DAC: Ha bajnokok leszünk, nem reklamálok – Világi Oszkár

DUDUCZ TIBORDUDUCZ TIBOR
Vágólapra másolva!
2021.02.11. 10:11
null
Világi Oszkár szerint Kalmár Zsolt fontos láncszem a DAC-nál (Fotó: Világgazdaság/Móricz-Sabján Simon)
A DAC tulajdonosa büszke klubcsapata, no meg a magyar válogatott eredményeire, sportszakmailag kivételesen sikeresnek tartja a 2020-as évet, és továbbra is dolgozik a közép-európai bajnokság megszervezésén.

 

 

– Mi jut eszébe a kétezerhúszas esztendőről?
– Hogy a problémák éve volt a Covid–19 és a nézők nélküli meccsek miatt – válaszolta a Nemzeti Sportnak Világi Oszkár, a szlovák élvonalban jelenleg második helyezett DAC tulajdonosa. – Sportszakmailag mozgalmas időszakról beszélünk, hiszen a tavasszal kétszer is edzőt váltottunk. Előbb Peter Hyballa, majd Hélder Cristóvao távozott, mert a csapat nem teljesített az elvárásnak megfelelően, így nem tudtuk megszorongatni legnagyobb riválisunkat, a címvédő Slovant. A harmadik helyen zártunk, kiléptünk az európai kupaporondra, és Bernd Storck májusi kinevezése nagyszerű húzásnak bizonyult.

– A magyar válogatott korábbi szövetségi kapitányának irányításával szenzációsan, kilenc tétmeccs megnyerésével indult a jelenlegi idény.
– Igen, és ilyet Szlovákiában egyetlen csapat sem tudott korábban felmutatni. Ha ezt a csúcsot valaki a jövőben megdönti, azok mi leszünk!

– Az Európa-ligában előrelépett a DAC, hiszen először jutott el a harmadik selejtezőkörig, igaz, ott hétgólos vereséget szenvedett az osztrák LASK-tól. Hogyan élte meg azt a napot?
– A Linz szerintem eleve leküzdhetetlen akadályt jelentett az erőviszonyokra tekintettel, mindamellett szorosabb meccset kellett volna játszanunk vele. Kegyetlen volt az eredmény.

– Az ősz vége nem úgy sikerült, ahogyan eltervezték, mi volt a gyengébb szereplés oka?
– Kicsit elfáradt a gárda a sok válogatott mérkőzés miatt, játékosaink rengeteget utaztak. Nemcsak a magyarok, hanem a dél-amerikaiak is, előfordult, hogy kilenc futballistánk utazott haza a nemzeti csapatához. A válogatott meccsek hatással voltak a DAC eredményességére, előtte és utána egyaránt. A válogatott összetartás előtti mérkőzéseken jól érzékelhetően láttam, hogy egy-egy játékos fejében ott motoszkál a sérülés elkerülése, nehogy kikerüljön a szövetségi kapitány keretéből. De természetesen végtelenül büszkék vagyunk arra, hogy Marco Rossi együttesében szerepeltek DAC-labdarúgók, akik jó játékkal segítették a magyar válogatottat.

Forrás: NS-grafika/M. B.)
Forrás: NS-grafika/M. B.)


– Ha már itt tartunk: hogyan értékeli a válogatott szereplését, és mit vár a nyári Európa-bajnokságon?
– Meccsről meccsre jobb a csapat, és jó volt látni, hogy a sérült vagy koronavírusos játékosok helyén szereplők szintén megmutatták a képességeiket. A válogatott nem csupán az Eb-selejtezőben, hanem a Nemzetek Ligájában is remekelt, megnyerte csoportját, miközben az NB I erősödik, a Ferencváros pedig eljutott a Bajnokok Ligája csoportköréig. Megkockáztatom, az elmúlt három évtized legjobb éve volt az előző a magyar labdarúgás szempontjából. Ami pedig az Európa-bajnokságot illeti, a mieink három rendkívül erős csapattal, a némettel, a portugállal és a franciával kerültek egy csoportba, de tudja milyen a futball, bármi előfordulhat.

– Visszatérve a DAC-hoz: évek óta Dunaszerdahelyre jár a legtöbb szurkoló, tavaly viszont kiesett a jegyeladásból származó bevétel. Mekkora mínusszal zárt a klub?
– Nem zárhattunk mínuszban, mert akkor nem kapnánk licencet az új idényre. Az említett kiesést pótolnunk kellett, több százezer eurós összegről van szó. A szlovák államtól egyébként harmincötezer euró kompenzációt kaptunk, se többet, se kevesebbet... Hadd jegyezzem meg továbbá, hogy játékoseladásból is gyarapodhat egy-egy egyesület bevétele, mi azonban eleve szerettük volna egyben tartani csapatunkat, és örülök, hogy ez sikerült, pedig több játékosunkért kecseg­tető ajánlatot kaptunk. Ők azonban azt mondták, maradjunk együtt, játsszuk végig az idényt, próbáljunk előrelépni, és letaszítani a bajnoki trónról a Slovant.

– Elárulja, mely játékosokért érkezett ajánlat?
– César Blackmanért, Eric Ramírezért, Kalmár Zsoltért, Marko Divkovicért, sőt a mindössze tizenkilenc éves Sainey Njiéért is. Elmondható, hogy széles körben figyelik klubunkat.

Kalmár Zsolték ünnepelnek
Kalmár Zsolték ünnepelnek



– Várható volt, hogy Kalmár Zsolt iránt érdeklődnek, hiszen remek őszt zárt, a Fortuna Liga legjobb játékosa volt és fontos szerepet játszott a magyar válogatottban.
– Ő a kulcsjátékosunk, vezéregyéniség, meccseket dönt el, játéka jelentős hatással van az egész csapat teljesítményére, eredményességére. Mindamellett örömteli és együttesünk erejét jelzi, hogy a cserepadról is minőségi futballistákat vethet be Bernd Storck.

– Milyen állapotban van jelenleg a súlyos térdsérülését kiheverő Vida Máté?
– Felépült, de sajnos begyulladt a térde, vasárnap, a Trencsén elleni idegenbeli tavaszi nyitányon nem léphet még pályára, bízom benne, hogy néhány hét múlva bevethető lesz. A magyaroknál maradva: a nyáron megszereztük a huszonegy éves Schäfer Andrást az olasz élvonalbeli Genoától, hosszú távú szerződést kötöttünk vele, s azt várjuk tőle, hogy idényről idényre fejlődjön, mert jelentős potenciál van benne.

– Hogyan jellemezné Bernd Storckot?
– Nagyon sokat dolgozik, ambiciózus, mindig győzni akar. Neki köszönhetően jobb lett a munkaszervezés, az eddigi eredmények őt igazolják, és a tavasszal kiderül, valójában mire képes a DAC.

– Elégedett a téli átigazolási politikával?
– Csak egy játékost, a huszonhárom éves walesi Isaac Christie-Daviest szerződtettük négy hónapra, tőle a középpályánk megszilárdítását várjuk el, mert az ősszel volt néhány meccsünk, amelyet nem tudtunk megfelelően uralni.

– Milyen tavaszra számít?
– Először is azt kívánom, hogy a nézők visszatérhessenek a lelátókra, mert az nekünk óriási erőt ad, erre azonban jelenleg csekély esély mutatkozik. Egy szó, mint száz, csapatunkban minden adva van az előrelépéshez, szeretnénk jól rajtolni, és ha bajnokok leszünk, nem reklamálok majd, hogy ez kevés.

– Az ősszel felvázolt egy projektet a közép-európai bajnokságról, amelyben szlovák, cseh és magyar csapatok szerepelnének. Jelenleg hogy áll ez a tervezet?
– A labda az Európai Labdarúgó-szövetség, az UEFA térfelén pattog. Minden jel arra utal, hogy a futball átalakul a közeljövőben, az UEFA (a sajtóban megjelent cikkek alapján az európai topklubokat tömörítő ECA – a szerk.) kétezerhuszonnégyben kontinentális Szuperliga bevezetését tervezi a legjobb klubcsapatokkal, s azt várom, hogy mi pedig több országgal együttműködve szervezhetünk bajnokságot. Ezen a szinten is vannak már erős klubok kiépített infrastruktúrával. Szükség van erős marketingre, a közvetítési jogokból, a jegybevételből és a játékoseladásból meglenne a pénzforrás. Erős bajnokságba tudnánk értékesebb futballistákat csábítani, ebben látom a mi régiónk labdarúgásának jövőjét. Ha ezt meg tudjuk csinálni, a közép-európai térség az összeurópai labdarúgás aktív részese lehet.

Világszínvonalú infrastruktúra
Az ősszel átadták a dunaszerdahelyi klub infrastrukturális tervezetének harmadik részét: a Mol Aréna és a Mol Akadémia után elkészült a Hotel DAC Bonbon. Ott vannak elszállásolva az ifi- és a felnőttcsapat játékosai, az épület egy részében pedig az akadémián edzőtáborozóknak biztosítanak lakhatást. „Jelenleg a rehabilitációs-orvosi központ kialakításán dolgozunk. Ha ez meglesz, az infrastruktúrát tekintve teljes értékű, világszínvonalú egyesületként működhetünk” – jelentette ki Világi Oszkár.     
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik