I. SZ.
2023.01.26 14:58 Frissítve: 2023.01.26 15:16

NL: változik a kiírás, a 3. hely sem ér biztos bennmaradást

A következő kiírástól változik a labdarúgó Nemzetek Ligája lebonyolítása. Az UEFA bejelentése szerint az A-ligában már negyeddöntőket is rendeznek, míg az A- és a B-, illetve a B- és a C-liga között osztályozókat játszanak.

Fotó: AFP


Az új rendszer szerint a 2024 szeptemberében kezdődő következő kiírásban a négyszer négycsapatos  A-liga – ebben szerepel a magyar válogatott is – csoportjaiból már nemcsak a győztes, hanem az első két helyezett jut az egyenes kieséses szakaszba. 2025 márciusában negyeddöntőt rendeznek, az oda-visszavágós párharcok (a csoportelsőket a csoportok másodikjaival sorsolják össze) továbbjutói jutnak a júniusi négyes döntőbe.

A felső két osztályban a kiesésért és feljutásért is oda-visszavágós párharcokat rendeznek, az A-liga csoportjainak harmadik helyezettjeit a B-liga másodikjaival sorsolják össze, míg a B-liga harmadikjai a C-liga másodikjaival találkoznak, és a párharcok győztesei folytatják a felsőbbik kategóriában. A csoportok negyedikjei továbbra is kiesnek, míg az alacsonyabb osztályok első helyezettjei automatikusan feljutnak. A C- és a D-liga között nem lesz osztályozó. A még zajló kiírásban a C-liga utolsói között mérkőzéseket rendeznek a bennmaradásért, a két kiesőt a jövőben a mérlegük alapján állapítják meg.

Az UEFA versenynaptárában az A-ligás negyeddöntő és az osztályozók idején már vb-selejtezőket is játszanak 2025 márciusában. Mint megírtuk, a 2026-os vb selejtezőjében 12 négyes vagy ötös csoportba sorsolják a válogatottakat, az ötös csoportok küzdelmeit már márciusban elkezdik, míg a négyesekét csak júniusban.

Az A-liga negyedikjei, a B-liga elsői és negyedikjei, a C-liga elsői, harmadikjai és negyedikjei, valamint a D-ligások nem játszanak NL-meccset 2025 márciusában.

A 2024–2025-ÖS NEMZETEK LIGÁJA SZEREPLŐI
A LIGA:
Hollandia, Horvátország, Spanyolország, Olaszország, Dánia, Portugália, Belgium, MAGYARORSZÁG, Svájc, Németország, Lengyelország, Franciaország, Izrael, Bosznia-Hercegovina, Szerbia, Skócia
B LIGA: Ausztria, Csehország, Anglia, Wales, Finnország, Ukrajna, Izland, Norvégia, Szlovénia, Írország, Albánia, Montenegró, Grúzia, Görögország, Törökország, Kazahsztán
C LIGA: Románia, Svédország, Örményország, Luxemburg, Azerbajdzsán, Koszovó, Bulgária, Feröer, Észak-Macedónia, Szlovákia, Észak-Írország, Észtország, Lettország, Ciprus/ Gibraltár*, Fehéroroszország/Litvánia*, Oroszország**
D LIGA: Ciprus/ Gibraltár*, Fehéroroszország/Litvánia*, Moldova, Málta, Andorra, San Marino, Liechtenstein
*Gibraltár–Ciprus és Litvánia–Fehéroroszország meccseket rendeznek a bennmaradásért 2024 márciusában
**Oroszországot eltiltotta az UEFA, nem biztos, hogy részt vehet a sorozatban

2023.03.26 22:13:45

Minden más foci nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Önmagában vöröskeresztes társaságnak minősíteni szigorúan tilos az ECA-t, hiszen részben a lázadók felvetéseire, részben pedig a tagok újabb források iránti éhségére alapozva elérte, hogy az UEFA-val együtt dolgozhasson a 2024 őszén életbe lépő kupareformokon. De hogy ezek jók lesznek-e vagy sem, most még megjósolhatatlan…

2023.03.25 22:59:25

Minden más foci nemzetisport.hu

2023.03.21 10:25:28

Minden más foci nemzetisport.hu

The head of the Hungarian Football Federation (MLSZ) can remain FIFA vice president but not UEFA vice president.

2023.03.19 16:03:43

Minden más foci nemzetisport.hu

Továbbra is vezeti a szlovák első osztályt a DAC, a nagyszombatiak sem tudtak pontot szerezni a MOL Arénában.

2023.03.19 14:47:49

Minden más foci nemzetisport.hu

A Craiova elleni fölényes, elégtételt jelentő győzelem után vereséggel kezdte a felsőházi rájátszást a Sepsiszentgyörgy.