Női Eb: a spanyolok kiejtették a legutóbb döntős Dániát

M. D.M. D.
Vágólapra másolva!
2022.07.16. 23:00
null
Marta Cardona fejese pecsételte meg végleg Dánia sorsát (Fotó: Getty Images)
Németország mellett a legutóbb döntős Dániát 1–0-ra legyőző spanyol válogatott jutott tovább a B-csoportból az angliai női labdarúgó Európa-bajnokságon.

 

A spanyol válogatottnak jobb gólkülönbsége miatt már a döntetlen is elegendő lett volna a 2017-es Eb-n döntős Dánia ellen ahhoz, hogy a németek mögött másodikként továbbjusson a B-csoportból, de Jorge Vilda együttese nem hazudtolta meg a stílusát, így is támadólag lépett fel.

Az első húsz percben a skandináv együttesnek is voltak ígéretes lehetőségei kontrákból, elsősorban a Chelsea kiválósága, a csapatkapitány Pernille Harder veszélyeztetett, ám a spanyolok uralták a meccset, csak éppen a kapu előtt hiányzott megint a kreativitás a játékukból.

A szünet után a dánok még kevésbé voltak veszélyesek, csak a cseréket követően kockáztattak az utolsó húsz percben, ezáltal viszont több terület nyílt a spanyolok előtt, akik a Real Madrid támadója, Marta Cardona fejesével a hajrában el is döntötték a három pont és a továbbjutás kérdését.

A spanyolok a három csoportmeccsük alapján mindenképpen megérdemelten jutottak tovább, de az Anglia elleni negyeddöntőben már hatékonyabb támadójátékra lesz szükségük, és akkor már a legapróbb védelmi megingások sem férnek majd bele.

Alexandra Popp (11) három meccs után három gólos az első Európa-bajnokságán (Fotó: UEFA)
Alexandra Popp (11) három meccs után három gólos az első Európa-bajnokságán (Fotó: UEFA)

A kvartett másik mérkőzésén a már biztos csoportelsőként pályára lépő Németország domináns futballal nyert 3–0-ra a finnek ellen. A nyolcszoros Európa-bajnok csak az első hatvan percben 64-szer ért labdához az ellenfél tizenhatosán belül, többször, mint bármely másik csapat egy teljes mérkőzésen az idei kontinensbajnokságon.

Ami a gólszerzőket illeti: Sophia Kleinherne és az afrikai felmenőkkel (togói apa, kongói anya) rendelkező Nicole Anyomi először volt eredményes a nemzeti tizenegyben, míg Alexandra Popp az Eb-k történetének második játékosává avanzsált, aki mindhárom csoportmérkőzésen betalált. A másik az angol Beth Mead, neki is idén sikerült ez, ő vezeti a torna góllövőlistáját öt találattal.

Németország a nyolc között az A-csoportban második helyen végző Ausztriával játszik.

NŐI EURÓPA-BAJNOKSÁG, ANGLIA
3. FORDULÓ
B-CSOPORT
Finnország–Németország 0–3
(Kleinherne 40., Popp 48., Anyomi 63.)
Dánia–Spanyolország 0–1 (Cardona 90.)

A B-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Németország 3
3
9–0 +9 9
2. Spanyolország 3
2
1 5–3 +2 6
3. Dánia 3
1 2
1–5 –4 3
4. Finnország 3
3
1–8 –7 0
AZ EGYENES KIESÉSES SZAKASZ PROGRAMJA
NEGYEDDÖNTŐ
Július 20., 21.00, Brighton & Hove
Anglia–Spanyolország
Július 21., 21.00, London (Brentford)Németország–Ausztria
Július 22., 21.00, Leigh
C1–D2
Július 23., 21.00, Rotherham
Franciaország–C2
ELŐDÖNTŐ
Július 26., 21.00, Sheffield
C1/D2–Anglia/Spanyolország
Július 27., 21.00, Milton Keynes
Franciaország/C2–Németország/Ausztria
DÖNTŐ
Július 31., 18.00, London (Wembley Stadion)
1. elődöntő győztese–2. elődöntő győztese
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik