók vagyunk, rendszeresen futballozom, szóval nagyon jól érzem magam” –
zárta szavait Róbert Mak.

2023.06.08 23:10:11

Minden más foci nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Az egészet Mohamed Bin Szalmán koronaherceg, az ország tényleges uralkodója kontrollálja, és ő döntött úgy, hogy ezen keresztül „rúgja be” a helyi labdarúgás motorját. Természetesen lehet és kell is emögött gazdasági okokat keresni, de a fő szempont azért a rómaiaktól kölcsönzött »panem et circenses«, a kenyeret és cirkuszt örökbecsű igazsága.

2023.06.07 23:50:52

Minden más foci nemzetisport.hu

2023.06.07 22:22:42

Minden más foci nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Bölöni László úgy véli, saját együttese első ligás kultúráját becsülné le, ha meglepetésként kategorizálná a sikerét. Amit csak felértékel, hogy a francia másodosztályban további hat csapat dicsekedhet korábbi első ligás múlttal, és határozott célja volt az élvonalba kerülés.

2023.06.06 23:13:53

Minden más foci nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Az UEFA szándéka eredetileg az volt, hogy alacsonyabban rangsorolt országok csapatai is bekapcsolódjanak a nemzetközi vérkeringésbe.

2023.06.03 00:21:05

Minden más foci nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A Sevilla csodálatos európai szereplése és sebezhetetlen döntőbeli teljesítménye ugyanakkor nem izolált jelenség, hanem nyugodtan kijelenthető: spanyol sajátosság, s itt jön be a képbe az újrafogalmazott linekeri tézis szükségessége.