El: Egyszerre öt sérülés kicsit sok – Sztanyiszlav Csercseszov

V. J.V. J.
Vágólapra másolva!
2023.03.06. 20:58
null
„Ez nem rossz vagy jó dolog, hanem érdekes adottság” – Csercseszov arról, hogy tizenötféle nemzetiségű játékossal dolgozik együtt (Fotó: Török Attila)
A Ferencváros közelgő, Bayer Leverkusen elleni Európa-liga-nyolcaddöntőjéről, az orosz futball lehetséges konföderáció-váltásáról és a feleségével közös budapesti sétákról is beszélt az FTC vezetőedzője, Sztanyiszlav Csercseszov a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek adott interjújában.

 

„Jó a keretünk, ami az egyetlen negatívum, hogy most öten sérültek, ezek a sérülések ráadásul meglehetősen súlyosak. Mondhatni, hogy ez egy kihívás, de egyszerre öt az kicsit sok” – mondta el az interjúban Sztanyiszlav Csercseszov, utalva Muhamed Besic, Owosu Kwabena, Sammy Mmaee, Tokmac Nguen és Pászka Lóránd sérülésére.

A Ferencváros március 9-én a Bayer Leverkusen otthonába látogat, március 16-án pedig a Puskás Arénában fogadja a német csapatot.

„Legyünk tárgyilagosak, egy Bundesliga-csapattal játszunk. A német bajnokság erősebb, mint a magyar, ám ez önmagában nem jelent semmit. A csoportkörben francia és török klubot is megelőztünk. Azt nem akarom most elmondani, hogy mik a Bayer erősségei és gyengeségei, megteszem ezt a csapat előtt.”

„Volt egy megbeszélés a klubnál, amely során az a döntés született, hogy a Puskás Arénában fogadjuk a Leverkusent – ezt én is támogattam. A stadion befogadóképessége több mint 60 ezer, reméljük, telt ház lesz! Játszottam a régi Népstadionban, az előző Magyar Kupát pedig a Puskásban nyertük meg a Fradival – a stadion tehát ismerős lesz számunkra, örülünk is neki.”

A korábban többek között a Dinamo Moszkvát, a Szpartak Moszkvát, a Legia Warszawát, illetve az orosz válogatottat edző Csercseszov mesélt arról, miben más mostani munkahelye a korábbiakhoz képest.

„A legfontosabb különbség az, hogy csapatunkban tizenöt országból, minden kontinensről vannak játékosok.Ez nem rossz vagy jó dolog, hanem érdekes adottság. Eltérő a labdarúgók hozzáállása, nyelve, és mindenkivel tudni kell kapcsolatot teremteni. Ennek a módját pedig egyetlen edzői tanfolyamon sem tanítják.”

AZ OROSZ FUTBALL TÖRTÉNELMILEG EURÓPÁHOZ TARTOZIK, DE...

A szövetség decemberi, maradás mellett szóló döntése ellenére Oroszországban továbbra sem eldöntött kérdés, hogy a labdarúgó-szövetség átlépjen-e az európaiból (UEFA) az ázsiai (AFC) konföderációba. Csercseszovnak ebben az ügyben is kikérték a véleményét.

„Egy ilyen kérdés komoly megvitatásához és a döntés meghozatalához olyan információkra van szükségem, amelyekkel egyszerűen nem rendelkezem.Ha kívülről nézzük a jelenlegi helyzetet, akkor egyértelművé válik, hogy a válogatott számára egy nagy meccsek nélküli év természetesen veszteséget jelent.A klubfutball is szenved” – utalt Csercseszov arra, hogy a nemzetközi szövetség (FIFA) és az UEFA Oroszország ukrajnai inváziójának kezdete után felfüggesztette az orosz válogatott és az orosz klubcsapatok részvételét a nemzetközi sorozatokban.

„Az ázsiai konföderációba való áttérés olyan lépés lenne, amelyet nem egy hónapra vagy egy évre, hanem sok évre hoznak meg.Ezért mérlegelni kell, mi a jobb: várni még egy évet, és meglátjuk, mi lesz, vagy gyorsan továbblépni, majd évtizedeken át az ázsiai konföderáció versenyein szerepelni. Nem szeretnék állást foglalni, hogy melyik a jobb. Történelmileg úgy alakult, hogy az orosz futball mindig is az európai futball része volt. De ez nem azt jelenti, hogy az átállást nem szabad megtenni, és hogy ez lehetetlen lenne.Úgy gondolom, a döntést nem érzelmi alapon, hanem kiegyensúlyozottan szabad meghozni.

„Normális helyzetben sem minden klub jut el az európai kupák főtáblájára. A helyzet nagyon kellemetlen, bizonyos mértékig igazságtalan, ha egyáltalán igazságosnak mondható... Hiszen a sport az sport, a politika pedig politika.De el kell fogadnunk a helyzetet úgy, ahogy van.”

Az interjú végén az orosz edző a futballon kívüli életébe is beavatta az olvasókat.

„Budapest nagyon szép város.Most a feleségemmel élünk itt együtt, de nemrég a gyerekeink és az unokáink is meglátogattak minket.Igyekszünk sokat sétálni, kapcsolatban lenni másokkal, most kaptunk meghívást egy koncertre, amely az Orosz Kulturális Központban lesz.Van tehát valamennyi szabadidőm is, de a fejem mindig a munkával, vagyis a focival van elfoglalva” – árulta el Csercseszov.

EURÓPA-LIGA, NYOLCADDÖNTŐ
1. MÉRKŐZÉS, CSÜTÖRTÖK

18.45: Bayer Leverkusen (német)–Ferencváros (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik