„Puskásnak ugyanannyi gólja volt, mint CR-nek, de ő gólpasszokat is adott”

B. L.B. L.
Vágólapra másolva!
2020.11.12. 17:13
null
A La Gazzetta dello Sport cikke
Mint ismert, Cristiano Ronaldo a szerdai, Andorra ellen szerzett góljával beérte a 746 találattal záró Puskás Ferencet az örökranglista negyedik helyén. A portugál támadó újabb találatát követően a La Gazzetta dello Sport a Nemzeti Sport főszerkesztőjével, Szöllősi Györggyel beszélgetett.

 


„Puskás életrajzírója: Ugyanannyi gól, mint CR-nek, de ő gólpasszokat is adott. Egy lépésre volt a Juvétól és az Intertől” – olvasható az olasz lap Luca Bianchin által jegyzett cikkének címében.

Cristiano Ronaldo és Puskás Ferenc, két külön világ. A kockás hasú ember és a pocakos támadó. Az egyikükről nap mint nap beszélünk, a másikról a fiatalabbak alig tudnak bármit – indít cikkében a tekintélyes olasz lap. ALa Gazzetta dello Sporthozzáteszi, hogy a legendás magyar támadó 14 éve elhunyt, azóta pedig lánya, Anikó, valamint felesége, Erzsébet is követte őt, így „ha olyan embert keresünk, aki jól ismerte őt, akkor a Nemzeti Sport főszerkesztőjét kell keresnünk, aki sikeres életrajzi könyvet írt Puskásról”.

Cristiano Ronaldo Puskás Ferenc mezével
Cristiano Ronaldo Puskás Ferenc mezével

– Ön, aki jól ismerte őt, mit gondol, mit mondana Puskás Ronaldónak, ha itt lenne?
– Biztos vagyok benne, hogy nagyon tisztelné és nagyra becsülné őt, mindketten annyi gólt akartak szerezni, amennyit csak lehetséges, és ez a legfontosabb a futballban. Na jó, talán a bókok mellett hozzátette volna, hogy ő sohasem hagyta volna el a Real Madridot.

– Tudjuk, hogyPuskásnak is volt ajánlata a Juventustól,ahogyan Cristiano Ronaldónak. Véleménye szerint milyen közel volt az aláíráshoz?
– Az ajánlat 1947-ben érkezett a Fiat budapesti irodáján keresztül a torinói olasz–magyar után. Puskás olyan fizetést kaphatott volna, amilyet megfelelőnek tart, mint egy kitöltetlen csekknél. Csábító volt az ajánlat számára, de túl korán jött, akkoriban esze ágában sem volt elhagyni az országot sem ő, sem a párja. Aztán figyelembe kell venni azt is, hogy Puskásék német származásúak voltak, és ezekben a kényes években, amikor kilakoltatták a svábokat, jobb volt Puskás Öcsi és a családja számára is, ha marad.

– Egyéb olaszországi kötelék?
– Az 1956-os forradalom után Bordigherában töltött hónapok, és a szinte titokban játszott meccsek Toszkánában ismert események. Az kevésbé, hogy 1957-ben Puskás előszerződést kötött az Interrel. Bár végül ebből sem lett semmi, itt töltötte előtte a karácsonyt a túrázó Honvéddal, Milanóban. Néhány héttel korábban a szovjet katonák közbeléptek, hogy leverjék a magyarországi forradalmat, Puskás pedig megszervezte családja menekülését. A harmadik kísérletnél feleségének és lányának sikerült átlépnie a határt. December elején sikerült megszervezni a Milánóba érkezésüket Bécsből, Kocsis Sándor feleségével együtt, így egyesültek a családok.

– Végül a fő kérdés, Puskás volt jobb, vagy Cristiano Ronaldo?
– Nehéz megmondani, ugyanakkor hozzá kell tenni, hogy Puskást két évre eltiltotta a FIFA 30 éves korában, amiért elhagyta Magyarországot, innen kellett újrakezdenie, ráadásul a magyar válogatottban többé nem szerepelhetett, a spanyolban pedig csak négy mérkőzést játszott. Vagyis sokkal több gólig is eljuthaott volna, mint a végleges 746 találat. És akkor van még egy különbség

– Milyen különbség?
– Puskásnak a karrierje során körülbelül ugyanannyi gólpassza volt, mint gólja. Az első évében a Realnál a gólkirályi címért küzdött Di Stéfanóval. Egy kulcsfontosságú helyzetnél viszont a kapu előtt ziccerben lepasszolta a labdát társának, tudta, hogy a Szőke nyíl volt a főnök a Realnál, úgy volt helyes, hogy ő szerezze meg a Pichichi-kupát, amit persze aztán Puskás is négyszer elnyert. Ronaldo megtette volna ugyanezt?

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik