Óriási csapás érte a spanyol női válogatottat az Európa-bajnokság kezdete előtt

Murányi DomonkosMurányi Domonkos
Vágólapra másolva!
2022.07.06. 11:14
null
Ezért a trófeáért száll harcba a tizenhat csapat (Fotó: AFP)
Szinte napra pontosan egy évvel azután, mint eredetileg tervezték, de szerdán az Anglia–Ausztria mérkőzéssel kezdetét veszi a 13. női labdarúgó Európa-bajnokság. Kik az esélyesek? Kik lehetnek a torna sztárjai? Beharangozó írásunkban igyekszünk megtalálni a választ a legfontosabb kérdésekre.

 

Öt év után rendeznek ismét női labdarúgó Európa-bajnokságot – sajnos ezúttal is a magyar válogatott nélkül, amely a negyedik helyen végzett a selejtezőcsoportjában. Az angliai kontinensviadalra eredetileg 2021 nyarán került volna sor, de tizenkét hónappal eltolták az eseményt, hogy ne azonos évben rendezzék meg a tokiói olimpia női futballtornájával, valamint a férfiak Eb-jével (amelyeket ugyancsak halasztva bonyolítottak le a koronavírus-járvány miatt).

Anglia tizenhét év elteltével ad újra otthont női Európa-bajnokságnak, de amíg 2005-ben csak öt északnyugati városban (Blackpool, Manchester, Blackburn, Warrington, Preston) játszottak meccseket, addig idén már országszerte, nyolc város tíz stadionjában rendezik a találkozókat – ebben persze szerepet játszott az is, hogy most már nem nyolc-, hanem (idén másodszor) tizenhat csapatos az Eb mezőnye, és több mint duplájára nőtt a mérkőzések száma.

A LEBONYOLÍTÁSRÓL

A tizenhat válogatottat négy négyes csoportra osztották. A csoportkörben körmérkőzéses rendszerben zajlanak a küzdelmek, a kvartettek első két helyezettje továbbjut a legjobb nyolc közé. A negyeddöntőben a csoportelsők a csoportmásodikakkal játszanak, innentől egyenes kieséses rendszerben folytatódik a torna. A döntőre július 31-én kerül sor a Wembley Stadionban.

Az európai szövetség (UEFA) 700 ezernél is több jegyet dobott piacra az Eb mérkőzéseire, ezekből több mint 500 ezer már gazdára talált. „Annyi telt házas stadiont szeretnénk, és annyi nézőt a stadionokba, amennyi csak lehetséges” – mondta a torna lebonyolításáért felelős Chris Bryant. „Bízunk benne, hogy számos meccsre elfogy minden belépő, és azt várjuk, hogy az összlátogatottság több mint megkétszereződik az előző Európa-bajnoksághoz képest” – tette hozzá a kontinensviadal egyik szóvivője. Erre egyébként jó esély is van, hiszen 2017-ben a hollandiai Eb harmincegy meccsét összesen 240045 szurkoló látta a helyszínen.

Az osztrák válogatott kedden már a nyitó meccs helyszínén, az Old Traffordon edzett (Fotó: AFP)
Az osztrák válogatott kedden már a nyitó meccs helyszínén, az Old Traffordon edzett (Fotó: AFP)

A CSOPORTOKRÓL

A-CSOPORT (Anglia, Ausztria, Norvégia, Észak-Írország)

AKIKRE ÉRDEMES FIGYELNI
Lauren Hemp (Anglia)
A Manchester City még mindig csak 21 éves, 163 centiméter magas támadóját idén sorozatban harmadszor, összességében negyedszer választották meg az angol bajnokság legjobb fiatal játékosának. A mögöttünk hagyott idényben 36 hivatalos mérkőzésen 20 gólt szerzett és 10 gólpasszt adott klubjában.
Caroline Graham Hansen (Norvégia)
A Barcelona huszonhét esztendős játékosa a világ egyik legjobb és legképzettebb szélsője. Amikor a legjobb formájában futballozik, nagyon nehéz megállítani, egy az egy elleni játéka kiemelkedő a női mezőnyben. Sokan kíváncsiak rá, milyen duót alkot majd Ada Hegerberggel.
Nicole Billa (Ausztria)
Két külföldi labdarúgót választottak meg eddig az év női játékosának Németországban, az egyik ő. Huszonhat évesen 77 meccsnél és 42 gólnál jár az osztrák válogatottban. 2015 óta a Hoffenheim futballistája, Kocsán Petra személyében van egy magyar csapattársa.

A legutóbbi Eb-n és vb-n is elődöntős, nagy világversenyt még sosem nyerő angol válogatotton hatalmas a nyomás, a szakemberek a végső győzelem egyik legfőbb várományosaként tekintenek a házigazdák nemzeti együttesére. A szövetségi kapitányi pozíciót 2021 szeptembere óta Sarina Wiegman tölti be, aki öt évvel ezelőtt Európa-bajnokságot nyert a holland válogatottal. Vele a kispadon az angolok 14 meccs óta veretlenek, a világbajnoki selejtezőcsoportjukat pedig hibátlanul, nyolc győzelemmel, 68–0-s gólkülönbséggel vezetik.

Az angol csapat a hazai közönség támogatását maximálisan élvezheti majd, hiszen mind a három csoportmérkőzésére elkelt már az összes belépő, így az Ausztria elleni szerdai nyitó meccsre is, amelyet 71300-an tekinthetnek meg a Manchester United stadionjában, az Old Traffordon. Ha ennyien összegyűlnek, az rögtön bődületes rekord is lenne, az eddigi Eb-csúcsot ugyanis a 2013-as Németország–Norvégia döntő tartotta 41301 nézővel.

Meglepetés lenne, ha Anglia mellett nem a norvégok jutnának tovább ebből a csoportból. A skandináv együttes ismét soraiban tudhatja 2018 aranylabdását, a női Bajnokok Ligája történetének legeredményesebb játékosát, Ada Hegerberget, aki a helyi szövetséggel fennálló konfliktusa miatt csaknem öt éven át nem szerepelt a nemzeti együttesben.

Ausztria két évvel ezelőtt elődöntős volt az Európa-bajnokságon, földöntúli csoda lenne, ha ezt meg tudná ismételni, de figyelmeztető jel lehet a riválisoknak, hogy „sógoraink” tavaly novemberben csak 1–0-ra kaptak ki az angoloktól vb-selejtezőn.

A csoport negyedik tagja, Észak-Írország Európa-bajnoki újonc – a mezőnyben egyedüli csapatként –, számára a pontszerzés is bravúr lenne.

Sarina Wiegman öt éve a hollandokat Európa-bajnoki címig vezette – sikerül neki ugyanez az angol válogatott szövetségi kapitányaként is? (Fotó: AFP)
Sarina Wiegman öt éve a hollandokat Európa-bajnoki címig vezette – sikerül neki ugyanez az angol válogatott szövetségi kapitányaként is? (Fotó: AFP)

AZ A-CSOPORT PROGRAMJA
1. FORDULÓ
Július 6. (szerda), 21.00:
Anglia–Ausztria, Manchester
Július 7. (csütörtök), 21.00: Norvégia–Észak-Írország, Southampton
2. FORDULÓ
Július 11. (hétfő), 18.00:
Ausztria–Észak-Írország, Southampton
Július 11. (hétfő), 21.00: Anglia–Norvégia, Brighton & Hove
3. FORDULÓ
Július 15. (péntek), 21.00:
Észak-Írország–Anglia, Southampton
Július 15. (péntek), 21.00: Ausztria–Norvégia, Brighton & Hove

B-CSOPORT (Spanyolország, Németország, Dánia, Finnország)

AKIKRE ÉRDEMES FIGYELNI
Giulia Gwinn (Németország)
A Bayern München 23 éves középpályása az új német generáció egyik legígéretesebb tagja, a 2019-es világbajnokságon megválasztották a torna legjobb fiatal játékosának. Túl van már egy súlyos térdsérülésen, de a 2021–2022-es idényt végig tudta játszani klubcsapatában.
Aitana Bonmatí (Spanyolország)
A Barcelona középpályájának meghatározó játékosa, a Lyon tavaly nyáron a hírek szerint 500 ezer eurót ajánlott érte. A goal.com a világ egyik legtechnikásabb női futballistájaként jellemzi, aki nem vagy csak ritkán kapja meg azt az elismerést, amit teljesítménye alapján megérdemelne.
Nadia Nadim (Dánia)
Túl van már pályafutása csúcsán, a 35. életévét tapossa, de a dán női labdarúgás emblematikus figurája. Afganisztánban született, tizenegy éves korában költözött a családjával Dániába, miután az édesapját meggyilkolták. Kilenc évvel később, 2009-ben debütált a dán válogatottban, amelyben már 100 fellépésnél jár. Szakképzett orvos, 11 nyelven beszél folyékonyan, játszott a Manchester Cityben és a PSG-ben is, jelenleg az Egyesült Államokban légióskodik.

Az Európa-bajnokság legerősebb kvartettje a kontinensen sokáig egyeduralkodó, 1995 és 2013 között sorozatban hat Eb-címet nyerő Németországgal, a legutóbb döntős Dániával, a nagy terveket szövögető Spanyolországgal és az esélytelenek nyugalmával induló Finnországgal.

A spanyoloknál álljunk is meg egy pillanatra… A tavaly Bajnokok Ligája-győztes FC Barcelonára épülő nemzeti együttes esélyei már azzal csökkentek, amikor június közepén kiderült, hogy a katalán klubtól Mexikóba igazoló gólvágó, Jennifer Hermoso térdsérülés miatt nem vehet részt az Eb-n, kedden azonban még nagyobb csapás érte a válogatottat: 2021 aranylabdása, Alexia Putellas elülső keresztszalag-szakadást szenvedett a délelőtti edzésen, így neki is ki kell hagynia a tornát.

A spanyolokat ettől még persze nem kell leírni, de a nemrégiben 2024-ig szerződést hosszabbító Jorge Vilda vezette szakmai stábnak fel van adva a lecke, hogy a csapattal megfeleljen az elvárásoknak, ami minimum a csoportból való továbbjutás lenne.

A német válogatott jelenleg nem képvisel olyan erőt, mint azokban az években, amikor halmozta az Európa-bajnoki címeket, a szakemberek nem is emlegetik az első számú esélyesek között, és az sem segít a helyzetén, hogy magyar származású játékmestere, Marozsán Dzsenifer súlyos térdsérülése miatt nem állhat a rendelkezésére, de legalább a nyolc közé jutás elérhetőnek tűnik a számára – főleg így, hogy a spanyolok vezéreiket vesztették.

Dánia – ahogy azt már említettük – az előző Eb-n döntőt játszott, és soraiban tudhatja a világ egyik legjobb csatárát, a Wolfsburgban három év alatt 114 meccsen 103 gólt szerző Pernille Hardert, akiért a Chelsea 2020-ban a női futballban világrekordot jelentő 250 ezer fontot fizetett. A 29 éves támadó a londoni klubnál 62 meccsen 31 találatnál jár, míg a válogatottban az eddigi 134 fellépésén 68-szor volt eredményes.

A spanyolok legnagyobb sztárja, Alexia Putellas lemarad az Eb-ről (Fotó: AFP)
A spanyolok legnagyobb sztárja, Alexia Putellas lemarad az Eb-ről (Fotó: AFP)

A B-CSOPORT PROGRAMJA
1. FORDULÓ
Július 8. (péntek), 18.00:
Spanyolország–Finnország, Milton Keynes
Július 8. (péntek), 21.00: Németország–Dánia, London (Brentford)
2. FORDULÓ
Július 12. (kedd), 18.00:
Dánia–Finnország, Milton Keynes
Július 12. (kedd), 21.00: Németország–Spanyolország, London (Brentford)
3. FORDULÓ
Július 16. (szombat), 21.00:
Finnország–Németország, Milton Keynes
Július 16. (szombat), 21.00: Dánia–Spanyolország, London (Brentford)

C-CSOPORT (Svédország, Hollandia, Portugália, Svájc)

AKIKRE ÉRDEMES FIGYELNI
Vivianne Miedema (Hollandia)
Korunk egyik legismertebb női labdarúgója, huszonöt évesen a holland válogatott (92 gól) és az angol női Szuperliga (WSL) (74 gól) történetének legeredményesebb játékosa. 2019 decemberében hat gólt szerzett és négy gólpasszt adott az Arsenalban a Bristol City ellen 11–1-re megnyert bajnoki mérkőzésen. A BBC tavaly megválasztotta az év női futballistájának. Ezen a nyáron a Barca élénken érdeklődött iránta, de végül szerződést hosszabbított az „ágyúsokkal”.
Ana-Maria Crnogorcevic (Svájc)
Klubjában, az FC Barcelonában szélsőt vagy szélső védőt játszik, a nemzeti csapatban viszont középcsatárt, és 61 találatával ő a svájci válogatott történetének legeredményesebb játékosa. Mondjuk úgy, nem tűnik butaságnak centerként játszatni…
Lieke Martens (Hollandia)
A hollandok sikerével zárult 2017-es Európa-bajnokságon megválasztották a torna legjobb játékosának, majd az év végén a FIFA-nál és az UEFA-nál is ő lett az esztendő legjobbja. Azóta sem esett vissza a teljesítménye, az elmúlt öt idényben a Barcelonánál futballozott, de szerződése lejártával idén nyáron a Paris Saint-Germainhez igazolt.

Elég valószínű, hogy ebből a kvartettből a címvédő Hollandia és az olimpiai ezüstérmes Svédország jut majd tovább – utóbbi a világranglistás pozíciók alapján a legmagasabban jegyzett válogatott a mezőnyben (2. a FIFA rangsorában az Egyesült Államok mögött).

Mindkét csapat esélyes lehet a végső győzelemre is, bár a hollandok részéről nem fest jól az Angliától elszenvedett 5–1-es vereség a felkészülési időszakban. A narancsmezesek joggal bízhatnak a Lieke Martens, Vivianne Miedema támadóduójukban (bővebben keretes írásunkban), a svédek pedig a csapategységükben, és az olyan kiváló képességű játékosaikban, mint például a Chelsea védője, Magdalena Eriksson, a Real Madridból az AC Milanba igazoló csatár, Kosovare Asllani, vagy éppen az FC Barcelonát erősítő Fridolina Rolfö.

A portugálok 65 nappal az Európa-bajnokság kezdete előtt tudták meg, hogy Oroszország kizárása miatt részt vehetnek az angliai kontinenstornán, nekik és a svájciaknak is jókora bravúrra lenne szükségük ahhoz, hogy versenyben maradjanak a csoportküzdelmek után.

A Miedema, Martens kettőstől sokat várnak a hollandok (Fotó: Getty Images)
A Miedema, Martens kettőstől sokat várnak a hollandok (Fotó: Getty Images)

A C-CSOPORT PROGRAMJA
1. FORDULÓ
Július 9. (szombat), 18.00:
Portugália–Svájc, Leigh
Július 9. (szombat), 21.00: Hollandia–Svédország, Sheffield
2. FORDULÓ
Július 13. (szerda), 18.00:
Svédország–Svájc, Sheffield
Július 13. (szerda), 21.00: Hollandia–Portugália, Leigh
3. FORDULÓ
Július 17. (vasárnap), 18.00:
Svájc–Hollandia, Sheffield
Július 17. (vasárnap), 18.00: Svédország–Portugália, Leigh

D-CSOPORT (Franciaország, Olaszország, Belgium, Izland)

AKIKRE ÉRDEMES FIGYELNI
Marie-Antoinette Katoto (Franciaország)
A világ egyik legtehetségesebb játékosa a PSG huszonhárom éves csatára, a hírek szerint ő is szerepelt a Barcelona nyári kívánságlistáján. A francia válogatottban az eddigi 30 fellépésén összesen 25 gólt szerzett, a francia bajnokság elmúlt kiírásában 18 találattal gólkirálynői címet nyert. A napokban 2025-ig meghosszabbította a szerződését a párizsi klubnál.

Sara Björk Gunnarsdóttir (Izland)
A Lyonból a Juventusba igazoló középpályás a negyedik Európa-bajnokságára készül, eddig összesen 139 mérkőzésen lépett pályára a nemzeti együttesben. Nyolc hónappal azután szerepelhet az Eb-n, hogy életet adott első gyermekének. „Nőként és anyaként nem kell választanod a karrier és a család között. Működik együtt a kettő” – szogezte le.

Cristiana Girelli (Olaszország)
Harminckét évesen is nagyon alázatos labdarúgó az olasz bajnok Juventus csatára, aki remekül meg tudja magát értetni a csapattársaival és nem utolsósorban hihetetlenül gólérzékeny – a goal.com a felsorolt attribútumai miatt Alessandro Del Pieróval állította párhuzamba. A 2019-es vébén Jamaica ellen mesterhármast ért el, a Bajnokok Ligája mögöttünk hagyott idényében a főtáblán összesen ötször volt eredményes a negyeddöntőig jutó torinói gárdában.

Lyoni Bajnokok Ligája-címek ide, nemzetközileg elismert játékosok sora oda, a franciák sosem jutottak még túl a negyeddöntőn a női Európa-bajnokságok történetében, és most sem a legjobb előjelekkel várják a kontinensviadalt: a válogatott csapatkapitánya, Amandine Henry és a nemzeti színekben eddig 175-ször szereplő lyoni játékostársa, Eugénie Le Sommer összeveszett Corinne Diacre szövetségi kapitánnyal, ezért mindketten kimaradtak az Eb-keretből.

De nemcsak a válogatottnál vannak/voltak gondok, hanem a nemzeti csapatba öt játékost adó, bajnoki ezüstérmes és BL-elődöntős Paris Saint-Germainnél is, melynek eddigi vezetőedzőjét, Didier Ollé-Nicolle-t a mögöttünk hagyott idény végén elbocsátották – de ebben az esetben az sem túlzás, ha azt írjuk, hogy páros lábbal kirúgták –, mert több játékosát is megsértette, zaklatta, sőt egy fiatalkorú futballistájának a hírek szerint a fenekét is megérintette. Az ügyben bírósági eljárás is indult „hatalommal rendelkező személy által elkövetett szexuális zaklatás” miatt.

Mindezektől függetlenül a franciákból lehet nagyon ütőképes brigád, ha Diacre egységessé tudja kovácsolni a csapatot. A játékosállomány adott lenne hozzá.

Az olasz női labdarúgás felfelé ível, a legutóbbi világbajnokságon már sikerült bejutnia a válogatottnak a legjobb nyolc közé, az idei Eb-n Izlanddal együtt várhatóan késhegyre menő harcot vívnak majd a negyeddöntőbe kerülésért.

Marie-Antoinette Katoto (fehérben) lehet az Európa-bajnokság egyik nagy csillaga (Fotó: AFP)
Marie-Antoinette Katoto (fehérben) lehet az Európa-bajnokság egyik nagy csillaga (Fotó: AFP)

A D-CSOPORT PROGRAMJA
1. FORDULÓ
Július 10. (vasárnap), 18.00:
Belgium–Izland, Manchester
Július 10. (vasárnap), 21.00: Franciaország–Olaszország, Rotherham
2. FORDULÓ
Július 14. (csütörtök), 18.00:
Olaszország–Izland, Manchester
Július 14. (csütörtök), 21.00: Franciaország–Belgium, Rotherham
3. FORDULÓ
Július 18. (hétfő), 21.00:
Izland–Franciaország, Rotherham
Július 18. (hétfő), 21.00: Olaszország–Belgium, Manchester

Vad Anita (jobbra) partjelzőként képviseli hazánkat a nyári női Európa-bajnokságon (Fotó: mlsz.hu)
Vad Anita (jobbra) partjelzőként képviseli hazánkat a nyári női Európa-bajnokságon (Fotó: mlsz.hu)

A goal.com erősorrendje az Európa-bajnokság rajtja előtt: 1. Svédország, 2. Anglia, 3. Németország, 4. Hollandia, 5. Dánia, 6. Spanyolország, 7. Franciaország, 8. Olaszország, 9. Norvégia, 10. Izland, 11. Ausztria, 12. Svájc, 13. Belgium, 14. Portugália, 15. Észak-Írország, 16. Finnország

NŐI EURÓPA-BAJNOKSÁG, ANGLIA
1. FORDULÓ
A-CSOPORT
Július 6., szerda
21.00:
Anglia–Ausztria, Manchester (Tv: M4 Sport)

AZ EURÓPA-BAJNOKSÁG ADATBANKJÁT IDE KATTINTVA ÉRHETI EL!

AZ EDDIGI EURÓPA-BAJNOKI DÖNTŐK EREDMÉNYEI
Évszám Rendező ország Párosítás
1984 A hat meccset különböző helyszíneken játszották le Első mérkőzés: Svédország–Anglia 1–0
Visszavágó: Anglia–Svédország 1–0 – 11-esekkel: 3–4
1987 Norvégia Norvégia–Svédország 2–1
1989 Nyugat-Németország NSZK–Norvégia 4–1
1991 Dánia Németország–Norvégia 3–1 – hosszabbítás után
1993 Olaszország Norvégia–Olaszország 1–0
1995 Az öt meccset különböző helyszíneken játszották le Németország–Svédország 3–2
1997 Norvégia, Svédország Németország–Olaszország 2–0
2001 Németország Németország–Svédország 1–0 – aranygóllal
2005 Anglia Németország–Norvégia 3–1
2009 Finnország Németország–Anglia 6–2
2013 Svédország Németország–Norvégia 1–0
2017 Hollandia Hollandia–Dánia 4–2
A 2022-es női Európa-bajnokság logója (Fotó: uefa.com)
A 2022-es női Európa-bajnokság logója (Fotó: uefa.com)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik