NL: „Halálos hibák, teljes szétesés” – Löw alig talált szavakat a 6–0-s zakó után

K. T. I.K. T. I.
Vágólapra másolva!
2020.11.18. 09:38
null
A két edző meccs utáni szóváltása: Joachim Löw arca több mint beszédes (Fotó: AFP)
Németország sevillai, Spanyolországtól elszenvedett 6–0-s veresége után képtelen volt magyarázatot találni csapata széteső játékára Joachim Löw, a német labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya. Játékosai közül Toni Kroos úgy fogalmazott, „iskolát kaptak a spanyoloktól, mi is a labdarúgás”, Serge Gnabry szerint pedig eljött a pillanat, hogy szembenézzenek, hol is a jelenlegi helyük a világelitben. Értékelések.

Luis Enrique, a spanyol labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya csapatának minden tagját dicsérte a németek ellen aratott kiütéses, 6–0-s sikert követően, amellyel együttese megnyerte csoportját a Nemzetek Ligájában, és bejutott a jövő októberi négyes döntőbe.

„Ez a győzelem minden játékosé, még azoké is, akik nem léptek pályára – idézte az MTI a spanyol szövetségi kapitányt – Igazságtalan lenne bárkit is külön kiemelni, mert ahhoz, hogy az egész pályán nyomás alatt tartsunk egy olyan válogatottat, mint a német, minden futballistánkra szükség volt."

A szakvezető arról is beszélt, hogy a sorozat korábbi meccseivel ellentétben ezúttal minden összejött nekik, és megérdemelten végeztek az élen a kvartettben.

„Nyolc óra lenne kivideózni a hibákat”

Jürgen Klinsmann és Lothar Mätthaus is azon az állásponton van, hogy a Thomas Müller, Mats Hummels, Jérome Boateng triót vissza kellene hívnia Joachim Löw szövetségi kapitánynak – számolt be a németországi visszhangokról a Magyar Távirati Iroda.

Löw elődje, Jürgen Klinsmann, valamint a korábban a magyar válogatottat is irányító Lothar Mätthaus a Thomas Müller, Mats Hummels, Jérome Boateng trió visszatérését sürgeti. A három játékost a 2018-as vb után „vonultatta vissza” Löw, kijelentve, nem számít többé a játékukra a válogatottnál, annak ellenére sem, hogy mind a három játékos jelezte, szívesen jönne a csapathoz.

Nem látok okot a pánikra és egy új kapitány kinevezésére, de rengeteg dologról kell beszélni a játékosokkal egyénileg vagy kisebb csoportokban" – idézi Klinsmannt az MTI híre. A tréner a vezéregyéniséget hiányolja a Nationalelfből, szerinte Manuel Neueren kívül senki sem alkalmas erre a feladatra, Müller azonban az lenne, miután a Bayern Münchenben is ez az egyik feladata.

Mätthaus ennél is határozottabban fogalmazott, kijelentette, hogy ő soha korábban nem látott ilyen „összeomlást" a német csapattól, amelyben helye van a Müller, Hummels, Boateng hármasnak

„Ugyanakkor nem hiszem, hogy a kapitány változtat az álláspontján ezt a három játékost illetően"
– mondta Mätthaus, majd odaszúrt még egyet a szakvezetőnek: „A hibákat nem kell elemezni, a videós elemzés erről a meccsről nyolc órán keresztül tartana!"

„Ez egy olyan este volt, amely nagyon ritka, amikor minden úgy alakul, ahogy elterveztük. A futballistáink fel voltak tüzelve, és mindent jól csináltak. Ez történik, amikor az egyéni képességek és a hozzáállás együtt van – mondta lelkesen Luis Enrique – Szerintem egyszer sem érdemeltünk vereséget ebben a sorozatban. Szereztünk 13 gólt a hat mérkőzésen és csupán hármat kaptunk, a számok magukért beszélnek."

A németeknél érthető módon kevés ok volt az örömre. 89 éve nem szenvedett ilyen súlyos vereséget a válogatott. A sporttörténelmi vereség ellenére a Német Labdarúgó-szövetségnél nem tervezik leváltani Joachim Löwöt, legalábbis erről beszélt a válogatott sportigazgatójaként dolgozó Oliver Bierhoff.

Bár sokan találgatták már a meccs alatt is, a 2006 óta a kispadon ülő Löw a találkozót követően nem adta be a lemondását.

„Nehéz lenne ebben a pillanatban magyarázatot találni arra, ami velünk történt. Egyszerűen borzalmas napunk volt, amikor semmi, de semmi nem akart működni. Egyáltalán nem. Egyszerűen nem lehet olyan elemet találni a játékunkban, ami jó lett volna. Dicsőséget szerettünk volna szerezni, bátran, támadó szellemben játszani, de semmi sem működött. Sem védekezésben, sem támadásban” – szólt a rezignált értékelés Löwtől.

„Már az első kapott gól arra kényszerített minket, hogy feladjuk az eredeti koncepciónkat. Ki kellett nyílnunk és a spanyolok nagyszerűen használták ki az így kínálkozó lehetőségeket. Nem volt szervezettség, nem voltak meg a távolságok, nem volt kellő kommunikáció a játékosok között – teljesen szétesett minden, elengedtük az irányítást, ami nem fér bele, ez halálos volt a számunkra.”

„A spanyolok megmutatták nekünk, hogyan kell futballozni – reagált a Spanyolországban, a Real Madridnál légióskodó Toni Kroos. Kegyetlenül fáj ez a vereség, és semmi, de semmi esélyünk nem volt. A spanyolok megmutatták, hogyan kell védekezni, hogyan kell játszani, amikor nálad a labda, és hogyan kell játszani, amikor nincs... Igazi iskola volt abból, milyen is a futball.”

Toni Kroos szerint iskolát kaptak a futballból (Fotó: AFP)
Toni Kroos szerint iskolát kaptak a futballból (Fotó: AFP)

„Semmi sem akart ma működni, még csak lehetőségeink sem voltak – kesergett Serge Gnabry, aki a hajrában kapufát lőtt, de ezt leszámítva ő sem tudott villogni. – A spanyolok maximálisan megérdemelték a győzelmet – még ekkora különbséggel is. Most rá kellett jönnünk, hogy hol is tartunk. El kell gondolkodnunk, hol vagyunk és hol lenne a helyünk. S ha el is tart egy ideig, rá kell jönnünk, hogyan térjünk vissza a legjobb formánkhoz és játékunkhoz” – reflektált a történtekre a Bayern München szélsője.

Németország története legnagyobb vereségét 1909-ben szenvedte el, akkor Anglia 9:0-ra verte meg Oxfordban. A második legnagyobb a már említett Ausztria elleni, berlini 6:0-s zakó volt 1931 májusából. A spanyolok most ezt „állították be”.

NEMZETEK LIGÁJA
6. FORDULÓ

A-DIVÍZIÓ
4. CSOPORT
Spanyolország–Németország
6–0 (3–0)
Sevilla, Estadio de La Cartuja, zárt kapuk mögött. Vezette: A. Ekberg (svéd)
SPANYOLORSZÁG: Unai Simón – Sergi Roberto, Ramos (E. García, 43.), Pau Torres, Gaya – Rodri, Canales (Fabián Ruiz, 12.) – Dani Olmo (Gerard Moreno, 73.), Koke, Ferran Torres (Asensio, 73.) – Morata (Oyarzabal, 73.).Szövetségi kapitány: Luis Enrique
NÉMETORSZÁG:Neuer – Ginter, Süle (Tah, a szünetben), Koch, Max – Goretzka (Neuhaus, 61.), Gündogan, Kroos – Gnabry, Werner (Henrichs, 76.), L. Sané (Waldschmidt, 61.).Szövetségi kapitány:Joachim Löw
Gólszerző:Morata (17.), Ferran Torres (32., 55., 72.), Rodri (38.), Oyarzabal (88.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik