M. D. 2019.07.02 22:53 Frissítve: 2019.07.03 13:20

Női vb: kimaradt az angol 11-es, a szülinapos Morgan fejese döntőt ért az USA-nak

A címvédő Egyesült Államok 2–1-re legyőzte Angliát a női labdarúgó-világbajnokság elődöntőjében, ezzel 2011 óta sorozatban harmadszor jutott be a fináléba.

 

Alex Morgan teázós gólöröme (Fotó: AFP)

 

 
A RÁCSOK MÖGÜL KAPJA LEGNAGYOBB MOTIVÁCIÓJÁT AZ AMERIKAIAK VB-SZTÁRJA – ISMERJE MEG MEGAN RAPINOE-T!

Már egy órával a mérkőzés kezdete előtt, a kezdőcsapatok kihirdetésekor volt miről beszélni, hiszen az amerikai együttesből kimaradt a botrányhős sztár, Megan Rapinoe. Rögtön megindultak a találgatások, hogy a 33 éves kiválóság – aki a spanyolok elleni nyolcad- és a franciák elleni negyeddöntőben is duplázott – miért nem játszik, egyesek taktikai okokról beszéltek, mások felemlegették Jill Ellis szövetségi kapitány nyilatkozatát, mely szerint az amerikai válogatott kezdőcsapata nem 11, hanem 14-15 játékosból áll.

A mérkőzés szünetében aztán a FIFA élő hírfolyama az amerikai FOX-ra hivatkozva arról számolt be, hogy Rapinoe az amerikaiak hétfői, meccs előtti utolsó edzésén combizomsérülést szenvedett, ezért nem tudta vállalni a játékot.

És hogy az élet nagy rendező, arra bizonyíték, hogy az amerikaiak a Rapinoe posztján szerepet kapó Christen Press fejes góljával szerezték meg a vezetést. Történt mindez a 10. percben, vagyis az Egyesült Államok válogatottja az első öt meccséhez hasonlóan az elődöntőben is betalált az első 12 percben!

A legutóbbi világbajnokságon is négy közé jutó Anglia a 19. percben az első valamirevaló lehetőségéből egyenlített, Ellen White belsőzött a kapuba a kapufa segítségével. A Birmingham City 30 éves csatára hatodszor volt eredményes ezen a vb-n, ezzel Rapinoe-t, Alex Morgant és az ausztrál Sam Kerrt maga mögött hagyva rövid ideig egyedüliként állt a góllövőlista élén, ám nem sokkal később csatlakozott hozzá a 30. életévét éppen az elődöntő napján betöltő Morgan, aki szép fejes góllal ismét előnyhöz juttatta az Egyesült Államokat.

A csinos amerikai támadó a női világbajnokságok történetének első játékosa lett, aki gólt szerzett a születésnapján. Gólöröme közben még oda is szúrt kicsit az angoloknak azzal, hogy teaivást imitált…

A 68. percben az angolok a semmiből találtak be ismét, ám White találatát a játékvezetői csapat a videofelvételek megtekintése után les címén érvénytelenítette. Millimétereken múlt…

Amit a sors (és a VAR) ekkor elvett az angoloktól, azt a 84. percben visszaadta, White akasztásáért a szigetországiak tizenegyest kaptak, Stephanie Houghton rém gyenge lövését azonban Alyssa Naeher megfogta. Az angolok az idei vb-n a négy büntetőjükből hármat kihagytak, ezzel negatív rekordot döntöttek, korábban ugyanis egyetlen csapat sem hibázott el egynél több tizenegyest egy világbajnokságon.

Két perccel később az európaiak Millie Bright kíméletlen belépője miatt emberhátrányba kerültek, ezt követően az amerikaiak már kontroll alatt tartották a játékot.

Az Egyesült Államok tizenhat meccses veretlenségi sorozatával Németország, tizenegy mérkőzéses győzelmi szériájával Norvégia világbajnoki csúcsát döntötte meg, és sorozatban harmadszor, összességében ötödször jutott be a vb-döntőbe. Egyúttal biztossá vált az is, hogy az amerikaiak erről a világbajnokságukról is éremmel térnek haza.

Alex Morganék a vasárnapi fináléban Hollandiával vagy Svédországgal csapnak össze Lyonban. De vajon Rapinoe-val a soraikban vagy nélküle?

„Úgy érzem, a döntőre készen állok majd” – mondta Rapinoe a meccs után.

NŐI VILÁGBAJNOKSÁG, FRANCIAORSZÁG
ELŐDÖNTŐ
Anglia–Egyesült Államok 1–2
(E. White 19., ill. Press 10., Morgan 31.)

Szerda
21.00: Hollandia–Svédország (Tv: M4 Sport)

8. NŐI VILÁGBAJNOKSÁG, FRANCIAORSZÁG 
ELŐDÖNTŐ
Július 2., 21.00, Lyon
Anglia–Egyesült Államok 1–2
Július 3., 21.00, Lyon Hollandia–Svédország
x–x
   
A 3. HELYÉRT
Július 6., 17.00, Nizza
Anglia–Hollandia vagy Svédországx–x
   
DÖNTŐ
Július 7., 17.00, Lyon Egyesült Államok–Hollandia vagy Svédországx–x

 

2021.09.19 14:42:04

Minden más foci BOROS MIKLÓS (összefoglaló), K. T. I. (percről percre)

Az első félidőben a Sepsi jelentős mezőnyfölényben játszott, ám így sem tudta legyűrni a bajnokság 6. helyén álló Aradot.

2021.09.18 17:47:26

Minden más foci DUDUCZ TIBOR

Schäfer, Szendrei Ákos és Hahn is pályára lépett a dunaszerdahelyieknél, 2–1-re győztek a Ruzomberok ellen.

2021.09.16 16:09:12

Minden más foci TŐKE JÁNOS

Nem tudta megverni a topolyai csapat a Napredakot, pedig a 93. percben nagyon közel állt az egyenlítéshez.

2021.09.15 23:58:00

Minden más foci DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. A bűnözőknél az a baj, ha nyomot hagynak maguk után, mert akkor elkapják őket a rendőrök, az emberiség igazán nagy alakjai viszont akaratlanul megteszik ezt.

2021.09.15 00:07:44

Minden más foci THURY GÁBOR

Ma lenne 80 éves a Császár – ahogyan ő cselezett, azt nem lehetett tanítani.