Európai Szuperkupa: a Bayern Münchené a harmadik esély

N. ZS.N. ZS.
Vágólapra másolva!
2020.09.17. 09:36
null
Az európai Szuperkupa történetében német csapat még sohasem győzött le spanyolt (Fotó: Getty Images)
Több mint 22 esztendő telt el azóta, hogy német és spanyol együttes európai Szuperkupa-mérkőzésen legutóbb találkozott egymással: 1998 elején a KEK-győztes Barcelona és a Bajnokok Ligája-címvédő Dortmund mérte össze erejét. Ez volt az utolsó alkalom, amikor a trófea sorsa két mérkőzésen dőlt el, és a Barcelona élt is a hazai pálya előnyével. Az első találkozón Luis Enrique és Rivaldo góljával 2–0-s győzelmet aratott, s mivel a visszavágó 1–1-re végződött, a katalánok térhettek haza győztesként.

 

Öt évvel korábban sem sok babér termett a Szuperkupa-részvételt kivívó német klubnak spanyol ellenfelével szemben. Akkor a KEK-ben diadalmaskodó Werder Bremen próbált felülkerekedni a BEK-győztes Barcelonán, ám a katalánok a brémai 1–1-et követően hazai pályán 2–1-re nyertek, így 3–2-es összesítéssel diadalmaskodtak. A katalánok győztes gólját a hírhedt Andoni Goikoetxea szerezte – a baszk játékos törte el Diego Maradona lábát 1983-ban, emiatt aggatták rá a „Bilbao hentese” becenevet.

Hasonló brutális szabálytalanságra remélhetőleg szeptember 24-én a Puskás Arénában nem kerül sor, az viszont biztosan kiderül, a német–spanyol párharc harmadik felvonása miként zárul. Ami mindenképpen a Sevilla ellen készülő Bayern München mellett szól: ebben a naptári évben tétmérkőzésen még nem szenvedett vereséget, 26 találkozóból 25-öt megnyert, csak a Leipzig elleni bajnokin végzett döntetlenre (0–0).

A bajoroknál csupán az okozhat fejfájást, hogy továbbra sem dőlt el David Alaba jövője. A klub szeretné meghosszabbítani a 28 éves osztrák védő szerződését, aki még nem határozott a folytatásról. Sajtóhírek szerint ennek oka egyrészt a Manchester City érdeklődése, másrészt a futballista menedzsere, Pini Zahavi azon munkálkodik, hogy ügyfele minél jobb feltételekkel írjon alá, ha marad.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik