nemzetisport.hu 2015.03.09 09:36 Frissítve: 2015.03.31 01:56

Brazília: buszgarázs lett a világ 2. legdrágább stadionjából

A 2014-es labdarúgó-világbajnokság előtt közgazdászok sora vélekedett úgy, hogy Brazília kihasználhatatlan, ellenben méregdrága fenntartású „fehér elefántok” sorát építi fel a tornára. Íme, egy újabb bizonyíték: különös funkciót kapott a világ második legdrágább stadionja. A Mané Garrincha Nemzeti Stadion előtti területet buszgarázsként hasznosítják, a pálya gyepén pedig már tömeges esküvőt is rendeztek.

Sötét jövő? Hatalmas fenntartási költségek, kihasználatlan brazíliavárosi stadion (Fotó: Reuters)

A brazíliavárosi stadiont a világbajnokság alatt helyszíni tapasztalataink alapján is bemutattuk – a helyi politikusok és a szervezőbizottság tagjai állították, hogy a Mané Garrincha Nemzeti Stadion nem lesz „fehér elefánt", de a helyi újságírók már akkor mondták, hogy az égvilágon semmi sem utal a létesítmény jövőbeli remek kihasználtságára.

A méregdrága Nemzeti Stadion – székenként nagyjából 2.6 millió forint volt az építési költség – a világ második legdrágább arénája a londoni Wembley után. Csak míg a Wembley valóban nemzeti stadionként működik, Brazíliavárosban ritkán rendeznek magas szintű sporteseményeket (úgy hívják el a brazil nagy csapatokat egy-egy meccsre), a város saját futballélete pedig alig említésre méltó. Az építkezést egyébként korrupcióellenes bizottság is vizsgálja, mivel felettébb gyanúsak a költségek (hogy mást ne mondjunk, a Washington Post tavaly nyári riportja szerint egy 4700 amerikai dollárba kerülő munkafolyamatot a kivitelező 319-szer annyiért, 1.5 millióért számlázott ki a kormánynak).

A stadionban nyáron óriás esküvőt tartottak, ez volt hét világbajnoki meccs után az első hivatalos rendezvény. Több száz pár esküdött egymásnak hűséget az Alma Gemea (Lelki Társ) társkereső projekt rendezvényén. A 72 788 fő befogadóképességű stadion az év nagy részében kihasználatlanul tátongott, a fenntartási költségek pedig havi 130 ezer fontra (körülbelül 55.1 millió forintra) rúgnak.

A brazíliavárosi üzemeltetők így aztán igent mondtak a helyi önkormányzat ajánlatára: a stadion körüli elkerített területen 400 busz parkolását tudják megoldani. „A világ második legdrágább stadionját buszgarázsnak használják” – írta a Twitteren az antikorrupciós Movimento Brasil Livre kampányban tevékenykedő Paulo De Boni.

„Ez a nemzeti szomorúság és pazarlás emlékműve. Nem ágáltam a világbajnokság ellen, de tisztában voltam az őrült költekezéssel és a korrupcióval, ami vele járt. Amikor a politikusok építenek egy utat, legalább lesz egy utunk, amit használhatunk. Ezzel a stadionnal viszont nincs semmink” – szomorkodott a helyi biztonsági őrként dolgozó Paulo Rodrigues, aki az AP hírügynökségnek nyilatkozott.

Buszok, buszok mindenütt! (Fotó: Paulo De Boni/Twitter)
2022.07.01 23:57:43

Minden más foci MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. A jó centert ma is elsősorban az ösztönösség, mozgás, pontos befejezés hármassága jellemzi, amelyek egy bizonyos szint felett taníthatatlanok – ha egyáltalán nem alapból belülről kellene fakadniuk. Az egyre inkább technikai központú futballvilágban az akadémiai rendszerbe sem illeszthető be az ő képzésük, így aztán a mai kilencesek sokkal inkább a természetes tehetségüknek vagy a véletlennek köszönhetően kerülnek elő.

2022.06.30 15:38:06

Minden más foci THURY GÁBOR

A Taps, szénsav, Ferencváros jóval több gegparádénál: a geg a szóda, az alapot a fradizmus adja.

2022.06.25 09:14:28

Minden más foci SOMOGYI ZSOLT

Fülöpné Benjamin Gabriella: Hogyan lehetne az életünk ugyanolyan? Túlélni hogyan kell?

2022.06.25 22:08:41

Minden más foci GYŐRI FERENC

NS-VÉLEMÉNY. Tavaly nyáron súlyos örökséget vett át Konakov.