D. Á.
2022.01.13 15:22 Frissítve: 2022.01.13 15:22

Afrika-kupa: a Mali–Tunézia meccs bíróját korábban eltiltották korrupció miatt

Mint beszámoltunk róla, a szerda délutáni Mali–Tunézia Afrika-kupa-mérkőzés meglehetősen furcsán ért véget. Sokan azonnal bundára gyanakodtak, s most kiderült, hogy a játékvezetőt 2018-ban már eltiltották korrupció vádja miatt.

 

Nem a szerdai volt az első gyanús esete Janny Sikazwe bírónak (Fotó: AFP)


A Mali–Tunézia mérkőzés végjátéka meglehetősen szürreálisan alakult: Janny Sikazwe játékvezető a 85. percben Mali egygólos előnyénél lefújta a meccset, majd érzékelvén, hogy hibázott, újra elindította a játékot, hogy aztán 13 másodperccel a rendes játékidő lejárta előtt újra lefújja. Hiába tiltakoztak a hátrányban lévő tunéziaiak, a bírói hármas – a furcsa döntésekkel „kiérdemelt” védőőrizetben – elhagyta a pályát.

Már elkezdődött a mérkőzés utáni sajtótájékoztató, amikor a szervezők jelezték: mégis le kell játszani a hátralévő időt (beleértve a játékmegállások miatt szokásos ráadást).

Jó húsz perccel a lefújás után a mali futballisták vissza is tértek a játéktérre, azonban a tunéziaiak, valamint a zambiai bíró nem – így a negyedik játékvezető rekesztette be véglegesen a mérkőzést.

 


 

Mint kiderült, nem ez az első eset, hogy furcsa döntéseket hozott a játékvezető. Négy évvel ezelőtt az afrikai Bajnokok Ligája-elődöntő egyik meccsét vezette. Akkor egyébként a tunéziai Espérance-nak kedveztek az ítéletei, a szenvedő fél az angolai Primeiro Agosto volt – a hazai csapat 4–2-re győzött.

A bírót korrupcióval vádolták meg, mert egy olyan tizenegyest adott meg a tunéziaiaknak 0–1-nél, ami sokak szerint egyáltalán nem volt az. Ráadásul az Agostótól elvett egy gólt kapustámadásra hivatkozva. Mivel az angolaiak 1–0-ra megnyerték az első meccset, éppen az az elvett találat hiányzott nekik a döntőbe jutáshoz.

A kontinentális labdarúgó-szövetség fegyelmi tanácsa akkor a kihallgatásáig ideiglenesen felfüggesztette a CAF-fal kapcsolatos futballtevékenységektől.

A KORÁBBI ZŰRÖS MECCS ÖSSZEFOGLALÓJA

 

2023.02.03 19:39:43

Minden más foci nemzetisport.hu

Így sakkozta ki magát a futballelitből a szaúd-arábiai Al-Naszrhoz szerződő Cristiano Ronaldo.

2023.02.03 19:05:32

Minden más foci nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Feláldozható-e az élvezeti faktor az igazságosság oltárán?

2023.02.03 13:40:52

Minden más foci nemzetisport.hu

Nemzetek csúcstartói Cristiano Ronaldótól Zlatan Ibrahimovicon és Luigi Riván át Puskás Ferencig.

2023.02.02 21:32:58

Minden más foci nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Az egyik legbefolyásosabb játékosügynök a világon egy brazil hölgy.

2023.02.01 23:50:48

Minden más foci nemzetisport.hu

Az egyszemélyes hadsereg • Európa, a szegényház • Ha bevétel, akkor Portugália.