Horrorszerelés, kiállítás, kihagyott büntető - botlott a címvédő

Vágólapra másolva!
2013.01.21. 18:07
null
Botlás: a zöld mezes Zambia kicsit tán könnyedén vette a meccset, és ezt két pontja bánta (Fotók: Reuters)
A labdarúgó Afrikai Nemzetek Kupája C-csoportjának 1. fordulójában a címvédő Zambia válogatottja 1–1-es döntetlent játszott az első félidőben tizenegyest hibázó, majd egy brutális szabálytalanság miatt első számú kapusát piros lap következtében elveszítő Etiópia ellen. A másik mérkőzésen Nigéria a 94. percig vezetett Burkina Faso ellen, ám a „csődörök” Alain Traoré révén egyenlítettek, így minden csapat egy ponttal és 1–1-es gólkülönbséggel áll.

Ahhoz képest, hogy az esélyek a címvédő mellett szóltak, a zambiai csapat inkább pocsék formáját (öt nyeretlen mérkőzés, gólképtelenség a legutóbbi négy találkozón) igazolta eleinte, a lelkes etiópiaiak ugyanis megfogták a zöld mezeseket, és kontráikkal többször is veszélyt okoztak.

Jó napja volt a hatalmas etiópiai tábornak (Fotó: Reuters)
Jó napja volt a hatalmas etiópiai tábornak (Fotó: Reuters)

Az első ilyen kontránál a felezővonalról felívelt labdát Hijani Himoonde utolsó emberként elvétette, a kilépő Getaneh Kebede átemelte a kapust, ám a labda egy pattanás után az üres kapu fölött hagyta el a játékteret.

A 23. percben újabb kontra, újabb veszély: az Egyiptomban légióskodó Saladin Said egy visszacsellel jött befelé jobbról, Chisamba Lungu pedig kevéssé szofisztikált megoldással összerúgta a lábát – büntető Etiópiának! A tizenegyest Said végezte el, gyengén a bal sarkot vette célba, az irányt eltaláló Kennedy Mweene pedig védeni tudott.

Ha az etiópiaiak azt gondolták, sokkal rosszabb már nem lehet, akkor tévedtek: kapusuk, Jemal Tassew a 35. percben hosszas ápolás után piros lapot kapott, mivel Harald „Toni" Schumacher horrorbelépőjére emlékeztető módon, brutálisan letarolta a kiugró Lungut. Tassew hordágyon és kiállítva távozott, bízvást elmondhatta: nem volt jó napja.

Az emberelőny sem látszott meg igazán a játék képén, Zambia fölénye meddő volt – egészen az első félidő hosszabbításáig, amikor egy szép akciót követően Isaac Chansa lefejelte a labdát Collins Mbesumának, aki ballal a hálóba lőtt. Az etiópiai drukkerek előtt ünneplő gólszerzőt helyi sajátosságként kicsit megdobálták vuvuzelákkal...

A biztonságiak békésen szedegetik a vuvuzelát (Fotó: Reuters)
A biztonságiak békésen szedegetik a vuvuzelát (Fotó: Reuters)

Etiópiának ez sem szegte kedvét, és a második félidőben egy remekül végigvitt akció után gólt ünnepelhetett a sárga mezesek népes szurkolótábora: a jobbösszekötő helyén a tizenhatosra betörő Adane Girma lőtt kapufás gólt a rövid alsóba – Said pedig gólpasszal segített feledtetni elrontott tizenegyesét.

Burkina Fasó-i törzsszurkoló (Fotó: Reuters)
Burkina Fasó-i törzsszurkoló (Fotó: Reuters)

Zambia hirtelen ettől ráébredt, hogy futballozni is kellene, de az etiópiai védelem állta a sarat, hiába jöttek a rohamok – Etiópia az egy egész lelátót megtöltő tábora hatalmas örömére óriásit küzdve, emberhátrányban szerzett pontot a meglehetősen tompa címvédő ellen.

Este a Nigéria–Burkina Faso mérkőzésen a színvonal (megint) nem verdeste az egeket, a sok hibával tarkított játékba pedig egy nigériai gól hozott döntő változást: a 23. percben az egy nagy ziccert korábban már elhibázó Brown Ideye oxival tett tovább egy hosszú indítást, a labdára rárobbanó Emmanuel Emenike pedig a hálóba emelt a kapujából érdekesen kijövő Abdoulaye Soulama mellett.

A hátrányba került Burkina Faso becsülettel darált, de miután Moumouni Dagano révén a helyzetek elhibázásában jeleskedett – a legnagyobb ziccernél a hosszú alsó felé tartó lövést bravúrral szedte ki Vincent Enyeama –, a hajrát is 1–0-ról kezdték a csapatok. De nem így végezték: a 94. percben a 74. perc óta emberhátrányban játszó (Efe Ambrose kapta meg második sárgáját) nigériaiak súlyos védekezési hibáját Alain Traoré büntette góllal, így ez a találkozó is 1–1-gyel zárult.

Összefoglaló

AFRIKAI NEMZETEK KUPÁJA
C-CSOPORT, 1. FORDULÓ
Zambia–Etiópia 1–1 (1–0)
Nelspruit, Mbombela Stadion
Zambia: Mweene – Nkausu, Himoonde, Sunzu, Musonda (J. Mulenga, 60.) – Lungu – Sinkala, Chansa (M. Mulenga, 75.), Kalaba – Mbesuma, Katongo (Mayuka, 84.)
Etiópia: Tassew – Butako, Elyas, Hailu, Tesfaye – Bekele (Tadele, 39.), Girma, Megersa, Teshome (Ibrahim, 93.) – Said, Kebede (Hintsa, 64.)
Gólszerző: Mbesuma (45+3.), ill. Girma (65.)
Kiállítva: Tassew (39.)

Nigéria–Burkina Faso 1–1 (1–0)
Nelspruit, Mbombela Stadion.
Nigéria: Enyeama – Oboabona, Echiejile, Yobo, Ambrose – Igiebor, Mikel, Ogude (Onazi, 70.), Musa – Ideye (Omeruo, 78.), Emenike (I. Uche, 58.)
Burkina Faso: Sulama – Panandétiguiri, B. Koné, P. Koulibaly, D. Koné – Koffi – Dah (W. Sanou, a szünetben), Pitroipa, Rouamba (A. R. Traoré, 82.) – Bancé (A. Traoré, 65.), Dagano
Gólszerző: Emenike (22.), ill. A. Traoré (94.)
Kiállítva: Ambrose (73.)
AZ ÁLLÁS
1. Burkina Faso 1 1 1–1 1
Etiópia 1 1 1–1 1
Nigéria 1 1 1–1 1
Zambia 1 1 1–1 1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik