FIFA: fordulat, Sepp Blatter bejelentette távozását!

NSO/MTI NSO/MTINSO/MTI NSO/MTI
Vágólapra másolva!
2015.06.02. 18:53
null
Sepp Blatter távozik a zürichi pódiumról lemondása bejelentés után (Fotó: Reuters)
Sepp Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) napokban újraválasztott elnöke kedd délutáni zürichi sajtótájékoztatóján bejelentette: nem marad a szervezet élén, és minél hamarabbi rendkívüli kongresszus összehívását kezdeményezi, hogy megválasszák az utódját. Amíg ez megtörténik – jelen állás szerint legkorábban decemberben, legkésőbb jövő márciusban –, Blatter a hivatalában marad, és szándékai szerint belefog a szervezet megreformálásának előkészítésébe.

A sajtótájékoztatót kedd délután hirdette meg a FIFA, az előkészületek viharosak voltak, csúszott a kezdés, és a döntését meghozó sportvezető nem is beszélt sokáig, lemondása bejelentése és rövid indoklása csupán néhány percet vett igénybe.

MIÉRT MOST ÉS MILYEN OKBÓL HOZTA MEG DÖNTÉSÉT BLATTER?

Blatter elmondta: a közelmúltban alaposan átgondolta elnöksége idejét, valamint azt a negyven esztendőt, amit a FIFA kötelékében töltött el. Úgy vélte: a szervezet és az általa imádott futball jövőjét szolgálja, ha újból elnöknek jelölteti magát, és a sportágra váró újabb kihívások megválaszolásában részt vesz, csakhogy:

„Habár a választásra jogosultak újabb mandátummal bíztak meg, nem érzem, hogy mögöttem állna a teljes futballvilág – a játékosok, a klubok, a szurkolók, vagyis mindazok, akik ugyanúgy együtt lélegeznek a sportággal, ahogyan mi is a FIFA-ban. Ez az oka annak, hogy rendkívüli kongresszust hívok össze a lehető legrövidebb időn belül, amelyen majd megválasztják az utódomat” – fogalmazott a svájci sportdiplomata.

Hamarosan kiderült: Blatter távozása nem azonnali, ugyanis az elnökválasztó rendkívüli kongresszust várhatóan december és jövő március között rendezik majd meg – „ameddig ez nem történik meg, ellátom a hivatali teendőimet”.

BLATTER NEM JELÖLTETI MAGÁT ÚJRA, DE A VÁLASZTÁSIG AKCIÓBAN KÍVÁN MARADNI

REAKCIÓK

„Nehéz, bátor és mindenekelőtt helyes döntés született” – kommentált Michel Platini UEFA-elnök, aki a pénteki újraválasztás előtt még hiába kérte távozásra Blattert.
„Már a pénteki választáskor mondtam, hogy ez a nap előbb-utóbb eljön. És tessék. Most azonban felelősen gondolkodva, körültekintően kell közös nevezőre jutni, hogyan lehet új, dinamikus, átlátható és demokratikus korszakot nyitni a FIFA-ban” – mondta Luis Figo visszalépő elnökjelölt.
„Hosszú ideje ez a legjobb hír. Blatter lemondása egy új korszak kezdetét szimbolizálja. A világ összes korrupt szövetségi vezetője érezheti, hogy a bukás úgy közeleg, mint egy cunami. Reméljük, a hullám elég magas lesz ahhoz, hogy eltüntesse a legmagasabb futballhatóság irányította korrupciót a világ futballjából” – használt kemény szavakat a világbajnok brazil labdarúgó, Romário.
Ugyanakkor egy afrikai legenda, Kalusha Bwalya, a zambiai szövetség elnöke – akit 1988-ban Afrika legjobb labdarúgójának választottak – nem palástolta elkeseredettségét: „Nagyon meglepődtem, meg vagyok döbbenve. A múlt héten Zürichben érzékeltem, milyen nehéz helyzetbe került, a nyugati média ellene fordult, és Platini sem volt sportszerű, amikor lemondásra szólította fel. Blatter sokat tett a FIFA-ért, regnálása gyümölcseit még Angliában és Németországban is szüretelik. Afrika pedig mindig számíthatott rá.”

Blatter egyértelműsítette: a következő elnökválasztáson nem jelölteti magát, de afelől sem hagyott kétséget, hogy nem fogja tétlenül tölteni az új választásig hátralévő időt.

„Mivel nem leszek jelölt, nem kell megfelelnem a választásokkal járó elvárásoknak, minden erőmmel arra tudok összpontosítani, hogy motorja legyek a szervezetet érintő mélyreható változtatásoknak, alapvető reformoknak” – folytatta Blatter, elsőként a FIFA végrehajtó bizottságának átalakítását, létszámának csökkentését és megválasztásának módját említve.

Elképzelése szerint a jövőben nem a kontinentális konföderációk jelölik majd a vezető testület tagjait, hanem a kongresszusnak kell megválasztani őket, hiszen „ha a FIFA-nak kell vállalni a felelősséget a cselekedeteikért, akkor a kiválasztásuk folyamatára is kell, hogy legyen befolyása a szervezetnek”.

„Ezekért a változtatásokért korábban is harcoltam, de ahogyan mindenki tudja, akadályoztak a törekvéseimben. Most sikerrel fogok járni” – értékeltette eltökéltségét a 79 éves sportvezető,, aki Domenico Scalát, a FIFA felügyelőbizottságának, valamint választási bizottságának elnökét nevezte meg fő segítőtársaként a következő hónapokra, a változtatások előkészítésére.

Kérdés, „bukott emberként” mekkora lesz a mozgástere – feltéve persze, hogy a következő napokban, hetekben nem kerülnek napvilágra újabb, a fent ismertetett elképzeléseit keresztülhúzó kompromittáló adatok.

A lemondását bejelentő beszéd végén – az őt támogatók lojalitását és konstruktív hozzáállását megköszönve – Blatter így búcsúzott: „Számomra mindennél fontosabb, hogy amikor az az egész véget ér, a futball legyen a győztes”.

A KÖZVETLEN ELŐZMÉNYEK

A FIFA-elnököt múlt pénteken választották meg ötödik ciklusára. A tisztújító kongresszuson Ali bin al-Husszein jordán herceg volt a kihívója, aki az első kör után visszalépett, miután csak 73 voksot
kapott, míg Blatter 133-at.

A múlt pénteki tisztújítás előtt két nappal Zürichben hét magas rangú FIFA-tisztségviselőt tartóztattak le korrupció, zsarolás, csalás és pénzmosás vádjával. Velük együtt összesen 14 FIFA-tisztségviselõt és cégvezetőt vádolt meg az amerikai igazságügyi minisztérium bűnszövetkezet működtetésével, amelyhez több mint 150 millió dollárnyi vesztegetési pénz futott be.

A távozó Sepp Blatter és Domenico Scala (Fotó: Reuters)
A távozó Sepp Blatter és Domenico Scala (Fotó: Reuters)

Kedden a The New York Times arról írt internetes oldalán, hogy amerikai ügyészek szerint Jérome Valcke, a FIFA főtitkára több tételben tízmillió dollárt utaltatott a vesztegetési botrány egyik
főszereplőjének, Jack Warner volt FIFA-alelnöknek.
Noha a FIFA cáfolta Valcke érintettségét, egyes brit kommentárok szerint végül az amerikai lapban megszellőztetett információ súlya kényszeríthette Blattert lemondása bejelentésére.

A FIFA-elnök keddi bejelentésére reagálva a svájci főügyész hivatala közleményt adott ki, amelyben úgy fogalmazott: Blatter ellen nem indítottak eljárást, a FIFA környezetében sikkasztás és pénzmosás gyanújával indított vizsgálat hivatalosan ismeretlen elkövetőkkel szemben zajlik.

MÁR BLATTER ELLEN IS NYOMOZ AZ FBI
Blatter bejelentési távozását követően közvetlenül az amerikai New York Times arról számolt be, hogy már a svájci sportdiplomata ellen is nyomoznak az amerikai hatóságok.

A liberális keleti parti lapnak név nélkül nyilatkozó amerikai tisztségviselők kijelentették, reményeik szerint a FIFA eddig már megvádolt vezetőinek közreműködésének elnyerése útján tudják majd összerakni a Blatter elleni bizonyítékokat.


A Reuters hírügynökség úgy értesült, hogy a Blatter elleni nyomozást a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) folytatja. Ezt az FBI hivatalosan nem kommentálta.

KI LEHET A KÖVETKEZŐ FIFA-ELNÖK? ALI HERCEG MÁR BEJELENTKEZETT

Egyelőre annyi tűnik biztosnak, hogy a pénteki választáson egyedüli riválisként elinduló és alulmaradó Ali bin al-Husszein ismét versenybe száll az elnöki posztért. „Ali herceg készen áll” – mondta a francia hírügynökségnek Szalah Szabra, az Ali bin al-Husszein által irányított jordániai labdarúgó-szövetség alelnöke, hozzátéve, hogy a herceg kész lenne akár azonnal átvenni a FIFA elnökségét, ha erre kérnék.

Ali herceg (balra), Michel Platini és Sepp Blatter a múlt heti 
FIFA-kongresszuson (Fotó: Reuters)
Ali herceg (balra), Michel Platini és Sepp Blatter a múlt heti FIFA-kongresszuson (Fotó: Reuters)

A legnagyobb brit fogadóiroda szerint ugyanakkor nem Ali herceg (7:4 a jordániai sportember oddsza), hanem Michel Platini a legesélyesebb arra, hogy Blatter örökébe lépjen – az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) francia elnökére, a korábbi háromszoros aranylabdás labdarúgóra most öt fontot tevők csak hatot nyernének, ha valóban befutna.

Utánuk a korábbi aranylabdás futballista, a portugál Luis Figo (6:1), a török UEFA-alelnök Senes Erzik, a FIFA-tag Ted Howard (mindkettő 12:1), az afrikai konföderációt elnöklő Issa Hayatou (14:1), valamint az angol szövetség erősen Blatter-ellenes elnöke, Greg Dyke (50:1) következik a fogadási listán.

Platini korábbi nyilatkozataiban nem zárta ki annak lehetőségét, hogy egyszer megcélozza a FIFA elnöki székét, de hozzátette: Blatter nemcsak régi harcostársa, hanem a barátja is, így ameddig ő a színen van, nem kíván pályázni. A feltételrendszer kedden megváltozott.

FIGO EGYELŐRE HALLGAT AZ ÚJBÓLI JELÖLÉSRŐL, VAN PRAAG EGYEZTET

A Blatter lemondását üdvözlő Luis Figo, a portugál válogatott korábbi csapatkapitánya – aki elnökjelölti visszalépését másfél hete azzal indokolta, hogy nem kíván részt venni egy olyan folyamatban, amely arra szolgál, hogy abszolút hatalmat biztosítson egyetlen embernek, az ötödik elnöki ciklusára készülő Blatternek – arról nem írt Facebook-üzenetében, hogy ő maga ismét versenybe száll-e majd, de még hétfőn jelezte: továbbra is „rendelkezésre áll”, hogy a labdarúgás „átláthatóbb és demokratikusabb” legyen.

„Nagyon jó hírként" értékelte a FIFA-elnökségért sokáig versenyben lévő Michael van Praag Blatter távozását. A holland szövetség 67 éves vezetője, aki nyolc nappal a múlt pénteki választás előtt lépett vissza, hogy ezzel Ali herceget támogassa, egyelőre szintén nem közölte, hogy újra jelölteti-e magát. Mint mondta, először egyeztet az eshetőségekről Berlinben, az európai szövetség (UEFA) végrehajtó bizottsági ülésén, és azután gondolja majd át terveit.

Van Praag már tavaly júniusban, a Sao Pauló-i kongresszuson élesen bírálta Blattert, amikor azt mondta neki: a FIFA imázsához ma elválaszthatatlanul kapcsolódik a korrupció, és mivel Blatter a szervezet elnöke, ő ezért a felelős.

SEPP BLATTER – PORTRÉ
Születési idő, hely: 1936.03.10., Viege (Svájc)
1948 és 1971 között aktív labdarúgó volt. A lausanne-i egyetemen közgazdaságtanból diplomát szerzett. 1964-ben a Svájci Jégkorongszövetség főtitkáraként tevékenykedett. 1968-tól a Longines óragyár PR-felelőse, később 1974-ig PR-igazgatója. A cég képviseletében részt vett a müncheni olimpiai játékokon.
1975 augusztusától a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség fejlesztési programjának vezetője, 1977-től technikai igazgató, 1981-től főtitkár, 1990-től a végrehajtó bizottság elnöke. 1998. június 8-án a FIFA elnökévé választották, majd 2002. május 29-én újabb négyéves megbízatást kapott. 2003-ban 2007-ig meghosszabbították mandátumát, ezt követően pedig – közfelkiáltással – másodszor is újraválasztották, 2011. június elsején ismét négy évre bizalmat kapott ellenjelölt nélkül, míg 2015. május 29-én Ali bin al-Husszein jordán herceget legyőzve nyerte el a küldöttek bizalmát – immár ötödik elnöki ciklusára.
A FIFA EDDIGI ELNÖKEI
1904–1906: Robert Guérin (francia)
1906–1918: Daniel Burley Woolfall (angol)
1921–1954: Jules Rimet (francia)
1954–1955: Rodolphe William Seeldrayers (belga)
1955–1961: Arthur Drewry (angol)
1961–1974: Sir Stanley Rous (angol)
1974–1998: Joao Havelange (brazil)
1998– : Sepp Blatter (svájci)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik