B. Á./MTI 2019.07.08 09:02 Frissítve: 2019.07.09 13:29

Copa América: Messinek több tiszteletet kell mutatnia – Tite

Mint megírtuk, a házigazda Brazília nyerte meg a 2019-es Copa Américát, miután a döntőben 3–1-re megverte Perut. A mérkőzés után Tite szövetségi kapitány elsősorban Lionel Messi szavaira reagált, akárcsak a torna legjobbjának megválasztott Dani Alves.

Tite a győzelemnek örül, mégsem teljesen felhőtlen a helyzet (Fotó: AFP)

 

ÉRDEKESSÉGEK
♦ Brazília mind az ötször csúcsra ért a Copa Américán, amikor házigazdája volt a tornának (1919, 1922, 1949, 1989, 2019).
♦ Tite az első mester, aki megnyerte a Copa Américát, a Copa Libertadorest (Corinthians, 2012) és a Copa Sudamericanát (Internacional, 2008) is.
♦ Gabriel Jesus a Copa América történetének első olyan játékosa, aki betalált a döntőben, majd kiállították.
♦ Peru vetett véget Alisson 889 percig tartó kapott gól nélküli sorozatának. A vasárnapi meccset megelőzően a Newcastle United támadója, Salomón Rondón talált be legutóbb a brazil kapusnak, még május 4-én.
♦ Everton Soares találata nyolcéves gólínséget zárt le a Copa América-döntőben: legutóbb a 2011-es Uruguay–Paraguay összecsapáson Diego Forlán volt eredményes, az előző két fináléban nem született gól.
♦ Brazília 11 trófeát nyert Argentína legutóbbi címe óta (1993).

Az ötszörös aranylabdás argentin támadót a Chile elleni bronzmeccsen – a chilei Gary Medellel együtt – kiállították, majd nem vett részt a találkozó utáni éremátadón, helyette korrupcióról beszélt a 2019-es Copa kapcsán.

„Nem kell részt vennünk abban a korrupcióban, amit elszenvedtünk ezen a tornán. Továbbjuthattunk volna, de nem engedték, hogy ott legyünk a döntőben. A lényeg, hogy a csapat végül is jól teljesített. Talán az egész előre el volt rendezve, és azért szenvedtem el a történteket, amit az imént mondtam.”

„Az egész tornán nyomják Brazíliát, de a döntőben remélhetőleg már nem befolyásolja a játékvezető és a VAR a dolgokat, hagyják, hogy Peru futballozhasson, bár szerintem ez valószínűtlen” – mondta Messi még a finálét megelőzően.

Az argentin klasszis szavait nem hagyták szó nélkül a brazilok – a szövetség már korábban reagált –, Tite szerint Messinek tiszteletteljesebben kellene viselkednie.

„Kivételes játékosnak tartom, de több tiszteletet kell mutatnia, és elfogadni a vereséget. Több mérkőzésen is sújtottak minket téves ítéletek, Argentína ellen pedig végig sportszerűen játszottunk. Őszinte leszek, a hírneve túlságosan nagy nyomást helyez rá” – mondta a döntőt követő sajtótájékoztatón Tite, aki azt elismerte, hogy a bronzmeccsen nem kellett volna kiállítani Messit.

„Igazságtalan ítélet született, Medelt kellett volna csak büntetni. Messi maximum sárgát érdemelt volna” – érvelt Tite, majd a döntőre is kitért.

„Most már mondhatom, hogy edző vagyok: trófeát nyertem a Maracana Stadionban, a futball szentélyében”. Hozzátette: szavakkal el sem tudja mondani azt a boldogságot, amit érez.

A torna legjobbjának megválasztott Dani Alvesaki a 40. nagy trófeáját szerezte meg vasárnap – szintén hozzászólt a témához, ugyanakkor a 36 éves védő inkább Titét dicsérte.

„Nem értek egyet Messivel, keményen megdolgoztunk azért, hogy bajnokok legyünk. Megértem, hogy dühös, de az nem igaz, hogy előre el volt rendezve.”

„Tite a hajónk kapitánya, jár a gratuláció neki és mindenki másnak is. A Maracanában játszani mindig különleges élmény, ez az otthonunk.”

Nem véletlen, hogy Dani Alves szóba hozta Titét. A szövetségi kapitány jövőjéről folyamatosan mennek a találgatások a brazil sajtóban, s bár az 58 éves szakembernek a 2022-es világbajnokság végéig szóló megállapodása van, több fontos stábtagjának távozása, valamint a szövetséggel való konfliktusok kétségessé teszik, hogy kitölti-e a szerződését.

A finálé egyik főszereplője Gabriel Jesus volt, aki a perui egyenlítést követően az első félidő hajrájában ismét előnyhöz juttatta a brazilokat, majd a 70. percben 2–1-es állásnál piros lapot kapott. A játékos nehezen dolgozta fel, hogy a második sárga lappal kiállították: előbb a játékvezetőnél tiltakozott, majd a pályáról lefelé menet könnyes szemmel öklözött bele néhány tárgyba. Utóbb azonban elismerte, hogy hibázott.

„Elnézést kell kérnem, elkerülhető lett volna a kiállítás. Még nem nőttem fel egészen az ehhez hasonló feladatokhoz” – nyilatkozta a Manchester City 22 éves támadója. Hozzátette: bocsánatot kér azoktól is, akiket esetleg a túlfűtött gólörömével sértett volna meg. Gabriel Jesus elárulta: a tavalyi világbajnokság óta sokat fejlődött a klubjában.

Ricardo Gareca, a peruiak argentin szövetségi kapitánya az elveszített döntő után sem volt csalódott, és elismerte, hogy a brazilok megérdemelten nyertek. A szakember szerint a legfontosabb az, hogy hozzá hasonlóan éreznek a perui drukkerek is, akik így izgatottan várják a nemzeti együttes következő időszakát.

„Bejutottunk a döntőbe, esélyünk volt arra, hogy megnyerjük a trófeát. Sokat javultunk a csoportkörben a braziloktól elszenvedett 5–0-s vereség óta. A fináléban voltak jó pillanataink és nagyon hatékonyan ellenálltunk a favorit házigazdáknak” – mondta Gareca, hozzátéve, jó úton járnak a csapatépítésben, és azon kell továbbmenniük, változatlan intenzitással.

„Nem engedhetjük meg magunknak, hogy elégedetté váljunk. Folytatnunk kell ezt az alázatos munkát, hogy ezen a szinten tudjunk maradni” – utalt Gareca arra, hogy tartósan felvehetik a versenyt a kontinensen meghatározó Argentínával, Brazíliával és Uruguayjal. Közölte: Peruban nincsenek ezerszámra tehetségek, mint a másik három országban, viszont van ötven játékosuk, akikkel versenyképesek tudnak lenni a világon bárkivel.

COPA AMÉRICA, BRAZÍLIA
DÖNTŐ
Brazília–Peru 3–1 (2–1)

Rio de Janeiro, Maracana, 87 000 néző. Vezette: Tobar (chilei)
Brazília: Alisson – D. Alves, Marquinhos, Th. Silva, A. Sandro – Arthur, Casemiro, Coutinho (Éder Militao, 77.) – G. Jesus, Firmino (Richarlison, 76.), Éverton Soares (Allan, 93.). Szövetségi kapitány: Tite
Peru: Gallese – Advíncula, Zambrano, Abram, Trauco – R. Tapia (Ch. Gonzáles, 83.), Yotún (Ruidíaz, 78.) –  Carillo (Polo, 86.), Cueva, E. Flores – P. Guerrero. Szövetségi kapitány: Ricardo Gareca
Gólszerző: Everton Soares (15.), G. Jesus (45+3.), Richarlison (90. – 11-esből), ill. P. Guerrero (43. – 11-esből)
Kiállítva: G. Jesus (70.)

2021.02.26 20:32:56

Minden más foci CSILLAG PÉTER

ALAPVONAL. Az embernek ki sem kell lépnie otthonából, az interneten percek alatt kedvére elcsatangolhat az ország eldugott zugaiba, faluvégi futballpályáira.

2021.02.26 14:25:11

Minden más foci H. D.

Ramón Miérez duplázott, Ivan Santini kiharcolt tizenegyessel és góllal mutatkozott be az NK Osijekben.

2021.02.25 21:41:12

Minden más foci MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. »A stadion egy nagy tévékészülék, ahol huszonkét előadó lép fel. Ez a show-biznisz, és igen, bizonyos szempontból több, mint sport.«

2021.02.22 20:57:55

Minden más foci MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Ma már minden csiricsáré a pályán, a színes cipő akkoriban a mai tetoválószenvedéllyel ért fel, s nem feltétlenül aratott sikert.

2021.02.22 13:51:33

Minden más foci TŐKE JÁNOS

A palánkai Bacska már az első félidőben kapitulált, a TSC nagy fölényben játszott.