Kínai futball: visszatérés a Föld bolygóra

Vágólapra másolva!
2021.02.22. 10:59
null
Oscar és Hulk: ennyi volt, mesés volt? (Fotó: AFP)
Csillagászati bérek, sztratoszférikus átigazolási összegek, agyonfizetett, de alulmotivált légiósok, a milliomoslétbe beleszürkülő kínai játékosok, gyengülő válogatott, majd anyagi csőd: véget ért a kínai tündérmese. De ne feledjük a történelem tanulságát: Kína, az Kína...

Mint a világ egésze, a kínai labdarúgás is megszenvedte a koronavírust, amely, mint sok más helyen a futballban, csak az utolsó jó vastag csepp volt a keserű pohárban, azaz a korábbi gazdasági-vezetési hibákra ráülve végleg a csőd közelébe, vagy egyenesen a csődbe taszította a klubokat.

Illetve, mivel speciálisan Kínáról van szó, előbb az állami és magánvállalatok gyengülése hozta magával a profi klubok viszonylagos elszegényedését, majd a mamutcégek megingása klubok sorát tette tönkre; kicsit olyan ez a helyzet, mint amire az idősebbek emlékezhetnek még a rendszerváltás idejéről.

Tavaly májusban az egyik legrégebbi egyesület, a sokszoros bajnok Liaoning is bedőlt, előtte nem sokkal a fő támogató összeomlása miatt a Tiencsin Tienhaj is becsődölt, pedig ez a klub teljesen ismeretlen kínai játékosokért is tízmillió euró fölött fizetett, Alexandre Pato, Axel Witsel és Anthony Modeste pedig havi egymillió eurót keresett ott, nettóban. 2015 és 2018 között Vanderlei Luxemburgo, Fabio Cannavaro és Paulo Sousa is edzette a csapatot!

Tavasszal 14 profi klub bukta el a licencét, a liga és az állam irányítói pedig azt irányozták elő, hogy minden egyesületnek meg kell állnia gazdaságilag is a maga lábán, és a légiósokra vonatkozó korábbi, extra adókat előíró szabályokat decemberben pedig tovább szigorították, immáron évi hárommillió eurónál egyikük sem kereshet többet, különben azonnali hatállyal kizárják a csapatot a bajnokságból! A kínai játékosokra is „fizetési sapkát húztak”, ők maximum évi ötmillió jüant, azaz 650 ezer eurót kereshetnek ezentúl. Nem rossz fizetés ez így sem, de vagy megkapják a játékosok, vagy nem, és ahogyan az lenni szokott ilyenkor, azonnal megjelentek a gyanús mérkőzések, és a váratlan események miatt a vereség után kifakadó edzők...

Eközben a Kuangcsou Evergande „evergrandiózus” stadionja


Ugyanakkor kiskapuk továbbra is akadnak,
mert bár minden egyes labdarúgónak új szerződést kellett kötnie, de a korábbi magasabb bérekkel rendelkező légiósok „kiegészítő fizetést” kaphatnak (ha klubjuk állja az emiatti extrém magas adókat), egy lap szerint Oscar továbbra is évi 18 millió eurót fog kapni nettóban, bónuszok nélkül, és ez csapatának közel 50 millió eurójába kerül majd...

Ahogyan az lenni szokott ilyenkor, azonnal előtérbe került az utánpótlás-nevelés, amelybe eurómilliárdokat fektettek, minőségi akadémiák és pályák (70 ezer!) épültek, a legjobb európai szakembereket alkalmazták; a gyerekeket és a szülőket pedig az iskolák minden rendelkezésre álló eszközzel igyekeztek a futballhoz terelni. Ne feledjük, Kínáról beszélünk, ahol nagyon nehéz egy-egy jobb egyetemre bekerülni, de az élsportolóknak sokkal alacsonyabb pontszám is elég a felvételhez. A klubok és a szövetség ráadásul sokrétű, virágzó együttműködéseket kötöttek európai klubokkal, szövetségekkel és ligákkal, ezeket nem bontja fel a válság, hiszen Kína és Ázsia elképesztő méretű piacot jelent mindenki számára, minden tekintetben...

KÁRMENTÉS?

Egy olasz újságíró értesülései szerint a kínai kormány korlátozni készül a külföldi, nem stratégiai befektetéseket, az Internazionale többségi tulajdonosa, a Szuning állítólag már tárgyalt is az olasz klub eladásáról egy angol befektetőcéggel, de nem járt sikerrel. Egyelőre.

Kétségtelen, nagy szerepe van a kínai futball felvirágzásában Hszi Csin-ping államelnöknek, aki imádja a sportágat, de miután a hatalmas befektetés nem hozott sikereket, a túlzó fizetéseket a társadalom egyöntetűen elutasította, és a válogatott sem lett erősebb, beállt ő is a kritikusok sorába. Ugyanakkor azt se feledjük, Kína történelmileg hosszú távon szokott gondolkodni, a 2016-ban deklarált fő cél pedig az, hogy 2050-re legyen Kína a világ szuperhatalma a futballban!

Ahol 200 millió iskolásból merít az utánpótlás, ahol a gazdasági válság után ismét bőséges források állnak rendelkezésre, ahol a politikai és a sportirányítás egyet akar, ott nem is olyan elvont cél ez... A középtávoli terve Hszi Csin-pingnek az, hogy egyrészt a válogatott jusson ki a világbajnokságra, másrészt magát a tornát is Kína rendezze meg.

Bár a világbajnokságra még kijuthat a nemzeti csapat, de csoportjában Szíria utcahosszal vezet előtte, és ez azértsokat elárul a kínai válogatott erejéről.

Kínából a dél-amerikai selejtezőkre? Minden meccsért akár 5-6 hét karantén oda-vissza... Inkább Oroszországba igazolt kölcsönbe.

 

NEMSOKÁRA ELINDUL A BAJNOKSÁG, az élvonalban 16, a másodosztályban 18 csapattal, és nagy-nagy változásokkal. Csak az első osztályban tizenegy gárda változtatta meg a nevét, amelyre a főszponzorok kiszállása miatt volt szükség, de az alsóbb osztályú, ám profi csapatok zöme is hasonló lépésre kényszerült, a szurkolók ellenkezése, tiltakozása ide vagy oda. A pontvadászat többszöri halasztás után április harmadikán indul (a jelenlegi tervek szerint), és decemberig tart, a koronavírus miatt természetesen extra szigorú buborékos rendszerben (sőt a tervek szerint az első kört csak két városban rendezik).

Ne feledjük, itt húszmilliós városokban zajlik a bajnokság... A játékosokat és a stábot teljesen elszigetelik a családjuktól is, azon egyelőre még gondolkodnak, hogy a nézők bemehessenek-e a stadionokba, ezt különböző zónákkal és tesztekkel, előírásokkal az előző idényben már sikeresen meg tudták oldani.

Az ismertebb edzők közül az évi 13 millió eurót kereső Rafael Benítez, Giovanni van Bronckhorst, az évi tízmillió eurót kereső Vítor Pereira és az évi nyolcmillióval is beérő Bruno Génésio sem maradt, a nagy spílerek közül az 55.8 millióért vett, 2016 óta legalább 90 millió eurót zsebre vágó, már 34 éves Hulk, a Sahtar Donecktől 50 millióért megvett Alex Teixeira (ő csak havi egymillió eurót keresett), a 35 esztendős Graziano Pelle (évi 16 millió euró), a Manchesterből csalódottan visszatérő Odion Ighalo (évi 18 millió euró nettóban, a felét a kínai csapata fizette angliai kölcsönjátéka idején is) és a még csak 28 esztendős Stephan El Shaarawy (évi 16 millió euró) is távozott.

A tavalyi topbérek, heti fizetés, ezer euróban. Ne váltsuk át forintba, ha meg akarjuk őrizni a nyugalmunkat...

Statistic: Football players in the Chinese Super League ranked by weekly salary in 2020 (in 1,000 euros) | Statista

„Véget ért a szuperluxus-légiósok kora” – írta a kínai futball-lap, ugyanakkor egy ekkora piac, amely ezer szállal kötődik az európai, amerikai és afrikai (!) futballhoz, soha nem lesz elhanyagolható és elhanyagolandó. Véleményünk szerint óriásiak a tanulságok is, maradjunk a két legfontosabbnál!

A légiósokra kiadott sztratoszférikus méretű összegekről az jut eszünkbe, hogy ha a váratlan pénzeső zömét elszórják a tulajdonosok, sportigazgatók a luxusbérekre és fölösleges igazolásokra (adtak már kínai játékosért is 20.44 millió eurót), akkor ez pontosan azt jelenti, hogy a váratlan pénzeső zömét elszórják a luxusbérekre és fölösleges igazolásokra...

A másik pedig az, hogy a tehetségek kinevelése nem olyan egyszerű folyamat, mint gyerekkorunk alsós matematikaóráin az összeadós „gép”: ha abba felül bedobtunk tízet és ötöt, alul mindig tizenöt jött ki, de még egy százmilliós gyerekanyagra támaszkodó akadémiai rendszer sem fogja bármekkora befektetés után, még a legjobb spanyol és olasz szakemberek működtetésével sem ontani a világklasszisokat.

Aranyból volt még a mackófelső is...


KÍNAI SZUPERLIGA, ÁTIGAZOLÁSOK

CSIANGSZU (a csapat neve ez a Nemzeti Sportnál is bevett magyar átírás értelmében, angolul így ismerheti: Jiangsu)
Érkezett (a legfontosabb érkezők):
Távozott (a legfontosabb távozók):
Ivan Santini (NK Osijek, ingyen), Alex Teixeira (szerződése lejárt)
A csapat edzője:
Légiósok: Miranda (brazil), Éder (olasz), Mubarak Wakaso (ghánai)

KUANGCSOU (Guangzhou)
Érkezett
: Ricardo Goulart (Hopej, kölcsönből vissza), Alan Carvalho (Kuoan, kölcsönből vissza)
Távozott:
A csapat edzője:
Fabio Cannavaro (olasz)
Légiósok: Tyias Browning (kínai-angol), Pak Dzsi Szu (dél-koreai), Paulinho, Talisca (brazilok), Elkeson, Alan Carvalho, Aloísio, Fernandinho (mind kínai-brazil), Ricardo Goulart (brazil-kínai)

KUOAN (Beijing Guoan)
Érkezett:
Távozott:
Toni Sunjic (Honan, kölcsön után végleg), Alan Carvalho (Kuangcsou Evergrande, kölcsönből vissza)
A csapat edzője: Slaven Bilic (horvát)
Légiósok: Kim Min Dzse (dél-koreai), Nico Yennaris (kínai-angol), Fernando Martins, Renato Augusto (brazilok), Jonathan Viera (spanyol), John Hou Saeter (kínai-norvég), Cédric Bakambu (kongói DK-beli)

SANGHAJ PORT (Sanghai Port)
Érkezett:
Ante Majstorovic (NK Osijek, 3 310 000 euró)
Távozott: Odil Ahmedov (Tiencsin Tigers, k. v.)
A csapat edzője: Ivan Leko (horvát)
Légiósok: Ante Majstorovic (horvát), Aaron Mooy (ausztrál), Oscar, Ricardo Lopes (brazilok), Marko Arnautovic (osztrák)

SANTUNG TAJSAN (Shandong Taishan)
Érkezett:
Szon Dzsun Ho (Csonbuk Motors, 4 500 000 euró), Leonardo de Souza (Urava Reds, 2 070 000)
Távozott:
Graziano Pelle (sz. l.), Leonardo Pereira (sz. l.)
A csapat edzője: Vej Hao
Légiósok: Kádár Tamás (magyar), Szon Dzsun Ho (dél-koreai), Marouane Fellaini (belga), Roger Guedes, Moisés, Leonardo de Souza (brazilok), Pedro Delgado (portugál-kínai)

CSUNGCSING LIFAN (Chongqing Dangdai Lifan)
Érkezett:
Adrian Mierzejewski (Kuangcsou City, k. v.)
Távozott:
A csapat edzője:
Csang Vö Rjong (dél-koreai)
Légiósok: Adrian Mierzejewski (lengyel), Alan Kardec, Marcinho, Marcelo Cirino, Fernandinho Silva (brazilok)

SANGHAJ SENHUA (Shanghai Shenhua)
Érkezett:
Matej Jonjic (Cerezo Oszaka, ingyen), Odion Ighalo (Manchester United, k. v.)
Távozott:
Odion Ighalo (al-Sabab, 2 500 000), Fidel Martínez (Club Tijuana, ingyen), Stephan El Shaarawy (Roma, i.)
A csapat edzője: Csoj Kang Hi (dél-koreai)
Légiósok: Matej Jonjic (horvát), Alexander N'Doumbou (gaboni-kínai), Stéphane Mbia (kameruni),Kim Szin Uk (dél-koreai), Giovanni Moreno, Miler Bolanos (kolumbiaiak)

HOPEJ (Hebei)
Érkezett:
Andy Russell (Lienseng, k. v.)
Távozott: Ricardo Goulart (Kuangcsou)
A csapat edzője: Feng Hszie
Légiósok: Samir Memisevic (bosnyák), Marcao, Paulinho Santos (brazilok), Mohamed Buya Turay (Sierre Leone-i), Andy Russell (hongkongi)

HONAN SZUNGSAN LUNGMEN (Henan Songshan Longmen)
Érkezett:
Toni Sunjic (Kuoan, k. v.)
Távozott:
A csapat edzője:
Javier Pereira (spanyol)
Légiósok: Toni Sunjic (bosnyák), Tim Chow (tajvani), Kim Szung Hvan (dél-koreai), Henrique Dourado, Fernando Karanga, Ivo (brazilok), Christian Bassogog (kameruni)

TIENCSIN TIGERS (Tianjin Tigers)
Érkezett:
Odil Ahmedov (Sanghaj Port, k. v.)
Távozott: Felix Bastians (Beveren, i.), Sandro Lima (Genclerbirligi, i.), Johnathan (sz. l.)
A csapat edzője: Vang Paosan
Légiósok: Odil Ahmedov (üzbég), Frank Acheampong (ghánai), Tiquinho Soares (brazil), Youn Chu (perui)

KUANGCSOU CITY (Guangzhou City)
Érkezett:
Renatinho (Tiencsin Tianhaj, k. v.)
Távozott: Dusko Tosics (Kasimpasa, i.), Renatinho (sz. l.), Adrian Mierzejewski (Csungcsing, k. v.), Richairo Zivkovic (Csangcsun, k. v.)
A csapat edzője:
Jean-Paul van Gastel (holland)
Légiósok: Mousa Dembélé (belga)

TALIEN PROFESSIONAL (Dalian Professional)
Érkezett:
Távozott:
Salomón Rondón (CSZKA Moszkva, kölcsönbe, 500 000)
A csapat edzője:
Légiósok: Marcus Danielson, Sam Larsson (svédek), Jailson (brazil), Marek Hamsík (szlovák), Emmanuel Boateng (ghánai), Alex Akande (hongkongi)

SENCSEN (Shenzhen)
Érkezett:
Juan Fernando Quintero (River Plate, 9 000 000), Dyego Sousa (Famalicao)
Távozott:
A csapat edzője:
Jordi Cruyff (holland)
Légiósok:
Morteza Puraligandzsi (iráni), Ole Selnaes (norvég), Juan Fernando Quintero, Harold Preciado (kolumbiaiak), Thievy Bifouma (kongói köztársaságbeli), John Mary (kameruni), Dyego Sousa (portugál)

CSINGTAO (Qingdao)
Érkezett:
Fredrik Ulvestad (Djurgarden, i.)
Távozott: Joseph Minala (Lazio, k. v.)
A csapat edzője:
Vu Csinkuj
Légiósok: Jagosz Vukovics (szerb), Fredrik Ulvestad (norvég), Denis Popovic (szlovén), Romain Alessandrini (francia), Dejan Radonjic (horvát)

VUHAN ZALL (Wuhan Zall)
Érkezett:
Távozott:
Eddy Gnahoré (Amiens, k. v.)
A csapat edzője: Li Hsziaopeng
Légiósok: Daniel Carrico (portugál), Jean Evrard Kouassi (elefántcsontparti), Leo Baptistao, Rafael Silva (brazilok), Obafemi Martins (nigériai)

CSANGCSUN (Changchun)
Érkezett:
Erik (Palmeiras, 2 500 000), Richairo Zivkovic (Kuangcsou City, k. v.)
Távozott:
A csapat edzője:
Csen Jang
Légiósok: Lucas Souza, Serginho, Erik (brazilok), Richairo Zivkovic (holland), Aaron Olanare (nigériai)

Csak egy maradhat! (footyheadlines.com)
Csak egy maradhat! (footyheadlines.com)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik