MTI, N. T. 2020.12.12 11:55 Frissítve: 2020.12.12 12:23

FIFA: bizottságot neveztek ki a haiti szövetség felügyeletére

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) bizottságot nevezett ki a haiti szövetség felügyeletére azt követően, hogy információi szerint a szexuális zaklatással vádolt elnök, Yves Jean-Bart életre szóló eltiltása ellenére befolyást gyakorol a szervezetre.

 

A FIFA nyilatkozatában kiemelte: több forrásból is úgy értesült, hogy Jean-Bart – és a hozzá hasonló vádakkal gyanúsított társai, akik ellen jelenleg is vizsgálódnak – próbálják megakadályozni vagy elrettenteni az áldozatokat, valamint a tanúkat attól, hogy a még folyamatban lévő ügyben további vallomásokat adjanak. Hozzátették: emellett „erős jelek” utalnak arra is, hogy az elnök továbbra is részt vesz a haiti szövetség napi ügymenetének intézésében.

Kiemelték: a FIFA-bizottság feladata lesz, hogy az etikai vizsgálatok továbbra is akadálytalanul folytatódjanak, valamint átvegye az ellenőrzést a haiti szövetség napi ügyintézésében, vizsgálja felül a szervezet alapszabályát, illetve szervezze meg és bonyolítsa le egy új vezetés megválasztását.

A Jean-Bartot érintő ügyről először áprilisban a brit The Guardian című napilap írt. Az újság információi szerint a szövetség Ranch néven ismert edzőközpontjában – amely a FIFA hozzájárulásával és garanciájával épült – az elnök több női játékost is zaklatott. A vádakat az állítólagos áldozatok, azok barátai és családtagjai is megerősítették, hozzátéve: Jean-Bart azzal fenyegette a futballistákat, hogy ha nemet mondanak neki, akkor kikerülhetnek a nemzeti válogatott keretéből. Az elnök ugyanakkor azt nyilatkozta a The Guardiannek, hogy nem követett el semmit, szerinte az ügyet azért robbantották ki, hogy instabillá tegyék a haiti szövetséget, valamint az ő elnöki posztját és családi hátterét.

A FIFA május végén kilencven napra felfüggesztette Jean-Bartot, aki ellen a 2014 és 2020 közötti időszakra vonatkozóan vizsgálatot indítottak, majd három héttel ezelőtt életre szóló eltiltással sújtottak. A szervezet akkor hangsúlyozta: az üggyel kapcsolatban a haiti szövetség más tisztségviselőivel szemben tovább vizsgálódnak, mert vagy aktív szereplői lehettek a történteknek, vagy csupán tudomásuk volt ezekről, de szemet hunytak felettük. Három tisztségviselőt már felfüggesztettek.

A haiti szövetség elnöke az eltiltása kapcsán annyit közölt, hogy a haiti bíróság felmentette őt az ügyben, és továbbra is tagadta a vádakat.

2021.03.03 15:34:19

Minden más foci TŐKE JÁNOS

A címvédő és listavezető belgrádi együttes 3–1-re nyert Zentán.

2021.03.02 21:36:29

Minden más foci KUN ZOLTÁN

ALAPVONAL. Feltekintett az égre, talán mondott is egy rövid fohászt a futballszurkolók magasságosához, majd körbepillantva a zsibongó stadionon széles mosollyal az arcán nyugtázta: már megint otthon van.

2021.03.01 23:39:32

Minden más foci MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. A tévedésre joga senkinek sincs, mutassanak nekem egyetlenegy olyan jogszabályt, amely rögzít ilyesmit! Ha létezne, az olyan kivételezés lenne, amilyet nem követelhet magának ember nyilvánosan – a sportban, a futballban különösen nem.

2021.03.01 06:37:49

Minden más foci BOBORY BALÁZS

„Szezononként legalább három-négy itt nevelkedő srác lesz első osztályú játékos. Ez jó arány.”