Fejre állt a világ az Afrika-kupán - Kongó a csoport élén

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.01.21. 18:55
null
A vörös mezes Kongó hatalmas meglepetésre vezeti két forduló után az A-csoportot (Fotó: CAF)
Az Afrika-kupa A-csoportjának 2. fordulójában a házigazda Egyenlítői-Guinea Burkina Fasóval mérkőzött, és gól nélküli döntetlent játszott. Ez volt az első gól nélküli döntetlen az eddigi hat döntetlenből. Ezzel megtört egy szép sorozat, hiszen a torna valamennyi meccsén legalább két gólt lehetett látni. A másik meccsen Kongó meglepetésre 1–0-ra megverte az esélyesebbnek tartott Gabont, és a csoport élére ugrott.

EGYENLÍTŐI-GUINEA–BURKINA FASO

Az első forduló után mindkét csapat többet akart. Egyenlítői-Guinea a meccs végén kapott gól miatt bánkódott, hogy csak döntetlent ért el Kongó ellen, Burkina Faso pedig hiába támadott jóval többet, mint Gabon, mégis kétgólos vereséggel kezdett.

A 19. percben fogta a fejét Alain Traoré, mert 23 méteres szabadrúgását hiába tekerte remekül a jobb alsó felé, a kapufa kisegítette a hazaiakat. A 32. percben Bance lőtt 18 méterről nagy erővel egy szabadrúgást, de Ovono szépen védett.

KÖNNYGÁZ, KŐDOBÁLÁS
A hazaiak mérkőzése előtt rendbontásra került sor a batai stadionnál. Az AP hírügynökség helyszíni jelentése szerint több százan kaptak össze a rendőrökkel, a drukkerek kövekkel dobáltak, a rendfenntartók könnygázzal válaszoltak.

Az első igazán nagy lehetőségre a hazai szurkolóknak a 33. percig kellet várni, amikor Sipo lőtt éles szögből, de a kapus védett.

Alain Traoré a 39. percben újra megdöngette a kapufát – ezúttal a kapus segítségével –, egy perccel később Bertram Traoré nagy lövését védte Ovono. Az első félidő utolsó néhány percében nagy nyomást kellett kiállnia Egyenlítői-Guineának, de sikerült, így gól nélkül vonulhattak pihenőre a csapatok. 0–0

A második félidőben aktívabban játszott Egyenlítői-Guinea, de hamarosan az előző torna ezüstérmese vette át az irányítást.

Az 56. percben a sok burkina fasói kihagyott lehetőség után a rendező ország válogatottjában serénykedő Dualla kapott jó labdát, de gyenge lövése semmilyen veszélyt nem jelentett, hiába állt már csak a kapussal szemben.

Az utolsó negyedórában már nagy erőkkel támadott Burkina Faso, de a fantázia nagyon hiányzott a játékából, így a meccs döntetlennel ért véget, viszont gólt nem láttunk, így a jobb sorsra érdemes „Csődörök" lehetséges, hogy nem jutnak be a kieséses szakaszba. A hazaiak viszont még reménykedhetnek, két ponttal talán már lehet valamit kezdeni... 0–0

GABON–KONGÓ

KÉT MECCS GERVINHÓNAK
Kétmeccses eltiltást kapott Gervinho, az elefántcsontparti labdarúgó-válogatott támadója. Az AS Roma játékosa azért kapott piros lapot csapata első csoportmérkőzésén, mert az 57. percben megütötte guineai ellenfelét, Naby Keitát.
A büntetés azt jelenti, hogy Gervinho a csoportkörben már nem léphet pályára, azaz csak akkor léphet pályára újra az Egyenlítői-Guineában zajló kontinenstornán, ha társai nélküle is kiharcolják a negyeddöntőbe jutást a négyesből.
Az esélyesek közé sorolt elefántcsontpartiak az emberhátrány ellenére egyenlítettek, így egy pontot szereztek a kiharcolt 1-1-es döntetlennel a D-csoport nyitófordulójában. A hátralévő két találkozón Mali és Kamerun lesz az ellenfelük.

Az első fordulóban győztes Gabon annak a tudatában vágott neki a Kongó elleni meccsnek, hogy ha győz, megvan a továbbjutása. Igen jó iramban estek egymásnak a felek, és a nézők mellett a fényben elszálló denevérek azt láthatták, hogy Gabon valamivel veszélyesebben játszik.

A 20. percben akár gólt is szerezhetett volna a gaboni válogatott, mert Evouna már csak a kapussal állt szemben, de a lövése lelassult Mafoumbi lábán, így a labda elkerülte a kongói kaput. Kicsivel később Poko remek lövése zúgott el kicsivel a léc fölött.

A kevés helyzettől eltekintve elég lapos kis meccs volt, mivel egyik csapat sem igyekezett kockáztatni. A 42. percben viszont Madinda szépségdíjas megoldással került helyzetbe, csakhogy már túlságosan éles volt a szög, a lövése elgurult a hosszú sarok mellett. A félidő egy nem túl jó Aubameyang-szabadrúgással ért véget. 0–0

A második félidő elején teljesen váratlanul vezetéshez jutott Kongó. A 48. percben jobb oldali szöglet után felpattant a labda, rosszul fejelték ki az egymást zavaró gaboni védők, éppen Oniangue elé, aki 7 méterről a kapu jobb oldalába lőtt. 0–1. Azért is volt váratlan a dolog, mert ez volt az első kapura lövése Kongónak... A gaboniak jogosan érezhették úgy, hogy valami átok ül rajtuk (egy ANK-n ez nem is elképzelhetetlen...), hiszen a legutóbbi öt, egymás elleni meccsükön nem tudtak nyerni az amúgy nem túl félelmetes Kongó ellen.

Oniangue aztán olyannyira belejött a kísérletezésbe, hogy az 54. percben akár újabb gólt is lőhetett volna, de Ovono védett. Beleerősített Gabon, felgyorsította a tempót, Madinda lőtt messziről, Appindangoye fejelt 7 méterről mellé, Bulot pedig ajtó-ablak helyzetben lőtt mellé.

Kapkodni kezdtek a gaboniak, így aztán több lehetőség adódott a kongóiak előtt is, akiknek még arra is jutott energiájuk, hogy húzzák az időt, amikor csak lehetett.

Az utolsó tíz percben beszorította ellenfelét Gabon, de nagyon kevés veszélyt jelentettek már a kongói kapura. Így megtörtént az, amire kevesen számítottak, az előzőleg a csoport és a torna egyik leggyengébb csapatának tartott, csupa ANK-újonccal felálló Kongó került a csoport élére! Egyben egy rossz sorozat is megszakadt, hiszen Kongó 41 év után nyert újra meccset az Afrika-kupán. 0–1

Ennek ellenére még mind a négy csapat továbbjuthat a csoportból, vagyis különösen izgalmas záró forduló várható.

AFRIKA-KUPA
A-CSOPORT, 2. FORDULÓ

EGYENLÍTŐI-GUINEA–BURKINA FASO 0–0
GABON–KONGÓ 0–1
(Oniangue 48.)

AZ ÁLLÁS
1. Kongó 2 1 1 0 2–1 4
2. Gabon 2 1 0 1 2–1 3
3. Egyenlítői-Guinea 2 0 2 0 1–1 2
4. Burkina Faso 2 0 1 1 0–2 1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik