Puskás–Suzuki-kupa: a Real nyerte a tornát, a Puskás Akadémia a 4. lett

Vágólapra másolva!
2022.06.06. 18:14
A Puskás Akadémia a 4. helyen végzett a Felcsúton zajló U17-es nemzetközi utánpótlástorna, a Puskás–Suzuki-kupa hétfői helyosztóin. A tornát a Real Madrid nyerte meg, miután a döntőben 4–0-ra legyőzte a Dinamo Kijevet.
A Real Madrid remek játékkal győzött 
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (Fotó: Dömötör Csaba)
A Real Madrid remek játékkal győzött A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (Fotó: Dömötör Csaba)

Legutóbb 2017-ben fordult elő, hogy Európa egyik legrangosabb utánpótlástornája, a Puskás–Suzuki-kupa döntőjébe nem jutott el magyar csapat – akkor a Real Madrid négy nullára verte meg a Panathinaikoszt. Noha a 15. Puskás–Suzuki-kupán az utolsó csoportmérkőzése előtt még a Budapest Honvédnak és a házigazda Puskás Akadémiának is volt esélye a fináléba kerülésre, előbbi egy nullás vereséget szenvedett a Dinamo Kijevtől, így csak az ötödik helyért léphetett pályára, a Puskás Akadémia pedig nagy küzdelemben egy nullára elbukta a Real Madrid elleni rangadót, így pünkösdhétfőn a bronzmérkőzésen lépett pályára.

A nap első meccsén Cristiano Ronaldo nevelőklubja, a Sporting 2–0-ra legyőzte a tornán először induló DAC-ot, így megszerezte a hetedik helyet, a felvidéki csapat pedig négy vereséggel az utolsó helyen zárt. Az ötödik helyért az ötszörös tornagyőztes Budapest Honvéd és a Panathinaikosz meccselt, és bár Kiss Tamás góljával a Honvéd már a harmadik percben vezetést szerzett, a Pana a 40. percben előbb egyenlített, majd az utolsó percben a győztes találatot is megszerezte. A bronzéremért már a Pancho Arénában lépett pályára a címvédő Puskás Akadémia és a Flamengo; három évvel korábban ez a két csapat a fináléban csapott össze, azt a találkozót a brazil csapat négy kettőre nyerte meg.

Hétfőn nem jelentett meglepetést, hogy a brazil játékosok jó barátságot ápolnak a labdával, és már az ötödik percben előnybe is kerültek, miután egy remek kiugratást követően Jonathan a jobb alsó sarokba lőtte a labdát tizenhat méterről. A folytatásban is a dél-amerikai együttes maradt támadásban, és bizony ha Adriel fejese pontosabb, valamint Pécsi Ármin nem véd bravúrral egy megpattanó labdát, szűk negyedóra alatt jelentős előnyt alakíthatott volna ki. Hat perccel az első játékrész vége előtt jobb oldali bedobást követően Daniel elé került a labda, ő 16 méterről a jobb felső sarokba bombázott, nem volt kérdés, melyik csapat játssza a jobb futballt.

Ezért sem jelentett meglepetést, hogy a hazaiak trénere, Kiss Márton a szünetben cserélt, igaz, Momcsilo Szvilar pályára lépése nem változtatta meg a játék képét. Pécsi Ármin Jonathan lövését bravúrral, lábbal hárította, és negyvennégy percet kellett várni az első felcsúti lövésre: Jacsó Dávid próbálkozott huszonkét méterről. Ezt követően a Flamengo olyan támadást szórakozott el, amelynek során három támadó vezette egy védőre a labdát, majd Felipe Lima egy végletekig kijátszott támadás végén lőtt a hálóba. Azt kell mondanunk, a Flamengo teljesen megérdemelten szerezte meg a torna bronzérmét, és ha Pécsi Ármin nem véd többször is bravúrral, nagyobb különbséggel is győzhetett volna (0–3).

„Kimagaslóan a Real Madrid volt a legerősebb csapat”

A DÖNTŐ

Ezután jött a döntő, amelyen az volt a fő kérdés, hogy a Real Madrid hódítja-e el ötödször a trófeát, vagy a Dinamo Kijev először.

A spanyol csapat állandó résztvevője a tornának, ukrán ellenfele viszont újonc, s talán egy kicsit megilletődötten is kezdett – tizenöt perc után Pol Fortuny az elalvó kijevi védők között 14 méterről jobbal a bal alsó sarokba lőtt. A folytatásban is a Real dominált, és a 25. percben megduplázta az előnyét. Egy jobb oldali beadás után Jacobo Ramón közeli lövése túlcsurgott a kijeviek kapusán, Jurij Avramenkón, Babacar Diocou pedig közvetlen közelről nem hibázott. Amikor Joan Mascaró még a szünet előtt megszerezte a harmadik spanyol találatot, tulajdonképpen minden lényegi kérdés eldőlt. Természetesen a második félidőt még le kellett játszani, (ekkor Pol Fortuny pedig megszerezte csapata negyedik találatát is) hogy aztán ki lehessen jelenteni, a 15. Puskás–Suzuki Kupát a Real Madrid százszázalékos teljesítménnyel nyerte, ötödszörre hódítva el ezzel a trófeát, utolérve az eddigi csúcstartó Budapest Honvédot.

A Real fiataljai is sokat beszélgettek a magyarok Anglia elleni sikeréről

Így ünnepeltek a Real Madrid fiataljai

A döntő összefoglalója



Az eredményhirdetés során először a sportért felelős államtitkár, Schmidt Ádám oklevelet adott át a nyolcadik helyezett DAC, a hetedik helyezett Sporting CP, a hatodik helyezett Budapest Honvéd, az ötödik helyezett Panathinaikosz és a negyedik helyezett Puskás Akadémia csapatkapitányának. Ezt követően Magyarország miniszterelnöke, a Puskás Akadémia alapítója, Orbán Viktor a torna válogatottját díjazta, amelybe négy felcsúti futballista, Pécsi Ármin, Korodi Kevin, Kern Martin és Dusinszki Szabolcs is bekerült. Dr. Urbán László, a Magyar Suzuki Zrt. vezérigazgató-helyettese a torna kapusát, a Real Madridban védő Rubén Monterót, gólkirályát, Sérgio Correia Matost (Sporting CP) és legjobb játékosát, a tornagyőztes Realt erősítő Pol Fortunyt díjazta. Ezután Orbán Viktor és a Puskás Akadémia kuratóriumi elnöke, Mészáros Lőrinc a harmadik helyezett Flamengo, a második Dinamo Kijev és a tornagyőztes Real Madrid játékosainak és vezetőinek adta át az érmeket, legvégül pedig Orbán Viktor a kupát is átadta a Real Madrid csapatkapitányának, Cristian Pereának.

„Amikor az angolokat megvertük, öt-hat akadémista játszott a magyar válogatottban, és mi is tudtunk adni két kezdőt, meg egy cserejátékost. Ezeknek a tornáknak az értelme olyan meccseken mutatkozik meg, mint legutóbb például a nagyválogatott mérkőzése – mondta Orbán Viktor az M4 Sportnak, majd egy kérdésre válaszolva az NB I-ben harmadik helyen záró Puskás Akadémia felnőttcsapatáról is szót ejtett. – Az a fontos, hogy akadémisták játsszanak az NB I-ben, utána meg menjenek a válogatottba. Ez fontosabb, mint hogy hányadik helyen végzünk a bajnokságban.”

PUSKÁS–SUZUKI-KUPA
NEMZETKÖZI U17-ES TORNA (FELCSÚT)
A 7. helyért

DAC–Sporting CP 0–2 (0–1)
DAC: Mészáros E. (kapus); Hipp, Fancovic, Dömény (Oros, 31.), Ziga, Angyal, Knaze, Zimani, Mizerák (Nemcok, 31.), Raska, Csóka (Mat. Kucman, 31.)
Sporting CP: Botao (kapus); Machado, Alves, Viola (Silá, 31.), Mendes, Kandala (Ferreira, 48.), Baldé, De Matos, Santos (Chaves, 59.), Moreira, Abreu
Gólszerző: Kandala, De Matos

Az 5. helyért
Panathinaikosz–Budapest Honvéd 2–1 (0–1)
Panathinaikosz: Kontogeorgisz (kapus); Diamantisz, Picotisz, Fikaj, Katrisz, Jorgulakisz, Nikoletopulosz, Szpatharisz, Kokkakisz, Tomprasz, Notasz
Honvéd: Tóth B. (kapus); Vojtko, Bezzeg, Átrok, Simon B., Savsak, Braun, Szűcs T. Balogh Zs., Menyhárt, Pintér M.
Gólszerző: Picotisz, Lazari, ill. Szűcs

A 3. helyért
Puskás Akadémia–Flamengo 0–3
(0–2)
Puskás Akadémia: Pécsi (kapus); Korodi, Ásványi D., Major M. (Hegedüs L., 42.), Retter (Jacsó, 31.), Kapus (Orbán K., 47.), Kern (Svilar, 29.), Dusinszki, Vékony Halászi-Harsányi, 52.), Vajda R., Kun
Flamengo: Joao Lucas (Caio Barone, 58.) (kapus); Victor, Erick, Carbone, Daniel, Jonathan (Felipe Lima, 39.), Lorran (Claudio Thalis, 52.), Eduardo Gabriel (Goncalo, 52.), Vitor Fonseca, Adriel (Matheus Guimaraes, 58.), Bill
Gólszerző: Jonathan, Daniel, Felipe Lima

Döntő
Real Madrid–Dinamo Kijev 4–0
(3–0)
Real Madrid: Montero (kapus); Perea, Moya, Ramón, Espinola, Baixauli, Diocou, Hernández (Gil, 40.), Fortuny (Sánchez, 52.), Mascaró (De Lllanos, 40.), Moreno (Iriz, 52).
Dinamo: Avramenko (kapus); Balaba, Szizonyuk (Kotuha, 55.), Vaszilec (Jancsisin, 52.), Bilij (Hroholszkij, 44.), Matkevics, Kremcsanin, Iscsenko (Bojcsenyuk, 44.), Pasko, Huszev, Dikij.
Gólszerző: Fortuny (14., 50.), Diocou (25.), Mascaró (29.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik