Liga 1: a CFR a magyar kormány támogatását kérte – sajtóhír

Vágólapra másolva!
2020.07.17. 14:25
null
A 2019-es bajnoki cím ünneplése, balról a harmadik Ioan Varga (Fotó: Riti Jüzsef Attila)
A magyar kormány anyagi segítségét kérte Ioan Varga, a román bajnok CFR tulajdonosa – állítja a Gazeta Sporturilor bukaresti sportlap. Az erről szóló cikkben ugyan semilyen forrás vagy nyilatkozat nem szerepel, de a lap tényként kezeli, hogy a kolozsvári klub a Sepsi OSK és az FK Csíkszereda példáján felbuzdulva szeretne magyarországi támogatáshoz jutni (az igazsághoz tartozik, hogy Magyarország nem a profikat, csak a létesítményfejlesztést és az utánpótlást támogatja). A cikk szerint Varga üzleti kapcsolatain keresztül kért a székelyföldi klubokéhoz hasonló magyar állami támogatást, bár választ egyelőre nem kapott. 

A szerzők felsorolják, milyen sikereket értek el az elmúlt években a magyar kormánytámogatásban részesülő csapatok: a hat éve még Liga 3-as Sepsi OSK immár a Román Kupa döntőjére és az európai kupákba jutásra készül, míg Csíkszereda feljutott a Liga 2-be, és közben kiejtette a kupából a Dinamót. A két klubról 2018 őszén szintén a Gazeta Sporturilor írta meg, hogy összesen 3.2 milliós támogatást kaptak a budapesti kormánytól.

Az ötszörös bajnok és négyszeres kupagyőztes CFR viszont anyagilag más szinten van, az éves költségvetése mintegy 12 millió euró. Az 1907-ben Kolozsvári Vasutas Sport Club néven alapított egyesület részvényeinek többsége három éve került Ioan Varga tulajdonába, aki törlesztette az akkor már két esztendeje csődvédelem alatt álló klub tartozásait. Bár a sajtónak sosem nyilatkozó kolozsvári üzletember még azt sem ismerte el, hogy a CFR tulajdonosa lenne (hivatalosan egy könyvelő, Marian Bagacean van bejegyezve főrészvényesként), azóta a csapat ismét ugyanolyan sikeres lett, mint amikor Pászkány Árpád birtokolta. A 2018-as és 2019-es bajnoki cím megnyerése mellett idén a kolozsváriak európai szinten is remekül szerepeltek, a Bajnokok Ligája selejtezőiből indulva jutottak el az Európa-liga egyenes kieséses szakaszáig, amelyben csak a hazai pályán kapott gól miatt búcsúztak a Sevilla ellen (1–1 és 0–0).

Ennek nyomán a CFR 15 millió eurót kapott az UEFA-tól, ami azonban csak részlegesen egyenlítette ki a költségvetést. Varga ugyanis, a romániai tulajdonosok többségéhez hasonlóan, csak hitelezi a klubot, amelynek így 22 milliós tartozása van az üzletember felé. A román sajtó emiatt többször is arról írt, hogy Varga nem akar több pénzt áldozni a csapatra – ehhez jön most hozzá az a hír, hogy inkább Budapestről kérne. A Gazeta Sporturilor szerzői azonban hozzáteszik, hogy a magyar kormány a székelyföldi csapatok támogatását is feltételekhez köti, a kapott összeget csupán infrastruktúra-fejlesztésre és utánpótlásra lehet fordítani. Márpedig előbbiben a CFR jóval előrébb tart, mint Sepsi vagy Csíkszereda: a még Pászkány által 2008-ban átépített, 18 ezer férőhelyes Dr. Constantin Radulescu Stadion az európai kupamérkőzések megrendezésére is alkalmas.

A cikk külön foglalkozik azzal, hogy a magyar többségű székelyföldi városokkal ellentétben Kolozsvár népességének csak mintegy 15 százaléka magyar – igaz, ez 60 ezer embert jelent, ami több mint Csíkszereda (37 ezer) vagy Sepsiszentgyörgy (55 ezer) összlakossága. Azt is megemlítik, hogy szociológiai kutatások alapján a CFR szurkolóinak többsége magyar nemzetiségű, csaknem kétharmaduk például RMDSZ-szavazó. Azt is megemlítik, hogy a székelyföldi klubok támogatása mellett két partiumi városban, Nagyváradon és Szatmárnémetiben is akadémiát tervez a magyar állam.

A kolozsvári klub részéről senki sem kívánta kommentálni a Gazeta Sporturilor információját. A CFR sajtóosztálya csupán azt válaszolta érdeklődésünkre, hogy „most mindenki kizárólag a létfontosságú FCSB elleni szombati mérkőzésre koncentrál, csupán a futballal foglalkozunk, negatív sajtóhírekkel nem.”

Három fordulóval a bajnokság vége előtt a CFR a Liga 1 második helyén áll, hátránya egy pont az Universitatea Craiovával szemben, amellyel még összecsap egyszer a szezon utolsó mérkőzésén.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik