Játékossors: befejezte a BL-győztes, négyszeres olasz bajnok

K. T. I.K. T. I.
Vágólapra másolva!
2021.09.03. 18:39
null
Mario Mandzukic befejezte (Fotó: AFP)
Bejelentette visszavonulását Mario Mandzukic. A 35 esztendős horvát válogatott támadó az Instagram-oldalán tette közzé búcsúposztját, szimbolikusan letéve a focicsukát.

„Sok áldozatot kell majd meghoznod, de pontosan fogod tudni, hogy megéri a csodálatos pillanatokért. Fel fogod ismerni azt is, amikor eljön a visszavonulás ideje, amikor ezeket a csukákat a szekrénybe teszed és egyáltalán nem fogod bánni. A futball mindig az életed része lesz, de várni fog egy új fejezet” – írta érzelmes posztjában gyerekkori önmagának címezve Mario Mandzukic, mintegy hivatalossá is téve a visszavonulását.

A 35 esztendős horvát játékosnak nyár óta nem volt klubja, legutóbb az AC Milanban futballozott, ám ott sérülések hátráltatták, fél év alatt mindössze öt bajnokin kapott lehetőséget és a Serie A-ban nem is tudott gólt szerezni.

A középcsatárként és szélsőként egyaránt bevethető játékos az NK Marsoniában lett profi futballista, majd az NK Zagreb és a Dinamo Zagreb érintésével került Németországba, ahol 2010 és 2012 között a Wolfsburgban légióskodott. 2012 júniusában 13 millió eurót fizetett érte a Bayern München, amelyben két idény alatt 88 tétmeccset játszott, 48 gólt szerzett, kétszeres német bajnok, Német Kupa-győztes, és tán legnagyobb klubsikerét elérve Bajnokok Ligája-aranyérmes is lett.


A Bayerntől Robert Lewandowski érkeztével távozott, nyert egy spanyol Szuperkupát az Atlético Madriddal, majd újabb klubváltást követően négy idényt húzott le a Juventusnál. Torinóban újabb éremhalmozásba kezdett: négy bajnoki cím, három kupagyőzelem, egy Szuperkupa-siker és egy BL-ezüst volt a jussa megalkuvást nem ismerő játékának – no meg 162 tétmérkőzésen újabb 44 gól, immár többnyire szélsőként futballozva.

A horvát válogatottban 89 találkozón 33 találatig jutott – tagja volt a 2018-ban világbajnoki döntőig menetelő csapatnak is.

Pályafutása alkonyán szerencsét próbált Katarban, ám a kirándulás nem sikerült jól, bő egy év alatt csupán öt bajnokin lépett pályára, mielőtt egy utolsó nagy dobás reményében 2021 januárjában visszatért Olaszországba és az AC Milan játékosa lett...

Bár egyéni teljesítménye elmaradt az elvárttól, olasz bajnoki ezüsttel zárta le karrierjét.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik