nemzetisport.hu 2018.07.05 13:40 Frissítve: 2018.07.05 13:49

Mint a grundon… – cseppet sem mezei Mezei-projekt

Egy régi magyar futballhagyományt is megpróbál újjáéleszteni a Farkas János Grund Program, amely elsősorban hátrányos helyzetű gyerekeknek nyújt sportolási lehetőséget az ország legelmaradottabb vidékein.

Mezei István (jobbra) Ózdon is járt a Farkas János Grund Program keretében (Fotók: ozd.hu)

 

Mezei István megint kitalált valamit.

Ő az a gyöngyöspatai születésű – egykor maga is futballozó – futballszerető ember, aki a kilencvenes években azzal hívta magára a figyelmet, hogy felkarolta a legtehetségesebb cigány származású labdarúgókat.

1991 végén megalapította a roma sportot támogató Farkas János Alapítványt, és a következő év nyarán már saját egyesülettel büszkélkedhetett, ez volt a Farkas János SE. Bár utánpótláscsapataival nem ért el átütő eredményt, nem adta fel, tovább álmodott, és 1994 őszén – olyan támogatókkal az élen, mint Puskás Ferenc vagy az ügye mellé álló hivatalban lévő MLSZ-elnök, Benkő László – életre hívta a magyarországi cigányválogatottat, amely 1995 tavaszán játszotta első mérkőzését, és szép sikereket ért el azóta. Az együttes illusztris, illetve különleges ellenfelekkel is összemérte erejét az idők során: a magyar rendőr-, börtön- és színészválogatottal vagy a Szentatya testőrseregének, a Svájci Gárdának a futballcsapatával, sőt játszott a honi bőrfejűek ellen is. 

DÍJAZOTT ALAPÍTVÁNY

Az UEFA Gyermekalapítvány (UEFA Foundation for Children) díját és a vele járó 50 ezer eurós pénzösszeget – Magyarországon elsőként (2017-ben) – a Farkas János Alapítvány kaphatta meg az MLSZ ajánlása alapján. Az Európai Labdarúgó-szövetség a 2015-ben alapított díjjal olyan szervezeteket és projekteket kíván támogatni, amelyek hátrányos helyzetű gyermekek számára teremtenek sportolási lehetőséget, elősegítve egészségük megőrzését, a társadalomba való beilleszkedésüket, lehetőséget teremtenek egy sikeres jövőkép kialakítására.

„Mi adunk a gyerekeknek felszerelést, labdát az alapítvány és az MLSZ jóvoltából, egyedül cipővel nem szolgálhatunk. Ja, és éhen sem marad senki – ezt már Mezei István ötletgazda mondta, hozzátéve, hogy a labdarúgó-szövetségen és a helyi szponzorokon kívül egyelőre senki sem támogatja a kezdeményezést Magyarországon.

„Akár hiszik, akár nem, sok a tehetség, csak nem tudunk velük jól gazdálkodni. Sajnos gyakran elpazaroljuk őket, pedig szégyen nem foglalkozni velük. Ezért is a legjobb edzőket kellene az utánpótlásban foglalkoztatni, de mint oly sok mindent, valahogy ezt is képesek vagyunk túlkombinálni – Mezei ezt már a mai magyar labdarúgás egészére értve jelentette ki.

„Mostanában azt veszem észre, hogy aki kicsit is tehetséges, tizenkilenc éves korában már alig van szem előtt, magyarán nem jut el az első és a másodosztályba, hanem megelégszik azzal, hogy a »megye egyben« fizetést kap...

De milyenek is azok a – fent említett – hátrányos helyzetű gyerekek? És hogyan nézne ki egy Mezei István-féle utánpótlás-nevelő intézmény?

„Állítom, ők is meg tudják csinálni, amit mi régen megcsináltunk a grundon. Amikor a Grund Program keretein belül meccset játszanak, sokat egyénieskednek, de meg lehetne nekik tanítani, hogyan kell csapatban futballozni. Ha rajtam múlna, tíz-tizenkét éves korukban foglalkoznék velük a legtöbbet, hiszen akkor fejlődik ki az izomzatuk. És úgy, ahogy a korosztályi sajátosságoknak megfelel. Dicsérni és alkalmas formában szapulni is lehetne őket, ha megfelelően foglalkozhatnánk velük. Aztán egytől egyig bemutatnám nekik – filmen és akár személyesen – a magyar futball kiválóságait, bemutatnám, kik azok az emberek, akik az ötvenes évektől a nyolcvanas évek végéig – de akár napjainkig – annyi örömöt szereztek Magyarországnak. Szóval, ha meglátok egy tehetséges gyereket, az egyik szemem sír, a másik meg nevet, hisz örülök, hogy nem vesztek ki a tehetségeink, de tudom, egy-egy ilyen talentum könnyen örökre elveszhet a magyar labdarúgás számára...

 

Mezei István azzal fordult olvasóinkhoz, hogy itt a nyár, itt a szünidő, meg lehetne szerettetni a focit a gyerekekkel a nyári szünetben. „Vége az iskolának, és ha kívánhatnék valamit, az lenne: a gyerekek, ahelyett, hogy elkódorognának vagy az interneten lógnának, futballozzanak inkább együtt. Ne ellenségként, hanem sportbeli ellenfélként tekintsenek egymásra, tiszteljék a másikat, mindenekelőtt jöjjenek el a Grund Program eseményeire, szeretettel várjuk őket! – zárta Mezei István.

FARKAS JÁNOS BRAZILOK ELLENI BOMBAGÓLJA AZ 1966-OS VB-N

2020.11.29 16:25:06

Minden más foci BACSKAI JÁNOS

A magyar középpályás csereként lépett pályára, de emberelőnyben is csak egyenlíteni tudtak az eszékiek.

2020.11.29 16:42:36

Minden más foci TŐKE JÁNOS, BACSKAI JÁNOS

Holender Filip kétszer betalált és adott egy gólpasszt adott a Partizan színeiben, négy góllal kikapott a TSC.

2020.11.28 15:41:23

Minden más foci DUDUCZ TIBOR (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Két góllal nyert Nagyszombatban a listavezető, végig sokkal veszélyesebben futballozó DAC.

2020.11.27 17:44:48

Minden más foci H. D.

Van, aki majdnem megbukott miatta, van, akinek a testi épségét mentette meg • „A foci egyetlen egyéni világbajnoka.”

2020.11.26 14:26:19

Minden más foci PÓR KÁROLY

Szoboszlai menedzsere is megszólalt: „2020-at írunk, eddig még nem emeltek szót, amiért a gyerekek az ő nevükkel, arcképükkel játszanak.”