Gólrekorddal védte meg világbajnoki címét az Egyesült Államok

Vágólapra másolva!
2019.07.07. 16:52
null
Negyedszer világbajnok az Egyesült Államok (Fotó: AFP)
Az amerikai női labdarúgó-válogatott megvédte világbajnoki címét, mivel a franciaországi vb döntőjében Megan Rapinoe és Rose Lavelle góljával 2–0-ra legyőzte az Európa-bajnok Hollandiát.

NŐI VILÁGBAJNOKSÁG, FRANCIAORSZÁG
DÖNTŐ
EGYESÜLT ÁLLAMOK–HOLLANDIA 2–0
(0–0)
Lyon,
Stade de Lyon, 57 900 néző. Vezette: Frappart (francia)
EGYESÜLT ÁLLAMOK: Naeher – O’Hara (Krieger, a szünetben), Dahlkemper, Sauerbrunn, Dunn – Mewis, Ertz, Lavelle – Heath (Lloyd, 87.), Morgan, Rapinoe (Press, 79.). Szövetségi kapitány: Jill Ellis
HOLLANDIA: Van Veenendaal – Van Lunteren, Dekker (Van de Sanden, 73.), Van der Gragt, Bloodworth – Groenen, Van de Donk, Spitse – Beerensteyn, Miedema, Martens (Roord, 70.). Szövetségi kapitány: Sarina Wiegman
Gólszerző: Rapinoe (61. – 11-esből), Lavelle (69.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Napra pontosan 45 évvel a Hollandia–NSZK (1–2) világbajnoki döntő után ismét vb-fináléban drukkolhatott a holland nemzet július 7-én, igaz, ezúttal nem az urak, hanem a hölgyek sikeréért. A tulipánosok Európa-bajnok női csapata már azzal is történelmi eredményt ért el, hogy döntőbe jutott, de Lieke Martensék természetesen nem elégedtek meg ennyivel, szerették volna letaszítani a trónról a címvédő Egyesült Államokat, amely az összes eddigi női világbajnokságról éremről távozhatott, és első női nemzetként sorozatban harmadszor jutott be a döntőbe. (A férfiaknál először az NSZK/1982–1990, majd Brazília/1994–2002 szerepelt egymást követő három alkalommal vb-fináléban.)

Az amerikaiak kezdőcsapatába visszatért az Anglia elleni elődöntőt combizomsérülés miatt kihagyó Megan Rapinoe, mellette a góllövőlista társéllovasa, a meccs előtt hat találatnál járó Alex Morgan is kezdett. A hollandoknál ezúttal is kimaradt a kezdő tizenegyből a Lyon villámléptű szélsője, Shanice van de Sanden, játszott azonban az együttes egyik – ha nem a – legnagyobb sztárja, Lieke Martens, aki a szombati edzést lábujjsérülés miatt kihagyta.

A korai amerikai gól ezúttal elmaradt – Jill Ellis csapata a döntőig vezető úton az első 12 percben minden meccsén betalált –, ugyanakkor ők birtokolták többet a labdát és irányították a játékot, túl sok kockázatot azonban eleinte egyik csapat sem vállalt. Diplomatikusan fogalmazva: a nagy tét rányomta bélyegét az első 25 percre.

Az első félidő második felére megélénkült az iram, az amerikaiak többször is közel kerültek a gólszerzéshez: előbb Julie Ertz veszélyeztetett, aztán Sam Mewis fejese akadt el Sari van Veenendaalban, majd Morgan közeli és távoli lövésénél volt résen a holland kapus.

A DÍJAZOTTAK
A góllövőlista élcsoportja: 1. Megan Rapinoe (Egyesült Államok) 6 gól, 2. Alex Morgan (Egyesült Államok) 6, 3. Ellen White (Anglia) 6
A világbajnokság legjobb játékosa (Aranylabda): 1. Megan Rapinoe (Egyesült Államok), 2. Lucy Bronze (Anglia), Rose Lavelle (Egyesült Államok)
A világbajnokság legjobb kapusa (Aranykesztyű): Sari van Veenendaal (Hollandia)
A világbajnokság legjobb fiatal játékosa: Giulia Gwinn (Németország)
A világbajnokság fair play díjasa: Franciaország

A játékrész végén az Európa-bajnok is életjelet adott magáról, de akkora és annyi helyzetet nem tudott kialakítani, mint a címvédő.

A szünet nem tett jót a találkozó színvonalának, a második félidő elején visszaesett a tempó, mígnem a 60. percben ismét élet költözött a mérkőzésbe: a tizenhatoson belülre beívelt labdát Morgan sodorta maga elé, miközben a Barcelona középhátvédje, Stephanie van der Gragt nagyot rúgott bele. A francia játékvezető először szögletet ítélt, ám a videós szobában helyet foglaló kollégái rászóltak a fülére, hogy érdemes lenne neki is megnéznie a tizenegyesgyanús esetet. Megnézte, majd a tizenegyespontra mutatott.

A büntetőt Rapinoe magabiztosan értékesítette, vezettek az amerikaiak! 1–0

A 34 éves kiválóság az ötödik gólját szerezte az egyenes kieséses szakaszban, és amellett, hogy a vb-döntők történetének legidősebb góllövőjévé vált, ő lett az első, aki világbajnoki fináléban tizenegyesből talált be.

A gól után összezuhant a holland válogatott, nyolc perccel később érkezett az amerikaiak második találata: a pályán lévő legfiatalabb amerikai, Rose Lavelle becselezte magát a tizenhatoson belülre, majd 15 méterről kilőtte a bal alsó sarkot. Ez volt az Egyesült Államok 26. gólja ezen a világbajnokságon, amivel új vb-csúcsot állított fel.2–0

Kétgólos hátrányban kockáztatott a holland kapitány, már Van de Sandennel a pályán – de Martens nélkül – átállt háromvédős felállásra, ám ezzel együttese támadójátékán nem tudott lendíteni, ellenben a védelem nagyon fellazult. Az amerikai egyre-másra dolgozták ki a nagyobbnál nagyobb helyzeteket, de vagy elszórakozták azokat, vagy Van Veenendaal kapus avatkozott közbe. Morgan két nagy lehetőséget is elpackázott, így nem egyedül, hanem Rapinoe-val és az angol Ellen White-tal holtversenyben harmadmagával lett gólkirály – az Aranycipőt azonban több gólpassza miatt a torna legjobb játékosának járó díjat is kiérdemlő Rapinoe kapta meg.

Az Egyesült Államok Európában először, egymás után másodszor, összességében negyedszer lett világbajnok – teljesen megérdemelten.

PERCRŐL PERCRE

95. VÉGE! AZ EGYESÜLT ÁLLAMOK NYERTE MEG A 8. NŐI VILÁGBAJNOKSÁGOT!
94.
Lloyd lövése a blokkban, Morgan távolija mellé.
93.
A Wikipedián már beírták az amerikai aranyat.
91.
Még egy szöglet, Lloydot szerelik.
90. Öt perc hosszabbítás lesz.
90.
Hatalmas mentés a két kilépő amerikai elől.
89.
Roord távoli lövése a bal alsó mellett kötött ki.
87. Heath
helyére Lloyd állt be a végén.
85. Nehéz eldönteni, hogy az amerikaiak szeretnének-e újabb gólt szerezni, de folyamatosan túlcselezik magukat a 16-oson belül.
84.
Szürreális jelenetek a kapu előtt, Heath konkréten 20 másodpercig tologatta a labdát a 16-oson belül, végül nem ő lőtt, és nem is lett veszélyes.

Morgannek nem akar összejönni (Fotó: AFP)
Morgannek nem akar összejönni (Fotó: AFP)


83. ITT IS! Morgannek nem volt szíve leadni, kiszorított helyzetből viszont nem tudott ellőni a kapus mellett.
80. HELYZET! Spitse
szabadrúgása kevéssel kerülte el a kapu bal oldalát.
79. Rapinoe
nagy ünneplés közben megy le a pályára, Press áll be.
77. Beerensteyn lövése az első, amely eltalálja az amerikai kaput. Veszélyes nem volt mondjuk.
75.
Továbbra is nyomnak az amerikaiak, de Dunn ziccerét bravúrral védi a kapus. Szöglet.
73. Dekker
helyére Van de Sanden jön, nagy kockáztatás! Persze kétgólos hátránynál...
72. Ez így nagyon csúnya lehet...
Most csak az mentette meg a hollandokat, hogy Morgan kicsit hosszan tolta meg a labdát, de nem lett százszázalékos ziccer.
71. Meg lehetett volna a három is...
De Heath túlcselezte magát, majd az érkező Rapinoe-ba lőtte a labdát.
70.
Jön a pályára Roord, Martens helyére.

Lavelle megszerezte a második gólt (Fotó: AFP)
Lavelle megszerezte a második gólt (Fotó: AFP)



Új gólrekord, eddig az 1991-es amerikai és a 2003-as német csapat jutott el 25 gólig, a mostani amerikai 26-nál jár.

69. MÁR KETTŐ KÖZTE! Lavelle szerzett labdát, majd vitte végig a pályán a labdát, a behátráló védővel szemben 16 méterről pedig kilőtte a bal alsó sarkot. 2–0

65. Mieda
varázsolt újra, de a kelleténél eggyel többet cselezett.

Már csak Michelle Akers (7, 1991) és Carli Lloyd (6, 2015) áll jobban az egy világbajnokságon a kieséses szakaszban szerzett gólok tekintetében Megan Rapinoe-nál (5, 2019).

Rapinoe újra lecsapott (Fotó: AFP)
Rapinoe újra lecsapott (Fotó: AFP)


61. Rapinoe magabiztosan a bal alsóba gurított. 1–0
60. MEGADTA! Van der Gragt még sárgát is kapott.
59. Mégis megnézik videón az esetet!
58.
Morgan megint lent maradt, Van der Gragt találta el (oldalba rúgta), de csak szöglet jön.
57.
Vissza tudott térni a pályára.
54.
Újabb összefejelés és ápolás, Sauerbrunn maradt lent.

Ez még az első félidei ütközés
Ez még az első félidei ütközés


Már öt kapufát szereztek a hollandok ellenfelei, ezzel természetesen az Európa-bajnok a legszerencsésebb.
48. Rapinoe lövés/beadása nem volt veszélyes, Van Veenendaal könnyedén szelídítette meg a labdát.
46.
Rögvest egy amerikai szöglettel, épp Dekker mentett. Rapinoe sarokrúgása után Ertz robbant a rövidre, de nem volt esélye a kaput eltalálni fejesével.

46. Folytatódik a meccs.
O'Hara nem tudja folytatni az összefejelés után, Krieger állt be a helyére.

Lassan indult be a mérkőzés, de a hollandok aligha akarták kockáztatni, hogy ők is már az első negyedórában kapitulálnak az amerikaiak ellen – mint eddig a címvédő minden ellenfele. Amikor éledezni kezdett az Európa-bajnok, akkor kapcsolt magasabb fokozatra a tengerentúli csapat, és csak Van Veenendaalnak köszönhető, hogy nem szerzett gólokat. Az európai együttes leginkább Miedema és Beerensteyn révén alakított ki egy-két lehetőséget, a gól nélküli állás az oranje számára hízelgő.

Dekker ült le a pályán, lehet, hogy nem tudja majd folytatni?

45+4. Véget ért az első félidő.
45+4. NAGY NYOMÁS.
Az erőszakos Martens tartotta meg a labdát az ötösnél, beadásait viszont rendre tisztázták.
45+3.
Miedema cselezett ki négy embert, beadását nem tudták messzire vágni, az újabb lövés szögletre pattant.
45+3.
Folytatódik a játék.
45+1. BUMM!
Martens és O'Hara fejelt össze nagyon csúnyán, mindkettejüket ápolni kell.
45. Két perc hosszabbítás lesz.
43.
Van Lunteren visszatett labdája nem okozott gondot Naehernek.
43.
Spitse szabadrúgása négy méterrel mellé szállt, mivel O'Hara kicsúsztatta a labdát.
41.
Gyors ellentámadás, Dahlkemper vágja fel a kilépő Beerensteynt, sárga.

Morgan lövése után még a kapufa is segített (Fotó: AFP)
Morgan lövése után még a kapufa is segített (Fotó: AFP)


40. NAGY VÉDÉS! Morgan vette át szépen a labdát a 16-os előterében, majd 20 méterről kapura fordult, de a bal alsóra tartó lövést Van Veenendaal szögletre ütötte.
39. A kisebb holland feltámadás után ismét nyomasztó amerikai fölényt láthatunk, sorban jönnek a beadások, de egyelőre állja a sarat az Európa-bajnok.
38. HELYZETEK!
A szöglet után nem tudnak menteni a hollandok, Rapinoe bal oldali beadása után Mewis fejese akadt el a kapusban, aztán az újabb Rapinoe-centerezés után Morgan terelése úgy szintén.
36.
Éledeznek a hollandok és a meccs is, a túloldalon Morgan hasalt el a 16-oson belül, de csak szöglet jön.
33.
A szöglet után nincs helyzet.
32.
Van Lunteren tisztáz Rapinoe elöl a 16-oson belül.

Ertz lábában volt a vezető gól (Fotó: FIFA)
Ertz lábában volt a vezető gól (Fotó: FIFA)


30.
Heath szépen cselezget a jobb oldalon, beadása után viszont senkit sem talált meg a labda.

28. ZICCER! Az Eagles-tight end Zach Ertz felesége, Julie előtt adódott ziccer, a szöglet után közelről lőhetett, de Van Veenendaal bele tudott ütni a labdába, és utána tisztáztak a védők.
26. HELYZET!
Miedema ugratta ki a középen induló Beerensteynt, aki a védőket le is futotta, de Naeher kifutva menteni tudott előtte. Az utolsó pillanatban!
23.
Most a bal oldalról jön beadás, Van Veenendaal húzza le.

Nagy csata dúl a pályán (Fotó: AFP)
Nagy csata dúl a pályán (Fotó: AFP)


19.
O'Hara centerezését is Dekker fejeli ki, nem unatkozik a meccsen.
17.
Tetszetős figura során a 16-oson álló Heath fejelt középre, Lavelle jobb oldali beadására leért gyors mozdulattal a szintén dallamos nevű Van Veenendaal.
16.
Rapinoe húzta meg a bal oldalt, beadását Van Lunteren blokkolta szögletre.
15.
A hollandok nemcsak az első 12 percet, hanem az első negyedórát is kihúzták, ilyen még nem fordult elő az amerikaiakkal ezen a vb-n!
Mindkét csapat csupán három gólt kapott eddig, ebben pedig óriási szerepe van a remekül védő Naeher nek és Van Veenendaalnak. Hibázik ma valamelyikük?
11. Heath szabadrúgását Dekker könnyedén fejeli ki.

10. Itt az első sárga, Spitse csúszott Lavelle-re.
8.
Jónak tűnő indítás Heath felé, de a pattanás után esélytelennél vált a labda megjátszása.

Fantasztikus a hangulat (Fotó: FIFA)
Fantasztikus a hangulat (Fotó: FIFA)


3.
Nyomnak az amerikaiak, de nagy helyzet az utolsó passzok miatt nem alakult ki.
Az Egyesült Államok a legutóbbi 44 meccséből 38-at megnyert, ötször ikszelt, és csak egy, franciák elleni vereség rontja a mérleget.

1. Elkezdődött a meccs! Az amerikaiak indították útjára a labdát.
Rapinoe szokás szerint nem tette a szívére a kezét a himnusznál.
Az Egyesült Államok minden meccsén betalált az első 12 percben! A hollandoknak jobb lesz figyelniük a meccs elején!
Az amerikaiak kezdőcsapatába visszatért az Anglia elleni elődöntőt combizomsérülés miatt kihagyó Megan Rapinoe, mellette természetesen a góllövőlista társéllovasa, a hat találatnál járó Alex Morgan is kezd. A hollandoknál ezúttal is kimaradt a kezdő tizenegyből a Lyon villámléptű szélsője, Shanice van de Sanden, játszik azonban az együttes egyik – ha nem a – legnagyobb sztárja, Lieke Martens, aki a szombati edzést lábujjsérülés miatt kihagyta.
Köszöntjük kedves olvasóinkat! Hamarosan kezdődik a női világbajnokság döntője.

ELŐZMÉNYEK

A holland női labdarúgás sokáig finoman szólva sem számított csúcskategóriásnak, a 2015-ös világbajnokság volt az első, amelyre kijutott a válogatott, olimpián egyszer sem szerepelhetett még, az Európa-bajnokságon pedig 2009-ban vehetett először részt. Akkor speciel bronzérmes lett, de négy évvel később már a csoportkörben elhasalt és csak a 12. lett. 2017-ben viszont Hollandiában rendezték meg a kontinensviadalt, és a torna legjobbjának megválasztott Lieke Martens vezérletével mind a hat meccsét megnyerte az együttes, 13–3-as gólkülönbséget felmutatva.

Ezt a formát a franciaországi világbajnokságra is átmentette az együttes, a döntőig vezető úton ugyancsak 6/6 a mérleg, még a gólkülönbség sincs messze, 11–3-mal jutott el idáig az oranje. Ráadásul arra sem lehet panasz, hogy ne bírná a kiélezett végjátékot: az első fordulóban Új-Zéland ellen a 92., a japánok elleni nyolcaddöntőben a 90., a svédek elleni elődöntőben pedig a ráadásban, a 99. percben döntött.

Az EgyesültÁllamok lényegesen dicsőbb múltra tekinthet vissza, rögvest az első, 1991-es, kínai világbajnokságot megnyerte, és azóta is minden alkalommal dobogós volt: három bajnoki cím (közte a legutóbbi, 2015-össel) mellett egy elveszített döntő és három bronz gazdagítja az éremkollekciót. Az olimpiákon is rendre remekelt, 1996-ban, 2004-ben, 2008-ban és 2012-ben is aranyérmes lett, 2000-ben ezüst jutott, és csak a legutóbbi, 2016-os viadalon maradt érem nélkül: veretlenül lett az ötödik.

A címvédő is remekel a tornán, kapásból egy 13–0-s, Thaiföld elleni sikerrel kezdett, majd Chile (3–0) és a végül bronzérmet szerző Svédország (2–0) ellen is kapott gól nélkül győzött a csoportkörben. A kieséses szakasz Megan Rapinoe-ról szólt, a spanyolok (2–1) ellen büntetőből, a rajtuk kívül szintén favoritként kezelt franciák elleni „előrehozott döntőben” pedig akcióból duplázott (2–1), négy közé juttatva csapatát. Az elődöntőben Anglia ellen is jött a 2–1-es siker, igaz, ehhez kellett az is, hogy Stephanie Hougton büntetőjét a végjátékban hárítsa Alyssa Naeher.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik