FIFA: Szeretnénk kinevelni a következő Mbappét és Messit – Wenger

D. S. B.D. S. B.
Vágólapra másolva!
2023.03.17. 17:22
null
Arsene Wenger szeretné kinevelni a következő Kylian Mbappét és Lionel Messit (Fotó: Getty Images)
Új szakaszába érkezett a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) globális tehetségprogramja, s 2023-ban szeretnék bővíteni a benne részt vevő országok és labdarúgók számát – többek között erről és az edzőképzés fejlesztéséről beszélt az Arsenal legendás francia menedzsere, a FIFA futballfejlesztésért felelős vezetője, Arsene Wenger.

 

Mint a 73 éves szakember hangsúlyozta, a FIFA tehetségprogramjának legfőbb célja, hogy minden tehetségnek esélyt adjanak a kibontakozásra, mert a világszerte elvégzett elemzésük azt állapította meg, hogy tehetségeket mindenhol lehet találni, de korántsem biztos, hogy nekik meg is lesz a lehetőségük a fejlődésre. Ugyanakkor fontos cél az is, hogy a szövetségek maximalizálják lehetőségeiket.

Wenger megjegyezte, a FIFA-ranglista első 20 helyén az a 20 ország szerepel, melyekben a legmagasabb az oktatás színvonala.

Wenger kitért rá, hogy hét kísérleti országgal kezdték el a tehetségprogramot, 2023-ban pedig már 30-ban lennének jelen, hogy felkutassák az országok tehetségeit.

„A jobb játékosokat szeretnénk összegyűjteni és oktatást biztosítani nekik. A fiúknál és a lányoknál is a FIFA által kinevezett edzőket delegálunk. A következő három-négy év elképzelése, hogy megvalósítsuk ezt a programot a részt vevő országokban” – mondta Wenger, hozzátéve, hogy a FIFA 211 tagországa közül Dél-Amerika, Európa, Afrika és Ázsia több országában is létezik már a FIFA struktúrája, de a programot szeretnék az összes ország szintjéhez igazítani.

„Természetesen szeretnénk kinevelni a következő Kylian Mbappét és Lionel Messit, de most az a legfontosabb, hogy minden gyermeknek megadjuk az esélyt a világon” – idézi Wengert a FIFA Twitter-oldala.



„Azt hiszem, jelenleg 175 ország szeretne csatlakozni ifjúsági tehetségprogramunkhoz” – jegyezte meg Wenger, részletezve, országonként három-négy szakember felügyeli a programot, akik segítik a szövetséggel és az érintettekkel való párbeszédet.

„Tudni akarjuk, hogy milyen gyorsan fejlődünk és mennyire vagyunk hatékonyak – mert bizonyos országokban rugalmasnak kell lennünk, mivel a nehézségek óriásiak” – mondta Wenger, aki beszámolt arról is, hogy a FIFA a következő négy évre 200 millió dollárt ad a programra.

„Meggyőződésem, hogy jelenleg nincs elég jó játékos a világon, mert túl sok országnak nincs rá lehetősége. A helyszínre érkező edzőket is mi oktatjuk. Ezzel egyidőben létrehoztuk a FIFA online edzőközpontját is. Ez a világon mindenki számára elérhető, ingyenes hozzáféréssel. Azok az emberek, akik fiatal lányoknak vagy fiatal fiúknak szeretnének edzéseket tartani, hozzáférhetnek ehhez az edzőközponthoz. Emellett kifejlesztettünk egy verseny adatelemző rendszert is, amely ismét elérhető a rajongók és a játék iránt érdeklődők számára, hogy meglássák a játék fejlődését. Tehát az egész csomag együtt: a FIFA Training Center, a versenyrendszer elemzése és a helyszíni fejlesztési program jó eredményeket fog hozni az egész világon” – zárta szavait Wenger.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik