Remek meccsel érkeztek meg a gólok az Afrika-kupára

Vágólapra másolva!
2013.01.20. 18:05
null
Most volt minden, amitől jó az afrikai foci: gólok, iram, őrült gólöröm (Fotó: Action Images)
A nyitó nap eléggé lehangoló mérkőzései után üdítő élmény volt a labdarúgó Afrikai Nemzetek Kupájának vasárnapi rangadója: a B-csoport nyitó találkozóján Ghána már 2–0-ra is vezetett a Kongói DK ellen, ám a vége 2–2 lett egy élvezetes és végre gólokat is hozó meccsen. Az esti találkozón az exbarcelonás Seydou Keita góljával Mali 1–0-ra legyőzte Nigert.

A torna egyik fő esélyesének számító – a felkészülési időszakban is igen jó teljesítményt mutató – Ghána és a kontinens legjobb klubcsapatával (Mazembe) büszkélkedő Kongói DK mérkőzése jónak ígérkezett, igaz, a hasonló ígéretekkel óvatosan kellett bánni a nyitó nap két nagyon gyenge, gólt sem hozó találkozója után...

A Kongói DK drukkerei ölhettek jobban az iksznek (Fotó: Action Images)
A Kongói DK drukkerei ölhettek jobban az iksznek (Fotó: Action Images)

A B-csoport rangadója mindenesetre jól és mozgalmasan kezdődött, csak gól nem volt, bár ezért a kongóiak leginkább a helyzetkihasználásukat okolhatták... A 13. percben a csapatkapitány Trésor Mputu precíz visszagurítással lepte meg Lomana Trésor LuaLuát, aki meg is küldte a labdát, Fatau Dauda azonban bravúrral a lécre tolta a lövést. Egy perccel később jött a következő ziccer, most Dieumerci Mbokani készített elő a jobb szélről, Mputu viszont tizenegy méterről az égbe lőtte a helyzetet.

A ghánaiak egy jó (de a bal fölső mellett-fölött elzúgó) Amoah-lövéssel vezették le az ijedtségüket, hogy aztán a 29. percben Asamoah Gyan révén kihagyjanak egy virtigli ziccert is – a Fekete Csillagok csatárcsillaga túl lazán akarta megoldani a kapus elleni egy-egyezést, és elgurított a bal kapufa mellett.

Amit itt még elhibáztak a ghánaiak, azt nem rontották el a 40. percben: egy bal oldalon kijátszott akciót követően Emmaniel Agyemang-Badu érkezett középen, hogy az üres kapuba továbbítsa a 2013-as torna első találatát – 220 perc után született meg az ANK első gólja!

Ezzel ki is szakadt a gólzsák, ráadásul kimondottan jó volt a meccs: a második félidő elején Albert Adomah lapos lövését az extrém frizurás (ez egy ANK-n nem ritka...) Robert Kidiaba nyomta nagy bravúrral ki, de a szöglet után a hosszún érkező Kwadwo Asamoah a léc segítségével a kapuba fejelt. Nem sokáig mutatott az eredményjelző kétgólos ghánai fórt, Mputu ugyanis okos találattal visszahozta a meccsbe a Kongói DK-t.

A kék-piros mezesek itt nem álltak le, és ki is tudtak egyenlíteni: Mbokani esett nagyot a tizenhatoson belül (védője látványosan és nem túl okosan rángatta meg előtte), a megítélt büntetőt pedig nagyon magabiztosan belőtte – 0–2-ről 2–2-re jött vissza a Kongói Demokratikus Köztársaság! A kapus Kidiaba előhúzta egyedi, fenéken pattogós gólörömét, a két, egyaránt jól futballozó csapat pedig nekiveselkedett a hosszú hajrának.

Asamoah Gyan lövését Kidiaba védte szépen, majd a kongóiak kapusa egy lecsúszott beadást is hatástalanított, ezzel fontos szerepet játszott együttese pontszerzésében – az összesen 29 lövést és négy gólt hozó mérkőzés igazságos döntetlenre végződött. A mutatott játék alapján nem lennénk meglepődve, ha ez a két gárda sokáig eljutna.

Az esti Mali–Niger meccsre – ez azért várható volt – visszaesett a színvonal, és az első félidőben gólt sem láthattak a nézők, mivel mindkét kapus jó viszonyt ápolt Fortunával (másképp: a csatárok képtelenek voltak a kapuba küldeni a helyzeteket). A fölényben játszó és egyébként is esélyesebb Mali a fordulás után is tovább támadott, Seydou Keita óriási lövését a levegőben úszva tolta szögletre Kassaly Daouda, a nigeriek kapusa. A mali csapat vezérének bizonyuló Keita később a lécet is megdöngette egy újabb bombával, majd a 84. percben – köszönhetően Daouda kapus hibájának – betalált, hozva ezzel csapatának a három pontot.

AFRIKAI NEMZETEK KUPÁJA
B-CSOPORT, 1. FORDULÓ
Ghána–Kongói DK 2–2 (1–0)
Port Elizabeth. V: Bennett (dél-afrikai)
GHÁNA: Dauda – Pantsil, Akaminko, Boye, K. Asamoah – Agyemang-Badu, D. Boateng (Annan, 73.), Adomah (Afful, 82.), Atsu (Rabiu, 57.) – Wakaso Mubarak, Gyan
KONGÓI DK: Kidiaba – Issama, Mabiala, Mongongu (Zakuani, 74.), Kasusula – Makiadi, Mulumbu, Kabangu (Kaluyituka, 68.), Mputu – Mbokani, Lua Lua (Kanda, 65.)
G: Agyemang-Badu (40.), K. Asamoah (49.), ill. Mputu (53.), Mbokani (69. – 11-esből)
Mali–Niger 1–0 (0–0)
Port Elizabeth. V: Dzsdidi (tunéziai)
MALI: Mam. Samassa – F. Diawara, Wague, Mah. Ndiaye, Tamboura – Kal. Traoré (Momo Sissoko, 64.), Mah. Traoré, Sey. Keita, Ch. Diarra (Mah. Samassa 46) – Sig. Diarra (Sam. Diakité, 78.), Ch. Diabaté
NIGER: Kassaly – Chicoto, Dan Kowa, Bachar, Fatokouma – Koudize (Alhassane, 88.) – Soumaila, Lancina, Boubacar (Talatou, 78.) – Mo. Sidibe, Maazou
G: Sey. Keita (84.)
AZ ÁLLÁS
1. Mali 1 1 1–0 3
2. Ghána 1 1 2–2 1
Kongói DK 1 1 2–2 1
4. Niger 1 1 0–1 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik