Afrika-kupa: kikapott a címvédő! Laidouniék simán nyertek

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2022.01.16. 22:16
null
Tunézia a 2. fordulóban könnyedén győzött Mauritánia ellen (Fotó: AFP)
A labdarúgó Afrika-kupa vasárnap programjában négy mérkőzés szerepelt. A korábban játszott Gambia–Mali mérkőzést (1–1) követően Tunézia könnyedén nyert Mauritánia ellen, Elefántcsontpart viszont nem tudta legyőzni Sierra Leonét, a címvédő Algéria pedig kikapott Egyenlítői-Guineától.

TUNÉZIA–MAURITÁNIA 4–0

Tunézia Mauritániához hasonlóan 1–0-s vereséggel kezdte az Afrika-kupát az F-csoportban, így a két válogatott mai mérkőzése arról is szólt, melyik gárdának marad reális esélye a továbbjutásra az utolsó forduló előtt.

Az esélyesebb Tunézia, amely tavaly kétszer is megverte Mauritániát (egyszer 5–1-re, egyszer 3–0-ra, viszont volt egy 0–0-s meccsük is) gyorsan el is döntötte a három pont sorsát, ugyanis már a 10. percben 2–0-ra vezetett. A végül 4–0-s tunéziai győzelemben főszerepet játszott az egyiptomi Zamalek csatára, Dzsaziri. A 72. percben éppen az ő helyére állt be csereként a Ferencváros légiósa, Aissa Laidouni. A tunéziaiaknak még az is belefért, hogy a hajrában kihagytak egy büntetőt.

GAMBIA–MALI 1–1

Gambia némi meglepetésre már az első félidőben közelebb járt a vezetés megszerzéséhez, két szabadrúgásból is a kapufát találták el a kontinentális Afrika legkisebb területű országát képviselő Musa Barrowék – első alkalommal épp a Bologna támadója döngette meg a keresztlécet jó harminc méterről, majd Ablie Jallow is a kapufát találta telibe 20 méterről.

A második félidőben aztán már a mali válogatott is alakított ki helyzeteket, s a 79. percig kellett várni a vezetés megszerzésére, amikor Ibrahima Koné váltotta gólra a videózás után megítélt büntetőt. Győzelemnek mégsem örülhettek, mert a rendes játékidő utolsó percében Gambia is kapott egy tizenegyest némi videózást követően, amit Musa Barrow értékesített.Gambia a Mol Fehérvár FC támadóját, Lamin Jallow-t ezúttal nem nevezte a mérkőzésre.

Az F-csoportban Gambia és Mali négy-négy ponttal áll két forduló után, Tunéziának három pontja van, az utolsó fordulóban Gambiával mérkőzik.

ELEFÁNTCSONTPART–SIERRA LEONE 2–2

Az E-csoportban, az 1. fordulóban Egyenlítői-Guinea ellen 1–0-ra nyerő Elefántcsontpart vasárnap elszórakozott két pontot Sierra Leone ellen. Az „elefántok” a 12. percben kihagytak egy 11-est, a Milan középpályása, Franck Kessié hibázott, utána viszont kétszer is megszerezték a vezetést. Először az Ajax csatára, Sébastien Haller révén a 25. percben, amire Musa Noah Kamara a második félidő elején egy felsősarkos lövéssel válaszolt, ám az Arsenal támadója, Nicolas Pépé egy beadásra középen érkezve a 65. percben ismét Elefántcsontpartot juttatta előnyhöz.

A végső győzelemre is esélyes elefántcsontpartiaknak ezután több helyzetük is volt, hogy eldöntsék a meccset, de ezek kimaradtak, a hosszabbítás perceiben pedig Badra Ali Sangaré kapus hibáját kihasználva Alhaji Kamara pontot mentett a két forduló után még veretlen, így az utolsó kör előtt még a továbbjutásra is esélyes Sierra Leonének.

A 90+3. percben egy nem túl pontosan hazafejelt labdára lépett ki Sangaré kapus oldalra, ám túl látványosan akart rávetődni a labdára, így azt végül kiejtette – úgy nézett ki, mint aki lefejelte az alapvonalat –, a közelben ólálkodó Steven Caulkerle is csapott az ajándékra, s gyorsan középre is passzolt az érkező Alhaji Kamarának, aki talán izgatottságában, talán meglepetésében, előbb felbukott az ötös vonalában, majd még időben felpattant, s a kapuba lőtt. Az esethez hozzátartozik, hogy Sangaré az esetet követően megsérült, hordágyon vitték le a pályáról, így az utolsó percekre a csapatkapitány, a Villarreal védője, Serge Aurier állt be az elefántcsontparti kapuba – de megúszta kapott gól nélkül.

ALGÉRIA–EGYENLÍTŐI-GUINEA 0–1

Az F-csoport másik meccse még ennél is nagyobb meglepetéssel zárult, a Manchester City sztárjával, Rijad Mahrezzel felálló címvédő, Algéria ugyanis 1–0-ra kikapott Egyenlítői-Guineától. A mérkőzés egyetlen gólját Esteban Obiang lőtte a 70. percben, a kapu jobb alsó sarkába. Az algériaiak csak kihagyott helyzetekig és egy les miatt érvénytelenített gólig jutottak.

Ez pedig azt jelenti, hogy két forduló után a címvédő szerzett gól nélkül, egyetlen ponttal, az E-csoport utolsó helyén áll.

AFRIKAI NEMZETEK KUPÁJA, KAMERUN

2. FORDULÓ
F-CSOPORT
Tunézia–Mauritánia 4–0 (Matluti 4., Kazri 9., 64., Dzsaziri 66.)
Gambia–Mali 1–1
(Musa Barrow 90. – 11-esből, ill. I. Koné 79. – 11-esből)

E-CSOPORT
Elefántcsontpart–Sierra Leone 2–2 (Haller 25., Pépé 65., ill. M. Kamara 55., A. Kamara 90+3.)
Algéria–Egyenlítői-Guinea 0–1 (Obiang, 70.)

AZ E-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Elefántcsontpart 2 1 1 3–2 1 4
2. Egyenlítői-Guinea 2 1 1 1–1 0 3
3. Sierra Leone 2 2 2–2 0 2
4. Algéria 2 1 1 ˜0–1 −1 1
AZ F-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Gambia 2 1 1 2–1 1 4
Mali 2 1 1 2–1 1 4
3. Tunézia 2 1 1 4–1 3 3
4. Mauritánia 2 2 0–5 -5 0

Minden csoportból az első két helyezett jut be a nyolcaddöntőbe, és csatlakozik hozzájuk a négy legjobb a hat csoportharmadik közül.

Két vagy több csapat pontazonossága esetén az alábbi szempontok döntenek (ebben a sorrendben): 1. egymás elleni eredmény(ek); 2. az egymás elleni mérkőzések gólkülönbsége; 3. az egymás elleni mérkőzéseken szerzett több gól; 4. a teljes gólkülönbség; 5. a csoportmérkőzéseken szerzett több gól; 6. sorsolás.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik