MTI 2020.05.14 10:06 Frissítve: 2020.05.16 00:47

FIFA: százával mehetnek csődbe a kisebb klubok?

A horvát Lokomotiva Zagrebet irányító Dennis Gudasic szerint több száz kisebb labdarúgóklub mehet csődbe a koronavírus-járvány gazdasági hatása miatt.

Az üresen maradó lelátók csak a probléma egy részét jelentik (Fotó: AFP)

 

A sportvezető szerint az átigazolási piac lelassulása mellett a játékosok kifizetése is nehézségekbe ütközhet.

„A következő hat hónapban a klubfutball legnagyobb kihívása az lesz, hogy a kisebb egyesületek túléljék ezt az időszakot – fogalmazott a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) által támogatott kutatóintézet vitaestjén a horvát csapat ügyvezetője. – „Szeptemberre vagy októberre drasztikus esetben akár száz-kétszáz együttes is csődbe mehet.”

A klubok a bajnokságok március közepe óta tartó szüneteltetése miatt rengeteg reklámbevételtől esnek el, ráadásul a közeljövőben biztosan szurkolók nélkül kell megrendezni az összecsapásokat, ami további bevételkieséssel jár majd.

Márciusban az európai klubokat tömörítő szervezet (ECA) vezetője, Andrea Agnelli kijelentette, a csapatok vélhetően súlyos egzisztenciális veszéllyel néznek majd szembe, a pandémiára pedig „a labdarúgás történetének legnagyobb kihívásaként” hivatkozott.

Gudasic szerint a kisebb együtteseknél most abban bíznak, hogy a nagy bajnokságokat befejezik, mert akkor az ott szereplő klubok nem esnek el a közvetítési pénzektől, így lesz tőkéjük játékosokat szerződtetni.

„Egyelőre sok a bizonytalanság” – utalt a zágrábi együttes vezetője arra, hogy Horvátországban rengeteg klub léte függ a játékoseladásoktól.

Raffaele Poli, a neuchateli egyetem oktatója az online esten kiemelte, sok kis együttes csődközeli helyzetbe kerülhet, ha a nagycsapatok fizetésképtelenné válnak, vagy ha jelentősen csökken a játékosok ára.

Piotr Sadowski, a Manchester United játékosmegfigyelője úgy fogalmazott, a kelet-európai együtteseknek nincs félnivalója, ugyanis az onnan érkező játékosok eddig is olcsóbbak voltak, mintha valakit a portugál vagy francia élvonalból szerződtettek, így az esetlegesen anyagi nehézségbe ütköző topligás csapatok is szívesebben fordulnak majd az ottani piac felé. Meglátása szerint a meghosszabbított átigazolási időszak is segíthetné a klubokat.

„Jó ötletnek tartanék egy hat hónapos átigazolási időszakot a jövő nyártól” – tette hozzá Sadowski, aki szerint a háttérben zajlanak a tárgyalások a FIFA-val. Szakértők szerint további túlélési lehetőséget kínálhat az adásvételi szerződések átalakítása: eszerint a transzfer idején kevesebb pénz cserélne gazdát, ugyanakkor a szerződésekbe sokkal több későbbi, bizonyos feltételek teljesülése esetén fizetendő összeg kerülhetne.

2021.08.01 07:35:02

Minden más foci BACSKAI JÁNOS

NYÁRI ÁTIGAZOLÁSOK, 2021. Sir Jim Ratcliffe nem adott 2.2 milliárd eurót a Chelsea-ért, hanem inkább bevásárolt a Ligue 1-ben.

2021.08.02 18:10:29

Minden más foci T. J., D. Á.

Mladen Krsztajics csapata mindhárom meccsét behúzta a szerb élvonalban.

2021.08.02 17:16:28

Minden más foci BOROS MIKLÓS (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Kimaradtak a szentgyörgyi ziccerek, közben két súlyos védelmi hiba megpecsételte az OSK sorsát.

2021.08.02 16:09:01

Minden más foci HEGYI TAMÁS

A Sporthírlap szabályismertető rovatot nevezett el az angol szaktekintélyről.

2021.08.01 20:00:29

Minden más foci CSELŐTEI MÁRK

Az Eszék magyar válogatott középpályása, Kleinheisler László csereként lépett pályára.