Női Eb: a svédek kiütésével Anglia az első döntős

M. D.M. D.
Vágólapra másolva!
2022.07.26. 22:48
null
Beth Mead (7) bombaformában, már hat gólnál jár az idei Eb-n (Fotó: AFP)
A hazai környezetben szereplő angol válogatott 4–0-ra legyőzte az olimpiai ezüstérmes Svédországot a női labdarúgó Európa-bajnokság sheffieldi elődöntőjében, ezzel bejutott a vasárnapi fináléba, amelyben Németország vagy Franciaország lesz az ellenfele.

 

Sosem tudjuk már meg, hogyan alakult volna az Európa-bajnokság első elődöntője, ha a 21. másodpercben(!) Sofia Jakobsson lövését nem védi ki bravúrral Mary Earps, az angolok kapusa… Ha ez a helyzet bemegy, vagy ha nem sokkal később Stina Blackstenius fejesénél a labda a lécről nem kifelé pattan, akkor valószínűleg teljesen más lett volna a meccs forgatókönyve.

De jól tudjuk, a labdarúgásban nincs (illetve ott sincs) „ha”… A házigazda az első félidő második felében átvette az irányítást, és az Eb egyik legnagyobb sztárja, Beth Mead látványos lövésével meg is szerezte a vezetést (1–0). VIDEÓ ITT!

Az Arsenal támadójának ez volt a hatodik találata az idei kontinenstornán, ezzel egyrészt élen áll a góllövőlistán, másrészt beállította a német Inka Grings 2009-es rekordját az egy Európa-bajnokságon elért legtöbb gól tekintetében.

A fordulás után az első gólt előkészítő, a nyáron a Manchester Cityből Barcelonába igazoló Lucy Bronze fejesével Anglia megduplázta előnyét (2–0). VIDEÓ ITT! A játékrész közepén Blackstenius próbálkozásánál Earps bemutatta a találkozó legnagyobb védését, majd két percre rá nem akármilyen góllal végleg eldőlt a továbbjutás kérdése: a csereként beálló Alessio Russo sarokkal lőtt kapura, ami annyira meglepte Hedvig Lindahlt, a svédek 40. életévében járó kapusát, hogy a lába között a kapuba csúszott a labda (3–0). VIDEÓ ITT!

A Manchester United játékosa négy gólnál jár már az idei Európa-bajnokságon, mindegyiket a kispadról beszállva jegyezte.

Alessio Russo fantasztikus mozdulattal lőtt a svéd kapuba (Fotó: UEFA)
Alessio Russo fantasztikus mozdulattal lőtt a svéd kapuba (Fotó: UEFA)

A kegyelemdöfést a hajrában Fran Kirby vitte be, a skandináv védelem sokadszorra volt nagyon bizonytalan a mérkőzésen. 4–0 VIDEÓ ITT!

Anglia a női Eb-k történetének legnagyobb különbségű győzelmét aratta elődöntős mérkőzésen, s 1984 és 2009 után harmadszor jutott be a kontinenstorna fináléjába. Szövetségi edzője, a 2017-ben Hollandiával aranyérmes Sarina Wiegman az első a hölgyek között, aki két különböző nemzetet is döntőbe vezetett az Európa-bajnokságon.

A másik elődöntőt szerdán Németország és Franciaország vívja.

A döntőre vasárnap 18 órától kerül sor a Wembleyben – az angol csapat jelenlétében jóformán biztosra vehető, hogy telt ház előtt.

NŐI EURÓPA-BAJNOKSÁG, ANGLIA
ELŐDÖNTŐ
Anglia–Svédország 4–0
(Mead 34., Bronze 48., Russo 68., Kirby 77.)

13. NŐI EURÓPA-BAJNOKSÁG, ANGLIA
AZ EGYENES KIESÉSES SZAKASZ PROGRAMJA
NEGYEDDÖNTŐ
Július 20., Brighton & Hove
Anglia–Spanyolország2–1 – h. u.
Július 21., London (Brentford)Németország–Ausztria2–0
Július 22., Leigh
Svédország–Belgium1–0
Július 23., Rotherham
Franciaország–Hollandia1–0 – h. u.
ELŐDÖNTŐ
Július 26., Sheffield
Anglia–Svédország4–0
Július 27., 21.00, Milton Keynes
Németország–Franciaország
DÖNTŐ
Július 31., 18.00, London (Wembley Stadion)
Anglia–Franciaország/Németország
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik