FFT: C. Ronaldónak egyszer oldalt kellett váltania miattam – Abidal

Vágólapra másolva!
2021.11.07. 13:44
A FourFourTwo magazin Kérdezd meg pacekba! rovatában Éric Abidal válaszolt az olvasók kérdéseire. Miért veszítette el Guardiola a fejét? Milyen volt a hangulat a franciák között 2010-ben? Milyen érzés tizenegyest lőni vb-döntőben? Elfogadta Dani Alves máját?... Ezekre a kérdésekre is válaszolt a korábbi francia védőklasszis.

Ízelítő a nagyinterjúból:Ízelítő a nagyinterjúból:

– Szerinted nem érdemelt volna többet a Bajnokok Ligájában? (Karel Beaudry, Lyon)
– Az ördög a részletekben rejlik. A Lyon volt akkoriban Európa egyik legjobb csapata, igyekeztünk évről évre jobbá válni, de mindig gazdagabb és tapasztaltabb klubokkal találtuk szembe magunkat. Ha lett volna egy kiemelkedően jó csatárunk, talán minden másként alakul. A sorozat végén került a klubhoz Karim Benzema, és amikor a Lyon az utolsó bajnoki címét nyerte, ő is a csapat tagja volt, de aki a legjobbakat akarja megverni, annak a legjobb játékosokra van szüksége. A Lyon azóta sem nyert címet, de a közeljövőben újra nagyok lehetnek, mert sok a fiatal játékos, és a 2016-os Európa-bajnokságra elkészül az új stadion is.

– Frank Rijkaard és Pep Guardiola keze alatt is játszottál a katalánoknál. Mi az alapvető különbség a két edző között? (Andre, Twitter)
– Minden trénernek saját terve és taktikai elképzelése van. Rijkaard nagyon szép eredményeket ért el, bajnokságot és BL-t is nyert. Erről nem szabad megfeledkeznünk, azóta csak két csapat volt képes triplázni. Guardiola egészen más volt: egyrészt fiatalabb, másrészt épp akkor vonult vissza. Egészen új filozófiával töltötte meg a futballt. Nagyjából annyit mondott: „Játszd meg a labdát, passzolj, passzolj, passzolj, vedd át, vedd át, vedd át, majd az utolsó harminc méteren tégy valami különlegeset”. Nagyon keményen dolgozott, de szerencse is kellett hozzá, hogy már az első idényében mindent megnyert. De néha a szerencsére is szükség van.

– Melyik volt annak a nagy Barcelonának a legszebb eredménye? Talán az öt nullás győzelem a Real Madrid ellen a 2010-es El Clásicón? (Rogerio, Twitter)
– (Gondolkodás nélkül.) Az öt nulla és a hat kettő 2009-ben. Nem könnyű betalálni a madridiak kapujába, az meg, hogy ilyen eredményekkel nyertünk, egyszerűen hihetetlen. El tudod képzelni, milyen az, amikor hatszor találunk be a hálójukba a Bernabéuban? Guardiola mindig hatalmas szerepet játszott a Real Madrid elleni taktikában. A 2011-es Király-kupa döntőjében Cristiano Ronaldo a hosszabbításban szerzett gólt ellenünk, így veszítettünk. Guardiola ekkor azt mondta: „Az én hibám. Változtatni akartam a taktikán, de nem lett igazam. Felejtsétek el, két meccs vár ránk ellenük a BL-elődöntőben. Változtatunk a taktikán ezekre a találkozókra, és meglátjuk, mi lesz.” Így is tett. Megkérte a védőket, hogy ne lépjék át a felezővonalat, mert a Real kontrázni fog. Még Dani Alves sem épp szélsőt játszott akkor. Hátrahúzódtunk, még az előttünk játszó Busquets is. Mi lett a vége? Viszlát, Madrid! (A Barcelona 3–1-es összesítéssel jutott tovább – a szerk.) Guardiola másként gondolkozott. Mindenki azt mondja, hogy a Barcelona mindig ugyanúgy játszott, de apró változtatásokat eszközölt a taktikán. Egyszer azt mondta Víctor Valdésnek és nekem egy El Clásico előtt: „Víctor, add a labdát Abidalnak, és támadjunk azon az oldalon, mert Ronaldo nem fog védekezni”. Így is tettünk, és működött. Mögéjük kerültünk.

– Mennyire jelentett nagy élményt a 2011-es BL-döntő? Mikor találtátok ki, hogy te leszel az egyik, aki felemeli a serleget a Wembleyben? (Lisandro Vela Pina, Barcelona)
– Először is arra gondoltam, hogy visszakaptam a 2009-es, kihagyott döntőt. Meglepetés is ért aznap, mert Puyolnak kellett volna játszania, én ültem volna a padon. Úgyhogy nagy köszönettel tartozom Guardiolának, akitől megkaptam ezt az esélyt, pláne, hogy nem is voltam csúcsformában, noha fejben teljesen rendben voltam. Átadták nekem a kapitányi karszalagot, így én emelhettem a magasba a serleget a Wembley lépcsőin. Nagyra értékeltem és értékelem most is a gesztusukat. Két hónappal korábban műtöttek meg, eltávolították a májamból a daganatot. Az orvosok sem hitték, hogy játszhatok, de nagyon eltökélt voltam.

– Egyszer ezt nyilatkoztad: „Védőként az a legfőbb célom, hogy felbosszantsam az ellenfelet”. Szerinted kit sikerült a leginkább felhúznod? (Rik Foulkes, Twitter)
– Cristiano Ronaldót, amikor a Lyon a Manchester United ellen játszott 2004-ben. Oldalt kellett miattam váltania. A barátaim így riogattak: „Hé, vigyázz, jön Cristiano Ronaldo, és ő nem semmi”. Mondtam nekik, hogy ne aggódjanak, és amikor meccs közben oldalt cserélt, arra gondoltam, ez szép volt.

Az Abidallal készült teljes interjú elolvasható a FourFourTwo.hu-n, ide kattintva!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik