Puskás-díj: Owennek utoljára a lövés jutott volna eszébe Zsóri helyében

Vágólapra másolva!
2019.09.23. 17:01
null
Zsóri már megérkezett Milánóba (Fotó: Koncz György)
Ma este a milánói Scalában rendezik a FIFA The Best gáláját, amelynek keretében az idei Puskás-díjat is átadják. A díj történetében először van magyar jelölt, Zsóri Dániel Ferencváros elleni ollózós gólja bekerült a legjobb háromba, ahol egy tíz tagú szakmai zsűri döntése alapján derül ki, melyik találat lesz a győztes. A döntéshozók közül Michael Owen korábbi angol válogatott támadó, a 2001-es év aranylabdása véleményezte mindhárom találatot a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség honlapján.

Michael Owen azt ugyan nem árulta el, hogy ő melyik gólra tette le a voksát a háromból, de elég egyértelmű segítséget ad a kör szűkítéséhez, amikor választ ad arra a kérdésre, hogy „a döntős gólok közül melyikhez lőttél hasonlót pályafutásod során?”

„Miután nem számítottam túl jó szabadrúgáslövőnek, ezért Quintero gólja nálam nem szerepel. Noha ollózni tudtam, nem sok ilyet szereztem, de egy félollós gólomra emlékszem az Arsenal ellen. Messi emeléséhez hasonlót talán egyszer szereztem, a Newcastle ellen az Anfielden a Kop előtti kapuba, s azzal nyertünk 1–0-ra” – emlékezett vissza Owen, aki elárulta, saját góljai közül például a '98-as vb-n Argentína ellen szerzett szólógólját jelölné Puskás-díjra, s részletesen elemezte az idei díjra jelölt találatokat is.

MESSI GÓLJÁRÓL

„Ezt a gólt egy zseni szerezte. Amikor ilyen szögben érkezik feléd a labda, akkor nagyon nehéz úgy erőt beleadni a lövésbe, hogy a labda ne szálljon fölé. Ráadásul, így alányúlni egy labdának, hogy semmi helye nincs a hibának, az nagyon precíz végrehajtást igényel. Próbálok még alternatív befejezési lehetőségeket kigondolni, de onnan, ebből a helyzetből ez az egyetlen lehetséges módja volt a gólszerzésnek.”

QUINTERO GÓLJÁRÓL

„Onnan nagyon ritkán születnek gólok.Nyilvánvaló kell valami különleges, hogy ilyen távolságból és szögből betaláljon az ember és a ballábas játékosoknak nyilván előnyük van, amikor innen lőnek szabadrúgást. Sokan meg sem próbálták volna innen kapura lőni a labdát, és 99 százalék, hogy mindenki beadásra számított, így a meglepetés erejével hatott a lövés, amelynek azért nagyon pontosnak kellett lennie.”

ZSÓRI GÓLJÁRÓL

Ha az ő helyébe képzelem magam, akkor legalább két-három egyéb dolog eszembe jutott volna, mint ez a megoldás, amit végül ő választott. Sőt, talán az utolsó, ami eszembe jutott volna, az a kapura lövés ebből a helyzetből. A labda nagyon messze van a kaputól, nagyon nehéz az ilyennel bármit kezdeni. Főleg, hogy a csatár is távolodik a kaputól, a labda elég magasan is érkezik,szóval én itt zsigerből leginkább arra gondolnék, hogy kinek passzoljam, vagy készítsem le lövésre, esetleg próbáljam valahogy megtartani. Szóval nemcsak a gól »minősége« elképesztő, hanem az ahhoz szükséges technikai tudás és a helyzetfelismerés is. Szeretném azt hinni, hogy amikor játszottam, minden játékhelyzetben az járt a fejemben, hogy ebből hogyan szerezzek gólt, de nem tudom elhinni, hogy Zsórinak a fején átfutott volna, hogy ez most egy gólszerzési lehetőség.Szóval a bátorságért, a kreativitásért és a technikai kivitelezésért is jár az elismerés – csodálatos gól volt.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik