FIFA: Sepp Blattert kihívja a jordániai herceg

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.01.06. 08:34
Újabb hivatalos kihívója van Sepp Blatternek a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnöki székéért folytatott versenyben: bejelentette indulási szándékát a szervezet alelnöke, a 39 éves jordániai Ali bin al-Husszein herceg.

Ali herceg 1999 óta irányítja a jordániai futballszövetséget, 2011-ben az ázsiai szövetség (AFC) alelnökévé is megválasztották. Azok között volt, akik a FIFA-n belüli korrupciót vizsgáló Michael Garcia jelentésének teljes közzétételét követelték.

„Bármerre megyek, azt hallom, hogy eljött az idő a változásra a FIFA-n belül. A világ legnépszerűbb sportja világklasszis szintű vezető szervezetet igényel, mely etikusan, jól és átláthatóan működik. A FIFA azért létezik, hogy szolgálja a világszerte milliárdokat egyesítő sportot” – nyilatkozta Ali herceg.

A jordániai sportvezető a BBC Sport ázsiai szakírója, Mani Dzsazmi szerint az UEFA támogatását is bírja – márpedig az európai szövetség nem elhanyagolható erőt képvisel. Minden bizonnyal az AFC szavazatainak egy részét is megkapja, de az ázsiai szövetség első embere, Szalman bin Ebrahim al-Kalifa bahreini sejk Blatter támogatójának számít. Blatter ráadásul 1998 óta tulajdonképpen megingathatatlanul uralja a FIFA-t, számtalan lojális szövetségessel – eddig minden, a leváltására irányzott kísérlet kudarcot vallott.

Blatter és Ali bin al-Husszein mellett harmadikként a francia Jérome Champagne száll harcba az elnöki posztért. Az indulásra kandidálóknak január 29-ig kell bejelenteniük szándékukat. A FIFA elnökválasztását május 29-én tartják meg.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik