Fekvő ember a sorfal mögött, pluszvédőt játszó kapusok

ZOMBORI ANDRÁSZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2021.12.01. 08:33
null
Gyakori látvány manapság: fekvő ember a sorfal mögött (Fotó: Getty Images)
A futball mindig változik – gyakorta a szabályváltozások adnak lökést a szokások módosulásának, mint a haza­adás megszüntetése után a kapusjáték átalakulása, máskor pedig egy-egy új trend köszön be, mint például a kisszögletimádat vagy a sorfal mögötti lefekvés. Összeállításunkban a főszereplőket kérdeztük a régi és új szokásokról.    

 

MILYEN LESZ A JÁTÉK 2040-BEN?

Eljátszottunk az idővel – ahogy húsz éve sokan nevettek volna azon, ha egy futballista lefekszik a sorfal mögé, elképzelhető, hogy újabb húsz év múlva teljesen természetesnek számít, amin ma mosolyognánk. Vajon milyen lesz a labdarúgás 2040-ben?

Tizenegyesek: Talán még a játékosok közül is kevesen tudják, hogy a büntetőrúgásnál le lehet gurítani a labdát a társnak; lehet, hogy a ma kedvelt, nyilván valamennyire „magamutogatós” panenkázások-löbbölések helyett a tizenegyeseknél is az önzetlenség jön divatba.

Sorfal: Eleinte nem is létezett ilyesmi, később volt már felugrálás, most lefekvés, mi jöhet még? Nos, mivel még mindig el lehet csavarni a sorfal fölött a labdát, valaki netán intézményesíti, hogy a legkönnyebb védőt a társak emeljék fel fekve a fejük fölé.

Szögletek:  Ma a kapus csak vészhelyzetben, a meccsek utolsó pillanataiban megy fel fejelni sarokrúgáshoz, de mivel viszonylag kevés gól születik az esetleges kontrából, lehet, hamarosan divattá válik, hogy az úgyis egyre labdabiztosabb kapus zavarkeltés céljából szaladjon csak fel minden egyes szöglethez – ha valaki, ő biztos bírja erővel!

Szünet:  Akár három nullára vezet, akár három nullára ég egy csapat az első félidő után, a játékosok menetrendszerűen bemennek az öltözőbe, meghallgatni az edző tanácsait. Ezen is lehet persze változtatni, az edző motivációs jelleggel a közönség elé küldheti a bénázó játékosait, de megunva a kilátástalanságot, akár ő maga is otthagyhatja a csapatot (ez egyébként magyar találmány még 1997-ből).

K. Z.

Mint minden körülöttünk, a futball is változik, és most nem arra gondolunk elsősorban, hogy a labdarúgás nemzetközi szabályalkotó testülete, az IFAB olykor megváltoztatja a lesszabályt, dönt arról, hogy a játékvezető bizonyos vitás játékhelyzeteknél igénybe veheti a videobíró-technológia, azaz a VAR segítségét, esetleg hogy a kezezés mikor számít szabálytalannak, és mikor nem. Manapság senki sem lepődik meg, ha szabadrúgásnál a védekező csapat egyik játékosa lefekszik a sorfal mögé, bár korábban ez elképzelhetetlennek tűnt, értetlenkedtek volna a csapattársak és a szurkolók egyaránt. A mai futballban az a természetes, ha kirúgásnál a kapus a tizenhatoson belül álló társához passzolja a labdát, senki sem kapja fel a fejét, ha egy játékos a felezővonalról akkor is a saját kapusát játssza meg, amikor azt semmi sem indokolja. Tagadhatatlan, valamilyen szinten átalakul(t) a futball – nem feltétlenül az előnyére.

„Nem tetszik, hogy a játékosok sokat fekszenek a földön, szinte a legkisebb fizikai kontaktus után is jajgatnak – kezdte az ország egyik legismertebb edzője, Csank János, aki a hatvanas-hetvenes években az Ózdi Kohász, a Debreceni USE és az Egri Dózsa kapujában is állt. – Régen ez nem volt divat, cikinek éreztük, ha fájdalmat mutatunk. Emlékszem, egyszer a később válogatottságig jutó Baranyi Sándor a meccs nyolcvankilencedik percében letalpalt, azt hittem, eltörött a sípcsontom. A pályán maradtam, aztán az öltözőben összeestem a fájdalomtól – ott már lehetett... Az évek, évtizedek alatt sok minden megváltozott. Maradjunk mondjuk a hazaadásnál: annak idején szinte bűnnek számított, ha valaki hazaadta a labdát, manapság ha a felezővonaltól a saját kapusunkat játsszuk meg, az labdabirtoklás! A védők – tisztelet a kivételnek – nem rúgnak távolra átadást, a legtöbbször oldalra vagy hátrapasszolnak, ugyanakkor ki kell venniük a részüket a támadásokból, régen azért óvatosabban játszottak. A múltkor beszéltem valakivel arról, hogy nem divat a kapusnak megfogni a labdát. Mondtam, ez a mi időnkben is így volt, de akkor az a kapus az NB III-ban védett, nem az élvonalban. Az edzéseken rengeteget gyakorolnak lábbal, keveset dolgoznak kézre, és mert csupasz kézzel nemigen védenek, technikailag gyengült a játékuk.”

A kapusnak ma már nem elég a kezét használnia: Dibusz Dénes jobblábas, de ha kell, ballal is bátran ér a labdához (Fotó: Micheller Szilvia)
A kapusnak ma már nem elég a kezét használnia: Dibusz Dénes jobblábas, de ha kell, ballal is bátran ér a labdához (Fotó: Micheller Szilvia)
Csank János a váci mérkőzéseken a szögleteknél mindkét kapufához állított védőt, mára ez a szokás eltűnt a futballból
Csank János a váci mérkőzéseken a szögleteknél mindkét kapufához állított védőt, mára ez a szokás eltűnt a futballból

Aki emlékszik a Csank János által irányított Vácra, a kilencvenes évek első felének meghatározó csapatára, az tudja, rengeteg szabadrúgás- és szögletvariációt alkalmazott, és a támadásfelépítést sem az esetlegesség jellemezte.

„A Hriszto Sztoicskov-féle Barcelona kezdte alkalmazni azt a felállást, hogy a támadósor két szélén »ellentétes lábú« futballista játszott, aztán ezt mi is átvettük a Váccal. A két ék bentről indult kifelé, Nyilas Elek a jobb szélről a tengely felé mozgott, és a balról beinduló Romanek Jánossal próbálták a középső védőre vinni a labdát, aztán előbbi a bal, utóbbi a jobb szélre zárt vissza. Persze, meccs közben többször is cseréltek. Emlékszem, hogy aztán Elek a televízióban az egyik Barcelona-bajnokit látva megjegyezte: »Mester, ezek itt voltak valamelyik meccsünkön!«”

A 75 éves szakember beszélt arról is, hogy kapusként és edzőként egyaránt állított a két kapufához játékost az ellenfél szögleténél – ez a szokás mostanra kikopott –, és hogy annak idején hiába szerette volna ő elvégezni a kirúgást, csapattársa, Murányi Sándor tíz méterrel nagyobbat rúgott, ezzel a kérdés el is volt döntve. Évtizedekkel ezelőtt nem volt tíztagú a szakmai stáb, nem volt video­elemzés, az újságokból jegyzetelte, ki hova rúgja tizenegyest. Van véleménye a VAR-ról is, meglehetősen markáns.

„Jónak tartom a bevezetését, de túl sokat áll a játék. Ha a játékvezető öt másodperc alatt nem tud döntést hozni a visszajátszást látva, érvényben hagynám az eredeti döntést!”

Az elmúlt két évtized meghatározó magyar labdarúgója Juhász Roland, aki csatárként kezdte a pályafutását, majd védőként lett meghatározó játékosa nemcsak az MTK-nak (később a Mol Fehérvárnak), hanem Belgium egyik topklubjának, az Anderlechtnek is.

„Amikor futballozni kezdtem, a védők még nem területet védtek: ketten embert fogtak, a középső védő pedig belógott mögéjük – ment vissza az időben a 95-szörös válogatott játékos. – Mai szemmel nézve az is furcsa lehet, hogy az MTK-nál Komlósi Ádámot rendszeresen »feláldoztuk«, hogy vegye ki a játékból az ellenfél legveszélyesebb futballistáját, arról nem is beszélve, hogy Illés Béla ellen rendre követő emberfogást alkalmaztak a riválisok, ha mosdóba ment volna, oda is követik. Ma már egy csapat sem áldoz fel egy embert a védekezéséből! Már az Anderlecht játékosa voltam, amikor a Gent elleni találkozón kikereszteztem a jobbhátvédünk mögé. Az edzőnk, Franky Vercauteren nem is hagyta szó nélkül, mondván, mit keresek ott, nekem a területet kell tartanom, hiszen ott lehet az igazi veszély. Az Európa-bajnokságon Giorgio Chiellinitől is láthattuk: van egy indítás a szélre, és ő a saját kapuja felé sprintel, nem a védőtársa mögé segíteni. Belgiumban rengeteg új impulzus ért, az ellenfél kirúgásakor például nem szerették, ha megpróbálok fejpárbajt nyerni, azt mondták, az a középpályás feladata, én biztosítsak. Akkoriban senkinek sem jutott eszébe, hogy a sorfal mögé lefeküdjön, én most sem érzem ennek szükségességét. Ha lábujjhegyre állnak a sorfal tagjai, de valaki tizennyolcról elrúgja fölöttük a labdát és gól lesz, akkor az megérdemli.”

Az ellenfél kirúgásakor tiltották az Anderlechtnél, hogy Juhász Roland felugorjon fejelni, hiszen neki az volt a dolga, hogy területet biztosítson (Fotó: Imago Images)
Az ellenfél kirúgásakor tiltották az Anderlechtnél, hogy Juhász Roland felugorjon fejelni, hiszen neki az volt a dolga, hogy területet biztosítson (Fotó: Imago Images)
Schäfer András szerint a ma nyerő taktikákat is hamarosan kiismerik és újragondolják FOTÓ: TÖRÖK ATTILA
Schäfer András szerint a ma nyerő taktikákat is hamarosan kiismerik és újragondolják FOTÓ: TÖRÖK ATTILA
A NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
A NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik