Nyertek a németek Ukrajnában, Zubkov is pályára lépett

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2020.10.10. 20:35
null
Ginter szép akció után talált be, majd... (Fotó: AFP)
A labdarúgó Nemzetek Ligája 3. fordulójában Ukrajna hazai pályán kikapott 2–1-re Németországtól. A Ferencváros ukrán légiósai közül Ihor Haratin végig a kispadon ült, Olekszandr Zubkov a második félidőben csereként lépett pályára.

NEMZETEK LIGÁJA
3. FORDULÓ
A-DIVÍZIÓ
4. CSOPORT
Ukrajna–Németország 1–2 (0–1)
Kijev,
Olimpiai Stadion, 20 000 néző. Vezette: Grinfeld (izraeli)
Ukrajna:
Buscsan – Karavajev, Zabarnij, Szobol, Mikolenko – Szidorcsuk (Makarenko, 84.), Cigankov (Zubkov, 69.), Malinovszkij, Kovalenko (Saparenko, 77.) – Jarmolenko (Marlosz, 69.), Jaremcsuk. Szövetségi kapitány: Andrij Sevcsenko
Németország: Neuer – Ginter, Süle, Rüdiger – Klostermann (Can, 90.), Kroos, Kimmich, Halstenberg, Draxler (Werner, 80.), Goretzka – Gnabry (Havertz, 93.). Szövetségi kapitány: Joachim Löw
Gólszerző: R. Malinovszkij (77. – 11-esből), ill. Ginter (20.), Goretzka (49.)

A csoport másik mérkőzésén
Spanyolország–Svájc 1–0 (Oyarzabal 14.)

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Spanyolország3216–1+57
2. Németország3124–3+15
3. Ukrajna3123–7–43
4. Svájc3122–4–21

Úgy érkezett Ukrajnában a német válogatott, hogy végre megszerzi első győzelmét a Nemzetek Ligájában, és ebben kezére játszott a hazai kereten végigsöprő koronavírus-járvány (miközben a német klubok egyáltalán nem röpdöstek az örömtől, hogy játékosaik éppen a vírus által igencsak sújtott Kijevbe repülnek).

Sok kritikát kapott mindkét csapat a héten, a németek háromszori vezetés után is csak döntetlent játszottak a törökökkel, Andrij Sevcsenko legénysége pedig csak néhány naposra tervezte a párizsi kiruccanását, de végül egy hétig maradtak…

Nagy elánnal vetette bele magát az ukrán csapat a kijevi mérkőzésbe, a húszezer néző remek hangulatot teremtett, csakhogy a három német védő összjátéka (!) után Matthias Ginter hamar megszerezte a vezetést a németeknek. A bekk nem sokra rá majdnem gólpasszt is adott, de rossz átadása után az ukrán keret egyetlen csatára, Roman Jaremcsuk a tizenhatos elől a bal felső sarok mellé lőtt!

Ginter aztán a másik kapu előtt is helyzetet teremtett, de Heorhij Buscsan kapu óriási bravúrral védte a német középcsatár, Serge Gnabry közeli fejesét – aztán a Dinamo Kijev kapusa megtapasztalhatta, milyen a kapussors, ugyanis a szünet után két szemkápráztató védés előtt egy kósza beadást Leon Goretzka fejére ejtett, aki köszönte szépen a lehetőséget, és élt is vele.

Zubkov nem ijedt meg a német védőktől (Fotó: AFP)
Zubkov nem ijedt meg a német védőktől (Fotó: AFP)

A kapus nemsokára a Ferencváros ellen is pályára léphet – például Ihor Haratin és Olekszandr Zubkov ellen, akik a kispadon kezdték ezt a mérkőzést. Zubkov a 69. percben léphetett pályára, a nem sokkal előtte ziccert elpuskázó Viktor Cigankov helyére, és közelről nézhette, ahogyan Ruszlan Malinoszvkij szépít a Niklas Süle által összehozott büntetőből.

Joachim Löw bedobta a mérkőzés végére Timo Wernert, aki remekül ugratta ki Gnabryt, de a közeli lövést óriási bravúrral védte a hazai kapus. Volt még néhány veszélyes támadása a hazai csapatnak, Zubkov sem illetődött meg, egy alkalommal csak szabálytalanul, egy sárga lapért tudta megállítani őt a tizenhatos előtt Ginter, de az állás már nem változott.

PERCRŐL PERCRE

90+5. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

90+3. perc Kai Havertz
be, Gnabry le.

90+2. perc Megússza Ukrajna, Saparenko pedig buktatta az ötös jobb sarkán Cant. Saparenko a jobb alsó mellé lő 22-ről, Marlosz ballal 24-ről meg feladja a labdát Neuernek.

Négy perc a ráadás.

90. perc Emre Can be, Klostermann le, védőcsere a végére.

5. perc Nem sokkal lő a bal alsó mellé 22-ről Malinovszkij, majd begörcsöl, de jelzi, marad a pályán. Marlosz nekimegy Rüdigernek, összeesik, szédül.

84. perc Jevhenyij Makarenko be, Szidorcsuk le.

83. perc
Zubkovot felrúgja a 16-os előtt Matthias Ginter, sárga lap. Malinovszkij jobbal 24-ről az égbe lő.

82. pec BUSCSAN! Werner remek indítása után Gnabry eldönthetné a mérkőzést, nyolcról ballal kapura lő, de véd a kapus a bal alsó sarok előtt egy villámgyors vetődéssel.

80. perc Timo Werner be, Draxler le.

77. perc
Kovalenko le, Mikola Saparenko be közben.

77. perc RUSZLAN MALINOVSZKIJ ballal a jobb alsóba lő, Neuer nem érte el, pedig ráérzett. 1–2!

75. perc Kontra, Jaremcsukot a 16-os bal sarkán belül abszolúte fölöslegesen buktatja Süle, aki azonnal a fejéhez kap. Nem csoda... BÜNTETŐ!

75. perc Egyre többet hibáznak az ukránok, végül mentenek az utolsó pillanatban Gnabry, majd Draxler elől.

72. perc Jaremcsuk jobbal méterekkel elvéti a bal felsőt, kissé jobbról, 24-ről. Rüdiger mellől.

69. perc Olekszandr Zubkov és Marlosz be a hazaiaknál. Cigankov és Jarmolenko le.

66. perc Ginter a 16-os jobb sarka elől jobbal a léc alá ívelné a labdát, de kitolja azt onnan a kapus.

61. perc Draxler távolija távolról sem jó.

60. perc Malinovszkij remek passzát jobbal Ginter mellől feladja a kapusnak Cigankov, tíz méterről. ZICCER!

57. perc Draxler emel Halstenberghez, a beadás a kapusé, Draxler emel aztán balról Klostermann elé, aki jobbal kapura lő az ötös jobb sarkáról, de hatalmasat véd Buscsan!

53. perc Toni Kroos kap sárga lapot, felrúgta a 16-os jobb sarka előtt hátulról Malinovszkijt. A sértett jobbal a sorfalba lő.

51. perc Klostermann jobb oldali beadását Rüdiger 11-ről a kapushoz fejeli.

50. perc
Gnabry jobb oldali beadását

Draxler jobbal tízről a bal alsóba tenné, de hatalmasat véd Buscsan!

49. PERC HIHETETLEN POTYA, AZ EDDIG REMEKLŐ BUSCSAN ráejt egy jobb oldali Klostermann-beadást az előtte álló LEON GORETZKA fejére, aki három méterről a bal sarokba bólint. 0–2!

46. PERC CSERE NINCS, FOLYTATJUK!

De most jön a neheze: az NL-ben nem nyertek még a németek, de gólt az első félidőben csak egyszer kaptak, két éve, a hollandoktól.

Addig a védők helyettesítik


Ellenben Thomas Müller már aligha tér vissza a Löw-érában.

Az idősebb játékosok közül jelenleg a Real Madridot erősítő Toni Kroos (30 éves), illetve a Bayern Münchennel triplázó Manuel Neuer (34) tagja a keretnek, rajtuk kívül olyan fiatalabb labdarúgókra számít Löw, mint Kai Havertz (21), Timo Werner (24), Niklas Süle (25), Leroy Sané (24), Joshua Kimmich (25), vagy éppen Serge Gnabry (25).

„Két-három éven belül ez a csapat stabil lesz, akkor beszélhetünk majd arról, hogy esélyesként lépünk pályára” – mondta a szakvezető, aki korábban több világbajnok, 30 év feletti játékosának, közte Thomas Müllernek, Jérome Boatengnek vagy Mats Hummelsnek is megköszönte a válogatottban töltött éveket.


Joachim Löw
szövetségi kapitány legutóbb közel három éve válogatta be a keretébe, a 2017. november 14-i, Franciaország elleni mérkőzésen (2–2) csereként lépett pályára.

Götzének július óta nem volt csapata, mivel a Borussia Dortmund nem hosszabbította meg lejáró szerződését. A 63-szoros válogatott játékos a 2014-es világbajnoki döntő egyetlen gólját szerezte: a 88. percben cserélték be, és a 113. percben talált be az argentinok kapujába. A szélsőként, támadó középpályásként és csatárként is bevethető labdarúgó Németországban a Borussia Dortmundban, valamint a Bayern Münchenben futballozott.

„Huszonnyolc éves vagyok, még nagy céljaim vannak– tette hozzá, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy most elsősorban új csapatába szeretne beilleszkedni, vissza akarja nyerni az erőnlétét, és játszani akar.

Miután némi meglepetésre a PSV Eindhoven labdarúgócsapatához igazolt, Mario Götze kijelentette, a jövőben szeretne visszakerülni a német válogatottba is. „Mindenképpen szeretnék visszatérni a nationalelfbe” – mondta csütörtöki hivatalos bemutatásakor a támadó középpályás, aki kétéves szerződést írt alá a holland klubbal.

45. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

Egy perc lesz a ráadás.

44. perc Kroos balról remekül emel középre, Goretzka Mikolenko mellől a kapushoz fejeli a labdát, tíz méterről.

42. perc REZEG A HÁLÓ, Draxler passzát Halstenberg visszatolja Kroos elé, aki kissé balról, 25-ről ballal nem sokkal véti el a rövid felső sarkot.

41. perc Ruszlan Malinovszkij örülhet, és Ginter is: előbbi csak sárgát kapott a nyújtott lábas súlyos testi sértés kísérletéért, utóbbi meg megúszta sérülés nélkül.

37. perc Halstenberg orron csapja Malinovszkijt... ápolás csak, sárga lap nincs.

34. perc MICSODA VÉDÉS! Ginter jobb oldali beadását Gnabry a bal sarokba fejelné csuka mozdulattal az ötösről, de Buscsan előáll élete bravúrjával! Ezt hogyan szedte ki? Rejtély.

31. perc Kimmich elereszt egy hulló falevelet jobbal 28-ról, de ment a léc alól Buscsan. A kornert nyolcról a bal alsó mellé fejeli Goretzka.

28. perc Szidorcsuk ment szépen 16-osa előtt, és két német között kezd támadni. Jarmolenko meg csoda ideges, hogy magára hagyták a passznál.

A nationalelf előző 8 meccsén 5-ször nem kapott gólt. Azaz akkor, amikor Neuer védett.

27. perc Kroos nem figyel, de Rüdiger szereli a jobbon Jarmolenkót.

25. perc Klostermann jobbról középre adja a labdát, Gnabry belesarkaz még abba a rövid sarok előtt, de a kapusé. Jarmolenko rosszul esik közben, ápolás.

Az ukránok ez előző két meccsükön 11 gólt kaptak, az előző 12 meccsükön összesen hetet! Meg még egyet az előbb.

22. perc Ginter eladja a labdát, Jaremcsuk azonban jobbal 18-ről a bal felső mellé bombáz, ha nem is sokkal!

[30' 0:1 #UKRGER ] pic.twitter.com/NNCF6uDNKS


20. PERC VEZETNEK A NÉMETEK! A Halstenberg indította Kimmich passzát Süle Rüdiger elé teszi, a jobb oldali beadást MATTHIAS GINTER jobbal a jobb alsóba teszi az ötös bal sarkáról. Védőmunka: 0–1!

19. perc Klostermann ballábas beadását menti az utolsó pillanatban a kapu és Draxler elől Mikolenko.

17. perc HOPP, Cigankov a 16-os bal sarka elől ballal nem sokkal emel a kapu túlsó felső sarka elé! A vöröshajú szélső a Kijev büszkesége, játékjoga 19 millió eurót ér, 23-szoros válogatott. Apja, a most 37 éves egykoron többi zraeli csapatban légióskodott, kapusként.

15. perc Jarmolenko kapura tör, szereli Süle. Kimmich sem unatkozik, már tiszta sár és fű a meze.

13. perc Jaremcsuk megy hátra Sülével, ő az egyetlen ék nem a csapatban, az egész keretben, Klostermann jobb oldali beadását elkapja Buscsan a gólvonalon!

10. perc Kroosék fölényesen passzolgatnak a kapujuk előtt, majdnem rajtavesztenek, de jő Neuer és lábbal takarít.

73 százalékban a labda a németeknél, de csak 17 százalékban az ellen térfelénél.

6. perc Gnabry ballal 19-ről, középről a kapusba lő, a lekéső Mikolenko mellől. Drexler adott remek passzt, jobbra kihúzódva kissé.

4. perc Gnabry elé ível jobbról Klosterman, ment előle Karavajev.

1. perc Jaremcsuk bal oldali beadását éppen csak el tudja fejeli az ötösön Rüdiger a gólra éhes Jarmolemko elől.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A hazaiak tiszta sárgában, a vendégek fehér mezben és fekete nadrágban.

Egy kis örökmérleg: 6 találkozó, 3 német siker és 3 iksz, 5, ill. 12 rúgott góllal.

A két válogatott ebben az évezredben kétszer találkozott egymással Ukrajnában, a 2001-es vb-selejtezőn, illetve a tíz évvel későbbi felkészülési mérkőzésen is döntetlen született. A formák alapján az ukránoknak van nagyobb félnivalójuk a találkozó előtt. Bár a 2019-es évük remekül sikerült és a 2020-as esztendőt is sikerrel kezdték, legutóbbi két párharcukon vereséget szenvedtek, és ami ennél is fájóbb számukra, 11 gólt kaptak. Igaz, Németország sem sziporkázott az előző három meccsén (0–3–0), győzelemnek legutóbb tavaly novemberben örülhetett, míg szerdán Kölnben a törökökkel remizett.

A korábbi 150-szeres válogatott labdarúgó, Lothar Matthäus a szövetségi kapitányt támadta a Bild hasábjain: „Németország a legutóbbi három találkozóján ötször is képtelen volt megtartani az előnyét, Törökország háromszor egyenlített. Joachim Löw hibázott a cserék pályára küldésével. A szurkolók a legjobb játékosokat akarják látni, nem a Dortmund második, illetve harmadik számú labdarúgóját az adott posztra.”

A Bayern München és Borussia Dortmund korábbi klasszisa szerint a német válogatott az elmúlt években nem szerepelt tudásá-nak megfelelően. A visszaesés az ő generációjában, az 1990-es siker után is tapasztalható volt, ő a maiaktól több szenvedélyt és elhivatottságot szeretne látni, va-lamint azt, hogy a mérkőzéseken nagyobb kedvvel játsszanak.

„Világbajnoki és Európa-bajnoki selejtező, felkészülési mérkőzések, Nemzetek Ligája. Túlkínálat van, ezért néhány mérkőzésnek semmi jelentősége – véli Jürgen Kohler.– A Nemzetek Ligája szerintem felesleges és értelmetlen sorozat, nem szolgálja a sportág érdekeit.”

A jelenlegi stagnálást leginkább a „jóllakott macska nem fog egeret” közmondással lehet a legjobban körülírni.A diadalittas 2014-es világbajnokság után alighanem „elkényelmesedett” a Thomas Müller, Jérome Boateng és Mats Hummels nevével fémjelzett generáció. Noha Joachim Löw önhatalmúlag száműzte a három labdarúgót, azóta sem találja meg a játékoskeret optimális összetételét. Jürgen Kohler, a németek korábbi világ- és Európa-bajnok futballistája a Kickernek adott interjújában beszélt a problémákról.

#UKRGER] pic.twitter.com/I8YzuWMaVf


Gyűlnek a sötét fellegek Joachim Löw feje fölött. A németek szövetségi kapitánya legutóbbi három mérkőzésén nyeretlen a nemzeti csapattal, és bár ötször is vezetett együttese, mindannyiszor „sikerült” elherdálnia az előnyét. Szerdán a törökök háromszor egyenlítettek, így a németeknek be kellett érniük a csalódást keltő 3–3-mal. Szemlátomást nem tudnak mit kezdeni a Nemzetek Ligája-sorozattal és a felkészülési meccsek nyújtotta lehetőségekkel. Pedig Joachim Löwön nem múlik a régóta emlegetett generációváltás, hiszen több mint 14 éves regnálása alatt Florian Neuhaus volt a 108., aki bemutatkozott a válogatottban (a Borussia Mönchenglad-bach középpályása gólt is szerzett). A kísérletezgetés ellenére nem látszik a koncepció, amellyel ismét sikeres lehet a Nationalelf. Mi állhat a megtorpanás hátterében?

A német küldöttség – a kijevi koronavírus-helyzetre tekintettel – burokban tölti napjait az ukrán fővárosban, kizárólag az edzés és a mérkőzés miatt hagyja el szálláshelyét.

Vérátömlesztés a német válogatottnál. Joachim Löw, Németország szövetségi kapitánya levonta a Törökország elleni 3–3-as döntetlen tanulságait, s öt labdarúgójának megköszönte eddigi szolgálatát: Benjamin Henrichs, Nico Schulz, Niklas Stark, Nadiem Amiri és Mahmoud Dahoud kikerült a keretből. A hatvanéves szakember két játékost „izzított”, s a névsort elnézve megállapíthatjuk, erősödött a társaság: Timo Werner és Toni Kroos csütörtökön csatlakozott a csapathoz, míg a szerdán pihentetett játékosok, Manuel Neuer, Leon Goretzka, Joshua Kimmich, Serge Gnabry, Lukas Klostermann és Marcel Halstenberg egyaránt bevetésre kész.

Azóta változtak a szabályok, Haratin azonban a szívére hallgatott.

Haratin – Davide Lanzafaméhoz és Loic Negóhoz hasonlóan – játszott már szülőhazája (esetében az ukrán) utánpótlás-válogatottjában tétmeccsen, még jóval azelőtt, hogy a honosítása egyáltalán szóba került volna. Csak hogy az utolsó két példát említsük: Haratin 2016 márciusában U21-es Európa-bajnoki selejtezőn, míg egy évvel korábban az U20-as világbajnokságon lépett pályára ukrán színekben.

„Ez egy olyan kérdés, amelyet mindenekelőtt meg kell vitatnom a családommal, gondolnunk kell a pró és kontra érvekre. Szeretnék nemzeti színekben szerepelni, ám ehhez még fejlődnöm kell. Ezt a megkeresést nem is vettem igazán komolyan. Nekem Ukrajna a hazám, az ukrán válogatottban szeretnék futballozni.”

„Munkácsról származom, vannak magyar gyökereim. Felvették velem a kapcsolatot, hogy játszanék-e a magyar válogatottban, de konkrét lépés nem történt a részükről.”

Ihor Haratin, a Ferencváros ukrán labdarúgója hazája egy tavalyi televízió-műsorában arról beszélt, megkeresést kapott azzal kapcsolatban, hogy szeretne-e a magyar válogatottban játszani.

Az ukrán válogatott keretének tagja két ferencvárosi futballista is, Ihor Haratin, valamint Olekszandr Zubkov.

Az ukrán szövetség pénteki bejelentése előtt röviddel a Sahtar Doneck futballklub kilenc fertőzött játékosról és további kilenc olyan stábtagról számolt be, aki elkapta a vírust. A válogatott keretében így a donyecki együttesből csak hárman vannak, Andrij Sevcsenko szövetségi kapitány pedig behívta az együttesbe Mikita Sevcsenkót, a Zorja Luhanszk kapusát.

Koronavírus-fertőzések miatt már14 játékosra nem számíthat az ukrán labdarúgó-válogatott szakmai stábja, amely a szombat este sorra kerülő Németország elleni Nemzetek Ligája-mérkőzésre készíti fel az együttest.

Többek között Andrij Pjatov, Andrij Lunyin és Jurij Pankiv kapusok tesztje is pozitív lett – ezt kedden a szövetség a hivatalos honlapján jelezte. Így csak Heorhij Buscsan, a Dinamo Kijev 26 éves játékosa bevethető a kapuban, ezért Sevcsenkóék meglepő megoldáshoz folyamodtak. Ukrajna benevezte a franciák elleni mérkőzésre a szövetségi kapitány segítőjét, a 45 éves Olekszandr Sovkovszkijt, aki 2016-ban felhagyott a profi labdarúgással, ám az ukrán szövetség honlapja szerint továbbra is jó formában tartja magát.

Északkeleti szomszédunknál összesen nyolc futballista dőlt ki a koronavírus miatt – számolt be róla a hét elején a cgtn.com.

A kritikus véleménycikkek szerint az elmúlt időszak mérkőzései rávilágítottak arra, hogy bár az ukrán alapcsapat bárkivel felveszi a versenyt, s nem érdemtelenül szerepel a Nemzetek Ligája legmagasabb osztályában, merítési lehetősége alig van, a perememberek technikailag és mentálisan sem állnak készen az európai topfutballra. Márpedig szombaton és kedden egyaránt a világelit két tekintélyes válogatottjával csap össze Ukrajna. Habár Németország eredményessége szemlátomást visszaesett, felhozó meccsnek használhatja kijevi vendégjátékát. Ukrán szemszögből megközelítve, öröm az ürömben, hogy a mindeddig kevés lehetőséghez jutó játékosok újból megmérethetnek a nemzetközi színtéren, s tapasztalhatják, hol tartanak az élvonalhoz képest.

Az ukrán kapitánynak betett a világjárvány. A Sahtar Donecken valósággal végigsöpört a fertőzés,
így az ország legerősebb klubjának játékosait kénytelen nélkülözni, s rajtuk kívül is vannak még vírusos betegséggel küszködők, összesen tizennégy kerettag tesztje lett pozitív. A franciák elleni mérkőzésen öt újonc szerepelt a felbolygatott gárdában, amely többek között az összeszokottság hiánya miatt szaladt bele a késbe. Az ukrán sajtó finoman szólva sem volt elragadtatva az először címeres mezt húzók teljesítményétől – a Ferencváros szélsője, Olekszandr Zubkov sem játszotta be magát a kezdő tizenegybe a visszhangok alapján.

Természetesen a koronavírus miatt.

Ami a magyar labdarúgásnak az Amsterdam ArenA (újabban Johan Cruyff Arena), az az ukránnak szerda este óta a Stade de France. Keleti szomszédunk válogatottja Franciaország ellen járt pórul, s szenvedte el története legsúlyosabb, 7–1-es vereségét. A felkészülési meccsen kapott zakó után a Nemzetek Ligájában javíthat(na) Andrij Sevcsenko együttese, ám az esélye csekély: szombaton hazai pályán fogadja Németországot, kedden pedig idegenben mérkőzik Spanyolországgal, ráadásul mindkét találkozóra foghíjas kerettel készül.

A Bundesliga klubjai korábban kifogásolták, hogy nélkülözniük kell majd a Németországba visszatérő játékosokat a karantén miatt. A nemzetközi szövetség (FIFA) korábban a pandémia miatt engedélyezte az egyesületeknek, hogy maguk dönthessenek arról, elengedik-e a válogatott összecsapásokra a játékosokat, így a német csapatok akár azt is megtehették volna, hogy nem bocsátják a Nationalelf rendelkezésére a futballistákat.

A német szövetség (DFB) szerint noha a meccsnek otthont adó Kijev és környéke kockázatos területnek minősül a koronavírus-járvány szempontjából, az illetékes észak-rajna-vesztfáliai hatóság közölte, halaszthatatlan üzleti út esetén, öt napon belüli ukrajnai tartózkodást követően nincs szükség kéthetes karanténra.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT AZ UKRAJNA–NÉMETORSZÁG NL-MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik