Brazília: négy argentin játékost vádolnak a hatóságok szándékos félrevezetésével

Vágólapra másolva!
2021.09.05. 19:40
null
Emiliano Martínez és másik három Angliában légióskodó futballista körül pattant ki a perpatvar (Fotó: AFP)
Egy júniusi szabályozás szerint Brazíliába csak 14 napos karanténkötelezettség mellett léphetnek be azok, akik a beutazást megelőző két hétben megfordultak Angliában. A helyi egészségügyi hatóság (ANVISA) szerint az argentin labdarúgó-válogatott négy tagja is megtévesztette a határellenőröket, amikor a Brazília elleni vb-selejtezőre utazva letagadták, hogy a szigetországban jártak – holott mind a négyen a Premier League-ben légióskodnak és az útlevelük alapján egyértelmű, hogy nincs két hete, hogy elhagyták Angliát...

 

Az esetről a goal.com brazil forrásokra hivatkozva számolt be. Az argentinok közül négy futballista, Emiliano Martínez, Emiliano Buendía, Giovani Lo Celso és Cristian Romero érintett. Az eset azután nyert sajtónyilvánosságot, hogy a helyi egészségügyi minisztérium felszólította a labdarúgókat és az argentin válogatott menedzsmentjét, hogy vonuljanak azonnali karanténba és amint lehetséges, hagyják el Brazília területét.

„Az Anvisa súlyos egészségügyi kockázatnak tartja a négy játékos okozta helyzetet, ezért felkérte a helyi egészségügyi hatóságokat, hogy rendeljék el a játékosok azonnali karanténját, meg kell akadályozni, hogy bármilyen tevékenységben részt vegyenek, meg kell akadályozni, hogy brazil földön maradjanak″ – írta vasárnapi közleményében a szervezet.

A cikk szerint a futballisták a brazil egészségügyi hivatal szerint szándékosan megtévesztették a hatóságok munkatársait, amikor Brazíliába érkezve letagadták, hogy Angliában jártak volna az elmúlt 14 napban, s nemes egyszerűséggel csak arról számoltak be, hogy legutóbb Venezuelában tartózkodtak (csütörtökön 3–1-re nyert Caracasban az argentin csapat).

A történet érdekessége, hogy a felszólítás csupán néhány órával a két válogatott világbajnoki selejtezője előtt jelent meg...

A goal.com azt írja, a dél-amerikai világbajnoki selejtezőket helyi szövetségként szervező CONMEBOL már fel is vette a kapcsolatot a brazil hatóságokkal, hogy rendkívüli engedélyeket szerezzenek az argentin játékosoknak, akik így pályára léphetnének a meccsen. Sőt, a szövetség főtitkára, Gonzalo Beloso arról tájékoztatta a Clarin című lapot, hogy nem is lehetne probléma a futballisták brazíliai tartózkodásából, mivel a vb-selejtezőket buborékrendszerben bonyolítják le, a mérkőzések rendezői, így jelen esetben a Brazíl Labdarúgó-szövetség (CBF) pedig vállalta, hogy nem eshet meg olyan, hogy valaki negatív teszteredmények mellett a koronavírussal kapcsolatos bármilyen szabályozás miatt lemaradjon egy meccsről.

Az Olé című argentin sportportál beszámolója szerint végül nem is lesz gond a négy játékos pályára lépésével. Az újság azt írja, a CONMEBOL fellépése után a brazil döntéshozók engedtek, így pedig az argentin labdarúgó-válogatott mindegyik tagja felszállhatott a csapatbuszra, amely már a mérkőzés helyszínére tart.

DÉL-AMERIKAI VB-SELEJTEZŐK
6. FORDULÓ
21.00:
Brazília–Argentína – élőben az NSO-n!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik