MTI, N. T. 2020.12.12 11:55 Frissítve: 2020.12.12 12:23

FIFA: bizottságot neveztek ki a haiti szövetség felügyeletére

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) bizottságot nevezett ki a haiti szövetség felügyeletére azt követően, hogy információi szerint a szexuális zaklatással vádolt elnök, Yves Jean-Bart életre szóló eltiltása ellenére befolyást gyakorol a szervezetre.

 

A FIFA nyilatkozatában kiemelte: több forrásból is úgy értesült, hogy Jean-Bart – és a hozzá hasonló vádakkal gyanúsított társai, akik ellen jelenleg is vizsgálódnak – próbálják megakadályozni vagy elrettenteni az áldozatokat, valamint a tanúkat attól, hogy a még folyamatban lévő ügyben további vallomásokat adjanak. Hozzátették: emellett „erős jelek” utalnak arra is, hogy az elnök továbbra is részt vesz a haiti szövetség napi ügymenetének intézésében.

Kiemelték: a FIFA-bizottság feladata lesz, hogy az etikai vizsgálatok továbbra is akadálytalanul folytatódjanak, valamint átvegye az ellenőrzést a haiti szövetség napi ügyintézésében, vizsgálja felül a szervezet alapszabályát, illetve szervezze meg és bonyolítsa le egy új vezetés megválasztását.

A Jean-Bartot érintő ügyről először áprilisban a brit The Guardian című napilap írt. Az újság információi szerint a szövetség Ranch néven ismert edzőközpontjában – amely a FIFA hozzájárulásával és garanciájával épült – az elnök több női játékost is zaklatott. A vádakat az állítólagos áldozatok, azok barátai és családtagjai is megerősítették, hozzátéve: Jean-Bart azzal fenyegette a futballistákat, hogy ha nemet mondanak neki, akkor kikerülhetnek a nemzeti válogatott keretéből. Az elnök ugyanakkor azt nyilatkozta a The Guardiannek, hogy nem követett el semmit, szerinte az ügyet azért robbantották ki, hogy instabillá tegyék a haiti szövetséget, valamint az ő elnöki posztját és családi hátterét.

A FIFA május végén kilencven napra felfüggesztette Jean-Bartot, aki ellen a 2014 és 2020 közötti időszakra vonatkozóan vizsgálatot indítottak, majd három héttel ezelőtt életre szóló eltiltással sújtottak. A szervezet akkor hangsúlyozta: az üggyel kapcsolatban a haiti szövetség más tisztségviselőivel szemben tovább vizsgálódnak, mert vagy aktív szereplői lehettek a történteknek, vagy csupán tudomásuk volt ezekről, de szemet hunytak felettük. Három tisztségviselőt már felfüggesztettek.

A haiti szövetség elnöke az eltiltása kapcsán annyit közölt, hogy a haiti bíróság felmentette őt az ügyben, és továbbra is tagadta a vádakat.

2021.05.17 22:50:15

Minden más foci MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Készséggel elhiszem, hogy jogilag minden rendben, a paragrafusok körül semmi bibi, ám létezik morális oldal is. Nem folytatom, aki érti, érti, aki nem akarja érteni, lelke rajta.

2021.05.17 14:55:55

Minden más foci THURY GÁBOR

Ahogyan azóta is mondják, „bepanenkázta”: az eldőlő Sepp Maier felett a hálóba emelte a labdát.

2021.05.16 19:27:18

Minden más foci BOROS MIKLÓS, BACSKAI JÁNOS

A hajrában ugyanis ki tudott egyenlíteni az egykori Steaua, a bajnoki címre hajtó FCSB.

2021.05.15 10:02:53

Minden más foci DUDUCZ TIBOR (TRENCSÉN)

A dunaszerdahelyiek nem bírtak a Trencsénnel, a pozsonyi együttes Aranyosmaróton nyert négy góllal.

2021.05.14 22:21:03

Minden más foci MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. A 2016-os Európa-bajnokság döntőjében a Portugália–Franciaország mérkőzésen a győztes válogatott kezdőcsapatában nyolc olyan futballista szerepelt, aki a Sporting akadémiáján (is) pallérozódott.