NL: kétgólos hátrányból álltak fel az északírek; feljutottak a görögök

K. Zs., V. J.K. Zs., V. J.
Vágólapra másolva!
2022.06.12. 22:48
null
Jonny Evans, a Leicester védője mentett pontot az északíreknek (Fotó: AFP, archív)
A labdarúgó Nemzetek Ligája C-osztályának vasárnapi játéknapján Görögország Koszovó elleni győzelmével feljutott a B-ligába. Észak-Írország kétgólos hátrányból felállva ért el döntetlent Ciprus ellen, Észak-Macedónia kiütötte Gibraltárt, míg Grúzia és Bulgária nem tudott betalálni egymásnak.

 

ÉSZAK-ÍRORSZÁG KETTŐS HÁTRÁNYBÓL ÁLLT FEL

Észak-Írország és Ciprus belfasti meccse a ciprusi nemzeti csapatban korábban csupán egy gólt jegyző Andronikosz Kakullisz nagy napjaként indult: az Omonia támadója remek csúsztatott fejessel szerzett vezetést a vendégeknek a 32. percben (0–1). A GÓL ITT!

A második félidő elején a fiatal csatárnak nem volt szüksége látványos mutatványra az előny megduplázásához, hiszen Dimitriosz Hrisztofi és a balról középre játszó Marinosz Cionisz elvégezte a munka dandárját – Kakullisznak közvetlen közelről nem okozott problémát a hálóba lőni (0–2). A GÓL ITT!

A hajrára fordulván, egy ciprusi védelmi kihagyást követően, némi szerencsével Paddy McNair közvetlen közelről begyötörte a szépítő gólt (1–2 – A GÓL ITT!), s bár úgy nézett ki, több nincs a hazaiakban, a folyamatos támadásaik mégis egyenlítést eredményeztek a 94. percben: a jobbról középre ívelt labdát Dion Charles fejjel megcsúsztatta, Jonny Evans pedig a kapu elé bevetődve sípcsonttal a hálóba piszkálta (2–2). A GÓL ITT!

A 95. percre is maradt egy gól, a ciprusi Hrisztofi lőtte, de a rutinos támadó lesről ugrott ki, Ricardo de Burgos játékvezető ezért nem adta meg a gólt – a pillanatra lefagyó északírek újra örülhettek a sírból visszahozott pontnak, maradt a 2–2-es döntetlen.

GÖRÖGORSZÁG FELJUTOTT A B-LIGÁBA

Görögország négy meccs után is veretlen maradt, mivel Pristina után Voloszban is megverte Koszovót. Az első találat a hajrához közeledve született: egy bal oldali beadást Jorgosz Jakumakisz távolról bólintott be a kapuba (VIDEÓ ITT!), majd az első gólt előkészítő Petrosz Mantalosz is betalált, az üres kapuba, a 99. percben (VIDEÓ ITT!).

A görögök két fordulóval a vége előtt megnyerték a csoportjukat: hat pont az előnyük a koszovóiakkal szemben, akik az egymás elleni eredmények miatt már nem előzhetik meg őket, így történetük során először feljutottak a B-ligába.

ISMERŐS NEVEK IS KÖZREMŰKÖDTEK AZ ÉSZAKMACEDÓN SIKERBEN

Ahogyan az lenni szokott, Észak-Macedónia színeiben ezúttal is több jelenlegi, illetve korábbi NB I-es játékos szerepelt. Az első gólt Enisz Bardi szerezte, majd a korábbi újpesti adta az első asszisztot az MTK-s Bojan Miovszkinak, aki két perc leforgása alatt duplázni tudott.

A volt jugoszláv állam válogatottja – amelyben kezdőként a ZTE-s Nikola Szerafimov, az egykor a Vidiben szereplő Boban Nikolov, az exújpesti Kire Risztevszki, valamint csereként a debreceni Dorian Babunszki is pályára lépett – már az első félidőben kialakította a 4–0-s végeredményt. Az MTK-s Sztefan Szpirovszki és a korábban Székesfehérváron futballozó Viszar Muszliu a kispadon ült.

ZIVZIVADZÉÉK TOVÁBBRA IS VEZETIK CSOPORTJUKAT

A Ferencvárost nyáron elhagyó Lasa Dvali végigjátszotta a védelem jobb oldalán hazája, Grúzia Bulgária elleni gól nélküli döntetlenjét, melynek során a hazai csapat fölényben játszott. A tavasszal a Mol Fehérvárból kölcsönben Újpesten szereplő gólvágó, Budu Zivzivadze a 80. percben beállt csereként, de ő sem tudott a kapuba találni.

MÁLTA HOZTA A KÖTELEZŐT

San Marino javított az előző két meccséhez képest, hiszen az észtországi és a hazai, Málta elleni 2–0-s vereséggel zárult találkozó után idegenben csak 1–0-ra kapott ki a szigetországtól.

NEMZETEK LIGÁJA
4. FORDULÓ

C-LIGA
2. CSOPORT
Észak-Írország–Ciprus 2–2
(McNair 71., J. Evans 90+4., ill. Kakullisz 32., 51.)
Görögország–Koszovó
2–0 (Jakumakisz 71., Mantalosz 90+9.)

AZ ÁLLÁS
1. Görögország 4 4 7–0 +7 12
2. Koszovó 4 2 2 5–5 0 6
3. Ciprus 4 2 2 2–7 –5 2
4. Észak-Írország 4 2 2 4–6 –2 2

 

4. CSOPORT
Grúzia–Bulgária 0–0
Észak-Macedónia–Gibraltár 4–0
(Bardi 4., Miovszki 14., 16., Csurlinov 31.)

AZ ÁLLÁS
1. Grúzia 4 3 1 12–2 +10 10
2. Észak-Macedónia 4 2 1 1 7–4 +3 7
3. Bulgária 4 3 1 4–7 –3 3
4. Gibraltár 4 1 3 1–11 –10 1

D-LIGA
2. CSOPORT
Málta–San Marino
1–0 (Muscat 50.)

AZ ÁLLÁS
1. Észtország 2 2 4–1 +3 6
2. Málta 3 2 1 4–2 +2 6
3. San Marino 3 3 0–5 –5 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik