Krsztovics-tripla után majdnem leadta előnyét Besztercebányán a DAC

Vágólapra másolva!
2023.03.12. 17:18
Kiváló helyzetkihasználásának köszönhetően, a montenegrói Nikola Krsztovics triplájával már a 35. percben 3–0-ra vezetett a Banská Bystrica vendégeként a Dunaszerdahelyi AC 1904. A besztercebányaiak a fordulás után szépítettek, majd a csereként beállt Franko újabb találatával pedig szorossá tették a hajrát, de a DAC végül 3–2-es győzelemmel kezdte a szlovák élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Fortuna Liga) felsőházi rájátszását.

Besztercebányán kezdi a felsőház küzdelmeit a DAC (Fotó: dac1904.sk)
Besztercebányán kezdi a felsőház küzdelmeit a DAC (Fotó: dac1904.sk)
Besztercebányán kezdi a felsőház küzdelmeit a DAC (Fotó: dac1904.sk)
Besztercebányán kezdi a felsőház küzdelmeit a DAC (Fotó: dac1904.sk)
Besztercebányán kezdi a felsőház küzdelmeit a DAC (Fotó: dac1904.sk)

SZLOVÁK FORTUNA LIGA
FELSŐHÁZI RÁJÁTSZÁS
1. FORDULÓ
Banská Bystrica (Besztercebánya)–DAC 1904 2–3 (
0–3)
Besztercebánya, 2538 néző. V: Dohál
BANSKÁ BYSTRICA: Hruska – Uhrincat, Willwéber (Kácerik, a szünetben), Zahumensky – Pisoja, Lupták, Hanes (Franko 83.), Richtárech (Demian 83.), Slávik – Rymarenko, Polievka
Vezetőedző: Michal Scasny
DAC 1904:
Petrás – Alex Pinto, Riszvanisz, Brunetti (Kruzliak 25.), Andzouana – Dimun, Kácer, Nebyla (Ramadan 89.) – Blackman (Szánthó 70.), Krsztovics (Niarkhosz 70.), Gavrics (A. Méndez 89.)
Vezetőedző:
Adrián Gula
Gól: Polievka (61.), Franko (83.), ill. Krsztovics (5., 31., 35.)

ÖSSZEFOGLALÓ

A Dunaszerdahely a mérkőzés előtti éjszakát a szlovák síparadicsomban, Dóvalban töltötte, a mérkőzés napján pedig kellemetlen látvány fogadta a csapat tagjait: ismeretlen tettesek tojással mázolták össze a klub buszát a csapat szálláshelyén. Úgy, mint szombaton a Sepsi OSK autóbuszát az FCSB elleni ütközet előtt. A sárga-kékek a pályán bosszulták meg a tojásmázolást.

Adrián Gula, a Dunaszerdahely szakvezetője az előző heti rózsahegyi találkozóhoz képest két helyen változtatott a kezdőcsapaton, kimaradt Ioannisz Niarkhosz és Kalmár Zsolt. Lapunk információja szerint a magyar játékos a rózsahegyi játékosok durva belépői után a héten nem végzett teljes értékű edzésmunkát és az edzői stáb nem akart kockáztatni.

Szinte csordultig megtelt a vendégszektor, ismét több mint háromszáz sárga-kék drukker varázsolt hazai környezetet a besztercebányai stadionba és a Fortuna Liga első helyezettje a mérkőzésen is villámrajtot vett.

Egy gyönyörű bal oldali akció után Zseljko Gavrics beadását követően a 100. ligameccsét játszó César Blackman a dunaszerdahelyi gólzsák, Nikola Krsztovics elé tette a labdát és ő már tudta, mit kell tenni, tizennégy méterről kilőtte a jobb sarkot. Ezzel a találattal a montenegrói csatár beérte az ellenfél támadóját, Róbert Polievkát a góllövőlista élén. Sőt, mint nem sokkal később kiderült, le is hagyta.

Uralta a játékot a csallóközitársaság. Az első negyedóra végén Zseljko Gavrics még kihagyta a nagy helyzetet, de nemsokára ismét Nikola Krsztovics jelentkezett be. Előbb Sebastian Nebyla beadását bólintotta a kapuba, majd remekül érkezett a César Blackman jobb oldali elfutása utáni lapos beadásra. Mesterhármas fél óra alatt!

Langyosan kezdett a szünet után a DAC, a hazaiak enyhe fölényben játszottak és egy óra játék után Róbert Polievka megmutatta kivételes képességét: tizenhatról kegyetlenül bevágta. Sőt, nemsokára a hazai tizenhetes telibe találta a jobb kapufát is.

Húsz perccel a mérkőzés vége előtt pályára lépett Szánthó Regő, aki többször próbálkozott lövéssel, de ezeket legtöbbször a védők blokkolták. A 84. percben Matej Franko szépített és forró pillanatok vártak a vendégekre, azonban további gól már nem esett, így a DAC négy pontra növelte előnyét a tabella élén, hiszen a forduló korábbi mérkőzésén a Slovan Bratislava vereséget szenvedett hazai pályán a Zilinától (Zsolna).

PERCRŐL PERCRE

MÁSODIK FÉLIDŐ

VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS! BANSKÁ BYSTRICA–DUNASZERDAHELYI AC 1904 2–3

95. perc: izgalmakban nincs hiány, még a besztercebányai kapus is előrejött egy szabadrúgásnál.

90. perc: a VAR visszanézte a kérdéses esetet, s megállapította, hogy Franko gólja előtt a labda a kezét is érintette.

90. perc: bekerült a labda a DAC kapujába, de a játékvezető nem adja meg a gólt, s elszabadulnak az indulatok, olyannyira, hogy a hazaiaktól Franko, a vendégektől Dimun sem úszta meg lap nélkül.

90. perc: Alex Pinto kapott sárga lapot.

89. perc: kettős csere a DAC-nál is: Nebylát Ramadan, Gavricsot Méndez váltotta.

88. perc: a hazaiak második gólja óta kevés ideig folyamatos a játék.

83. perc: GÓL! VISSZAJÖN EGY GÓLRA A BANSKÁ BYSTRICA! A CSEREKÉNT BEÁLLT FRANKO SZINTE ELSŐ LABDAÉRINTÉSEIBŐL EREDMÉNYES. 2–3

82. perc: kettős csere a hazaiaknál is: Hanes helyén Franko, Richtárech helyén pedig Demian a pályán.

78. perc: megint Szánthó próbálkozhatott, de ez a kísérlete is elhalt a védőkben.

75. perc: Andzouana veszélyes tekerését ütötte ki a hazaiak kapusa.

74. perc: Gavrics szép cselei után Szánthó lövését blokkolták, majd a magyar támadó második próbálkozásánál már Hruska védett.

71. perc: kezezést reklamálnak a hazaiak a DAC tizenhatosán belül, bár a játékvezető nem látta, a videobíró vizsgálja az esetet. A VAR sem ítélt tizenegyest.

70. perc: kettős csere a DAC-nál. Blackmant Szánthó Regő, Krsztovicsot Niarkhosz váltotta.

68. perc: a DAC labdavesztése után kontrázhattak a hazaiak, a labda Polievkához került, aki a kapufát találta csak el.

65. perc: felbátorodnak a hazaiak: Polievka ezúttal távolról próbálkozott lövéssel, de Petrásnak nem kellett védenie.

63. perc: Kácer ígéretes szólója után egészen a kapuig vezette a labdát, lövése pedig pontatlan, nem találta el a kaput, majd a DAC szöglete után Krsztovics bólintott mellé.

62. perc: Riszvanisz is besárgul.

61. perc: GÓL! SZÉPÍT A BANSKÁ BYSTRICA! POLIEVKA A 16-OS VONALÁRÓL LŐTT BOMBAGÓLT! 1–3

59. perc: Polievka került helyzetbe, de mégsem ő, hanem Hanes vette célba a kaput, más kérdés, hogy már nem találta el azt.

54. perc: Nebyla került ígéretes helyzetbe, majd Gavrics hiába próbált meg segíteni az emberhátrányban próbálkozó társán, a besztercebányai védők menteni tudnak.

50. perc: Kácer megint kiválóan indította volna Krsztovicsot, de a DAC csatára lesen vette át a labdát.

48. perc: jól kezdte a második félidőt a vendéglátó, de hiába van többet a labda a besztercebányaiaknál, a DAC kapujára nem voltak veszélyesek egyelőre.

46. perc: folytatódott a mérkőzés! A szünetben egy helyen változtatott a házigazda: Willweber helyén Kácerik a pályán.

ELSŐ FÉLIDŐ

VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ! BANSKÁ BYSTRICA–DUNASZERDAHELYI AC 1904 0–3

45. perc: ápolás és kiállítás is volt a három gól mellett, ezért a játékvezető négy percet hosszabbít az első félidőben.

45. perc: nem lehet panasz egy félidőnyi játék után a DAC helyzetkihasználására, öt próbálkozásból háromból is gól született.

39. perc: Rymarenko rövid idő alatt kétszer is célba vehette Petrás kapuját, de a hazai támadó mindkét próbálkozását védte a DAC kapusa.

37. perc: sárga lapot kap a DAC bal oldali védője, Andzouana.

35. perc: GÓÓÓÓÓL! KRSZTOVICS MEGINT! HARMADSZOR IS BETALÁLT! 0–3
Ezúttal Blackman húzott el a jobb szélen, majd középre tett labdáját Krsztovics egy érintés után vágta a besztercebányai kapuba!

33. perc: a Banská Bystrica vezetőedzője, Michal Scasny addig reklamált, amíg a játékvezető piros lappal kiállította.

31. perc: GÓÓÓÓÓL! KRSZTOVICS DUPLÁZZA MEG SAJÁT MAGA ÉS CSAPATA GÓLJAINAK SZÁMÁT! 0–2
Nebyla indult meg a bal oldalon, középre ívelésére pedig tökéletes ütemben érkezett a montenegrói támadó, aki a kapuba fejelt! Ezzel már Krsztovics vezeti a szlovák bajnokság góllövőlistáját!

28. perc: sárga lapot kapott a Banská Bystrica középpályása, Lupták.

25. perc: meg is történik a csere, Brunetti helyén Kruzljak a pályán.

24. perc: Rymarenko olyan csúnyán letalpalta Brunettit, hogy a DAC labdarúgója ápolásra szorul, s cserélni is kell. Miközben Kruzliak készül beállni, Brunettit hordágyon viszik le a pályáról.

23. perc: tényleg elkapta a fonalat a vendéglátó, s egyre többet birtokolja a labdát. Más kérdés, hogy sok veszélyt egyelőre nem okoztak a hazaiak a DAC kapujára.

21. perc: Slávik közeli lövésénél kell védenie a DAC kapusának, Petrásnak is.

19. perc: Kácer labdavezetése után hozta ígéretes helyzetbe Gavricsot, de ő sokáig várt és gyenge emelését könnyedén védte a hazai kapus, Hruska.

17 perc: jobbára a mezőnyben zajlik a játék, az elmúlt percekben a kapuk kevésbé forogtak veszélyben, ugyanakkor a hazaiak egyre jobban felveszik a mérkőzés ritmusát.

16. perc: Kácer labdavesztése után támadhattak a hazaiak, de Riszvanisz szögletre mentett.

12. perc: Polievka kapott ígéretes labdát a társaktól, s volt is helye, de csúnyán mellélőtt a hazaiak támadója.

9. perc: érdekesség, hogy a hazaiaknál három korábbi dunaszerdahelyi is a pályán van: Zahumensky, Luptak és Polievka is volt egykoron a DAC játékosa, míg Rymarenko és Balic kölcsönben szerepel a Banská Bystricánál Dunaszerdahelyről, de utóbbi a felek között kötött megegyezés értelmében ezúttal nem léphet pályára.

5. perc: GÓÓÓÓL! NEM KELLETT SOKAT VÁRNI RÁ, MÁRIS VEZET A DUNASZERDAHELY! 0–1
A házi góllövőlistát vezető Nikola Krsztovics beérte a besztercebányaiak támadóját, Polievkát és ő is megszerezte 13. gólját a bajnokság mostani kiírásában. A DAC csatára a századik dunaszerdahelyi meccsét játszó César Blackman passzát váltotta gólra.

2. perc: nem sok hely maradt a vendégszektorban, sok dunaszerdahelyi elkísérte csapatát Besztercebányára.

1. perc: elkezdődött a mérkőzés! A házigazda besztercebányaiak piros, a vendég dunaszerdahelyiek sárga szerelésben játszanak.

ELŐZMÉNYEK



A két legjobb formában lévő csapat csap össze a szlovák élvonal felsőházi rájátszásában, hiszen a vendég dunaszerdahelyiek eddigi négy bajnokijukon a Rózsahegyet (Ruzomberok) egy, a Nagymihályt (Michalovce) két góllal győzték le idegenben, míg hazai környezetben a Slovan Bratislavával ikszeltek (1–1), a Skalicát pedig 2–1-re győzték le, ráadásul vendégként legutóbb még októberben, a Szlovák Kupában szenvedtek vereséget, azóta mind a négy bajnokijukat megnyerték. Kalmár Zsolték kiváló formáját erősíti az is, hogy 15 forduló óta nem találtak legyőzőre.

A csapat támadója, César Blackman mindenképpen ünnepelhet a mérkőzésen, hiszen a Dunaszerdahelyre 2017 szeptemberében érkezett 24 éves panamai játékosnak ez lesz a 100. mérkőzése a DAC színeiben.

A két csapat most találkozik 49. alkalommal egymással, a mostani alapszakaszban a DAC otthon 3–0-ra, idegenben 3–1-re győzte le a besztercebányaiakat.

Veszelinov Dánielékre azonban nem vár könnyű feladat, hiszen a Banská Bystrica a legjobb formában lévő együttes a szlovák ligában, hiszen eddigi négy bajnokijából a DAC-hoz hasonlóan hármat nyert meg egy döntetlen mellett, kilenc lőtt és három kapott góllal.

A Besztercebánya legutóbb 2013-ban tudta legyőzni bajnokin a DAC-ot – 5–1-re –, azóta kétszer játszottak döntetlent, négyszer pedig dunaszerdahelyi győzelem született, egyedül csak a kupában, 2021 áprilisában nyert a Banská Bystrica.

Nem csak két kiváló formában lévő együttes csap össze, hanem a bajnokság két gólkirály-jelöltje is, hiszen a besztercebányai Robert Polievka 13, a dunaszerdahelyi Nikola Krsztovics 12 gólnál jár.

„Első alkalommal beszélhetünk igazi playoffról. Ha ugyanis nyolc-tíz-tizenkét pontos előnnyel vág neki valamelyik csapat a rájátszásnak, az egy teljesen más helyzet. Most, amikor egypontos előnnyel vezetünk, egy vérbeli playoff vár ránk, mert két együttes fej fej mellett áll és a harmadik helyezett is mindössze nyolc ponttal van lemaradva. Ez érdekes mérkőzéseket és nagy kihívásokat tartogat számunkra, amelyekből nagyon sokat tanulhatunk. Nekünk az a fontos, hogy mindig éhesek legyünk a fejlődésre, mindent kiadjuk magunkból és mindegyik összecsapásnak úgy vágjunk neki, mintha döntő lenne” – mondta a rájátszás kezdete előtt Adrian Gula vezetőedző a klub honlapján.

„Hasonló mérkőzést várok, mint Rózsahegyen, tehát egy szervezett és kellemetlen ellenféllel találkozunk, amely más, 3–5–2-es felállásban futballozik. Hasonló, de még veszélyesebb játékosaik vannak, akik képesek gólokat szerezni és nagyon veszélyesek a támadójátékban. Ugyanolyan elánnal, szorgossággal és szívóssággal kell futballoznunk, mint egy hete és még inkább oda kell figyelnünk a gyors ellentámadásokra és azokra a szituációkra, amikor Robo Polievkánál lesz a labda. Nyilvánvaló számunkra, hogy a sikerhez a lehető legjobb teljesítményt kell nyújtanunk” – tette hozzá Adrian Gula, aki tudatta azt is, a csapat játékosa, Ammar Ramadan játéka kérdéses egy edzésen történt ütközés miatt.

KÖSZÖNTJÜK OLVASÓINKAT A BANSKÁ BYSTRICA–DAC 1904 SZLOVÁK LABDARÚGÓ BAJNOKI MÉRKŐZÉS ÉLŐ KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik