Nemzetisport.hu 2011.01.11 17:50 Frissítve: 2015.03.31 01:34

„Már nincs visszaút”: jön a pénzügyi fair play

Kedd délután Michel Platini, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) elnöke, és Karl-Heinz Rummenigge, az európai klubokat tömörítő ECA elnöke a svájci Nyonban ismertették a pénzügyi fair play néven ismertté vált szabályozás alapelveit.

Platini és Infantino hadat üzent a kockázatos gazdálkodásnak (Fotó: Action Images - archív)

Az UEFA vezetői hangsúlyozták, hogy a pénzügyi fair play létfontosságú az európai klubfutball jövője és fenntarthatósága szempontjából, és segít a kluboknak abban, hogy kiszabaduljanak a sokukat kínzó adósságcsapdából.

A pénzügyi fair play lényege, hogy a klubok legfeljebb annyit költsenek, amennyi bevételük keletkezik a labdarúgással kapcsolatos tevékenységükből. A szabályozás bevezetése fokozatosan, hároméves időszak alatt történik meg. A legfontosabb elem, a bevételek és a ráfordítások egyensúlyának ellenőrzése a 2012-ben végződő gazdasági évre vonatkozóan lép életbe. Azokat a klubokat, amelyek megsértik a rendelkezéseket, a 2013–2014-es szezonban büntetik meg: a renitensek kitilthatók lesznek az európai kupaporondról.

A szabályozás egyetlen területen enged korlátlan befektetési lehetőséget: az utánpótlás-nevelésben.

„Ez egy bonyolult projekt, de olyan, amely szerintem alapvető fontosságú a labdarúgás számára. A pénzügyi fair play célja nem az, hogy megnehezítse a klubok életét, épp ellenkezőleg: segít nekik abban, hogy kitörjenek a spirálból, amely megakadályozza őket a megfelelő közép- és hosszú távú stratégiák követésében" – nyilatkozta Michel Platini, az UEFA elnöke.

„A szurkolóknak nem érdeke, hogy az európai futballörökséghez tartozó klubok tűnjenek el a labdarúgás térképéről a kockázatos menedzsment, a veszélyes gazdálkodás miatt. Szükség volt arra, hogy egy tekintélyes szervezet beavatkozzon, és mi éppen ezt tesszük" – indokolta meg a francia nemzetiségű elnök a szabályozás indokoltságát.

Karl-Heinz Rummenigge, a 197 európai klubot tömörítő ECA (European Club Association)  elnöke – aki egyébként a Bayern Münchent irányító gazdasági társaság első embere is – ugyancsak kiemelte: eljött az idő a közbelépésre.

„A legelső pillanattól kezdve támogattam az ötletet, mivel nyilvánvaló volt számomra, hogy a kontinens labdarúgása rossz irányba tart, már ami a gazdasági, pénzügyi szempontokat illeti. Eljött az ideje, hogy levegyük a lábunkat a gázról, és rálépjünk a fékre annak érdekében, hogy racionálisabb gazdálkodást hozzunk az európai futballba" – mondta a német sportvezető.

Rummenigge szavait támasztotta alá Gianni Infantino UEFA-főtitkár beszámolója is: „Két évvel ezelőtt a klubok csaknem 70 százaléka volt veszteséges. Jelenleg ez a szám 56 százalék, ami azt jelenti, hogy a klubok több mint fele veszteséges" – mondta Infantino.

A 655 európai élvonalbeli klub 2009-ben összesen 11.7 milliárd euró árbevételt könyvelhetett el (ez 4.8 százalékos emelkedést jelent az előző évhez képest), azonban ráfordításaik még ennél is jelentősebbek voltak, összesen 12.9 milliárd eurót tettek ki (ami 9.3 százalékos növekedés).

Infantino kifejtette: ha a pénzügyi fair play előírásait és szankcióit a mostani szezonban is alkalmaznák, akkor 11 klubot fenyegetne az a veszély, hogy kizárják őket a Bajnokok Ligájából, illetve az Európa-ligából.

„Meg vagyok győződve arról, hogy az európai klubok – köztük a legnagyobbak is – mindent megtesznek majd, hogy eleget tegyenek az előírásoknak" – folytatta Rummenigge, aki felhívta a figyelmet arra, milyen negatív hatással lenne az adott egyletek életére, ha ugyan kvalifikálnák magukat az európai kupaküzdelmekbe, de pénzügyi gondjaik miatt nem indulhatnának el a sorozatban.

„Ha a klubok nem tisztelik az európai labdarúgás akaratát, akkor viselniük kell ennek következményeit is. Innen már nincsen visszaút" – jelentette ki Platini.

2021.09.24 23:47:47

Minden más foci BODNÁR ZALÁN

ALAPVONAL. Hatvan visszavonult brit futballsztár – köztük Gary Lineker, Kevin Keegan és Chris Sutton – kezdeményezésére most vasárnap az angliai Spennymoor Town FC pályáján kísérleti jelleggel lejátsszák az első futballmeccset, amelyen tilos fejelni.

2021.09.24 14:43:27

Minden más foci MALONYAI PÉTER

Volt a csúcson, igyekeztek a sárba taposni: sorozat a nyolcvanesztendős Mezey György életéről.

2021.09.23 23:33:23

Minden más foci MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Arra képes, hogy tisztában legyen vele, minek hol a helye és az ideje.

2021.09.23 23:49:30

Minden más foci MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. Frank Lampard: »Mindig képes voltam reagálni az általa támasztott kihívásokra, még ha nem is feltétlenül úgy, ahogyan ő szerette volna. Azt viszont nagyon tudta, hogyan hozza ki belőlem a legjobbat. Sohasem lettem volna labdarúgó, ha nincs apám ambíciója, kemény munkája és elképzelése.«