A Sepsi OSK emberhátrányban ikszelt a Botosani otthonában

Vágólapra másolva!
2023.02.20. 15:52
null
A Chindia elleni iksz után Botosani-ban is döntetlent játszott a Sepsi (Fotó: sepsiosk.ro)
Zsinórban harmadik döntetlenjét érte el a román élvonalban (Superliga) a Sepsi OSK, a székelyföldi csapat hétfő délután több mint fél órát emberhátrányban játszva szerzett pontot (1–1) Botosani-ban.

 

ROMÁN SUPERLIGA
26. FORDULÓ
FC Botosani–Sepsi OSK 1–1 (1–1)

Botosani, Városi Stadion, 1000 néző. Vezette: Popa
FC Botosani: Pap – Patache, Mutombo, Seroni (Zabou, 31.), Tiganasu – Dican, Sadiku, Ivanov – Dragu (Golofca, 61.), M. Roman II (M. Roman I, 82.), Mailat (Pinson, 82.). Vezetőedző: Flavius Stoican
Sepsi OSK:
Began – Balasa, Ciobotariu, Tamás M., Ispas (Dumitrescu, a szünetben) – Matei (Tudorie, 61.), Francisco Junior (Ninaj, 90+6.), Paun, Aganovic – Rondón (Papa, 61.), Safranko. Vezetőedző: Cristiano Bergodi
Gólszerző: Patache (45.), ill. Matei (30.)
Kiállítva: Paun (55.)

ÖSSZEFOGLALÓ

A sérülések és eltiltás miatt több alapemberét is nélkülöző Sepsiből a mérkőzés előtti utolsó edzésén Niczuly Roland is kidőlt, így a bajnoki évadban először Razvan Began állt a szentgyörgyiek kapujában. Az intenzív, keményen odalépős, de nagyon pontatlan küzdelemben a hazaiak előtt jöttek az első helyzetek, de a gólhelyzetben kilépő Mihai Roman II-t Tamás Márk szerelte egy jó ütemű becsúszással, a szöglet után pedig Rijad Sadiku sarkazta a jobb kapufára a labdát. A Sepsi csatárai, Mario Rondón és Pavol Safranko lövéseit egymás után blokkolták a hazai védők, Nicolae Paun fejese pedig fölé ment – de a Sepsi egy fokkal nyugodtabb focijával gyorsan megfékezte a Botosani lendületét. A türelmesebb játék fél óra után hozta meg a gyümölcsét, amikor Adnan Aganovic alapvonalról visszatett labdáját Cosmin Matei balról a hosszú sarokba lőtte.

A szünet előtti percekben egymást érték a helyzetek, előbb Began védte Andrei Dragu bal alsó sarokra tartó átlövését, majd Safranko egy labdaszerzés után 10 méterről telibe lőtte Eduard Pap kapust. A Botosani a visszatámadásból kiegyenlített: Andrei Patache közel 30 méterről kilőtte a jobb alsót.

A fordulás után is a Sepsi kezdeményezett, de alig tíz perc elteltével emberhátrányba került: Nicolae Paun a hazai tizenhatosban elkövetett talpalásért kapta meg második sárga lapját. A Botosani azonban nem tudott élni a lehetőséggel, csak a labdát birtokolta többet, mint korábban, veszélyes lövést viszont több mint harminc percen keresztül egyszer sem küldött a szentgyörgyi kapura. Miközben pedig Aganovic lövése és Mihai Balasa fejese kevéssel a hazai kapu fölé száll. A Sepsinek csupán a ráadáspercekben kellett izgulnia a pontszerzésért, amikor Virgile Pinson előbb a kapufát találta el, majd három perc múlva Began védte az újabb, rövid sarokra küldött lövést.

A döntetlennel a hatodik helyen álló Sepsi előnye öt pontra nőtt a hetedik Petrolullal szemben az utolsó felsőházi helyért zajló küzdelemben, négy fordulóval az alapszakasz vége előtt. 1–1

 

PERCRŐL PERCRE

VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS! A Sepsi emberhátrányban játszotta le a második félidő nagy részét, de ponttal távozott a Botosani otthonából.

90+7. perc: Began kapott sárga lapot időhúzásért.

90+6. perc: Időhúzó csere a vendégeknél: Francisco Junior le, Ninaj be.

90+5. perc: MEGINT PINSON! A csereként beállt francia támadó ismét kapura tűzte a labdát, Began ezúttal is a helyén volt.

90+2. perc: MECCSLABDA? Zabou ívelte be a labdát az ötös mentén, Pinson földre pattintott kapáslövését bravúrral védte Began, a kipattanót kivágta a szentgyörgyi védelem.

Hat perc lesz a hosszabbítás.

82. perc: Kettős csere a hazaiaknál: Mailat és Mihai Roman II le, Pinson és Mihai Roman I be.

82. perc: Mailat ütközte le Dumitrescut, ő is kapott egy sárgát.

Hiába az emberelőny, nem jelent komoly veszélyt Began kapujára a Botosani.

77. perc: Aganovic lő kapura 17 méterről, pontatlan volt a próbálkozás.

72. perc: Mailat ívelte a sarokrúgást a hosszú sarok felé, Dican fejesében viszont nem volt erő, Began simán begyűjtötte a labdát.

71. perc: Patache ívelte be a labdát a jobb oldalról, Roman elől Tamás mentett szögletre.

68. perc: Tamás Márk maradt lent, Mailattal ütközött a tizenhatoson belül. A magyar hátvéd végül fél percnyi ápolás után tért vissza a pályára.

66. perc: Mailat próbált szerencsét 25 méterről, a labda méterekkel a kapu mellett zúgott ki a pályáról.

Érdekesség: az imént becserélt Enriko Papa az előző évadban még pont a Botosani csapatkapitánya volt.

64. perc: Roman lőtt kiszorított helyzetből a kapu mellé.

61. perc: Stoican is meglépi a második cseréjét: Dragu helyére jön Golofca, aki nemrég még a Sepsit erősítette.

61. perc: Megvan a harmadik szentgyörgyi módosítás: a gólszerző Matei helyére érkezik Tudorie – mozgékony támadó helyére egy toronycenter áll be.

A Sepsiből kiállított Paunnak ez volt a 3. piros lapja a jelenlegi idényben. Ő a szentgyörgyi csapat egyetlen kiállított játékosa a bajnokságban.

60. perc: Újabb csere a Sepsinél, Rondón helyére Papa érkezik. Csatár helyére jött egy középpályás, megelégszik az egy ponttal a vendég együttes.

58. perc: Sadiku is kap egy figyelmeztetést, ő is odatalpalt egy ellenfélnek.

56. perc: Dragu sárgul be, odarúgott Rondónnak.

55. perc: Megfogyatkozik a Sepsi. Paun letalpalta Tiganasut, sárga lap – a szentgyörgyi csapatkapitánynak már volt egy, így mehet zuhanyozni.

50. perc: Dragu lőtt 16 méterről, de talán jobban járt volna, ha passzol – borzalmas próbálkozás volt.

Egy csere volt a szünetben, Ispast Dumitrescu váltotta a szentgyörgyi csapatban.

Egy kis stat: a hazai találatot jegyző Patachénak ez volt a 200. mérkőzése a román élvonalban, ezzel együtt mindössze a második gólját szerezte a ligában. Ez mondjuk nem valami nagy meglepetés, mivel Patache jobbhátvédként szerepelt csapataiban.

ELKEZDŐDÖTT A MÁSODIK FÉLIDŐ!

VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

45. perc: GÓÓÓÓL! Egyenlít a hazai csapat! Patache jó 30 méterről kapura lőtt, a labda a kapus előtt megpattant, majd a jobb alsó sarokban kötött ki. Ezzel együtt Began nagyon későn reagált, benne volt a találatban a szentgyörgyiek kapusa.

44. perc: ZICCER! Rondón szolgálta ki Safrankót, aki a kifutó Pap kapusba bikázta a labdát.

41. perc: Dragu távoli löketét hebehurgyán védte Began, a kipattanót Roman érthetetlen módon lőtte a kapu fölé. A partjelző némi fáziskéséssel intette be a lest.

41. perc: Patache letalpalta Ispast, de Catalin Popa játékvezető nem tartotta sárga lapra érdemesnek az esetet.

39. perc: Zabou passzolt Mailatnak, aki centerezéssel próbálkozott, a labda azonban a blokkoló védő lábáról visszapattant rá, majd elhagyta a játékteret.

A Sepsi gólját jegyző Mateinek ez volt a hatodik találata a Superliga jelenlegi idényében.

A 26 éves francia középpályás szeptemberben érkezett a Botosaniba a másodosztályú Rouen gárdájától.

31. perc: Kényszerű csere a hazaiaknál, a sérült Seroni helyén Zabou folytatja.

30. perc: GÓÓÓÓL! VEZET A SEPSI! Aganovic centerezését Matei zúdította a kapuba 10 méterről, Pap csak beleérni tudott.

A távolsághoz képest szép számú szurkolótábor kísérte el a szentgyörgyi csapatot Románia északi részébe, közel 30–40 piros-fehér drukker gyűlt össze a vendégszektorba.

27. perc: Paun és Sadiku fejelt össze, ápolás miatt áll a játék. Szerencsére nem volt szükség cserére.

Az elmúlt percekben egymást darálták a csapatok, a komolyabb gólhelyzetek elmaradtak a Sadiku-féle kapufa óta.

21. perc: Tiganasu blokkolt lövésére Sadiku startolt rá – szinte azonnal beintette a lest a partjelző.

14. perc: A sarokrúgást Paun bólintotta Pap kapuja fölé.

13. perc: Rondón és Safranko lövése is elakadt Mutombóban, a vendégek tizenegyest reklamáltak, sikertelenül. Szöglettel jöhet a Sepsi.

9. perc: Nicolae Paun az első sárga lapos, becsúszása nem talált labdát.

8. perc: MI MARADT KI?! A sarokrúgást Sadiku oxizta a rövid oldalon az ötösről a kapufára!

7. perc: Roman kapott egy jó labdát Mailattól, ziccerben törhetett kapura, de Tamás egy kiváló közbelépéssel mentett szögletre.

6. perc: Mateinél intett lest a partjelző, a visszajátszásnál láthattuk, hogy tévesen.

A két csapat előző mérkőzésén a Sepsi hazai környezetben 7–0-ra páholta el a moldvaiakat.

Elkezdődött a mérkőzés!

Niczuly Roland megsérült, így idén először nem ő véd a bajnokságban a Sepsinél, hanem Razvan Began.

A Botosani fehérben, míg a Sepsi piros-fehérben fog játszani.

Köszöntjük kedves olvasóinkat az FC Botosani–Sepsi OSK mérkőzés élő közvetítésén! A találkozó hamarosan elkezdődik.

ELŐZMÉNYEK

Az FCU Craiova elleni, magyarellenes rigmusok miatt félbeszakadt mérkőzés zöldasztalnál megszerzett három pontja után a zöld gyepen is első idei első győzelmére hajt a Sepsi OSK, amely hétfőn egyik üldözője, a FC Botosani otthonában lép pályára a román élvonalban.

Öt fordulóval az alapszakasz vége előtt a felsőház hat helye közül öt már elkelt a Superligában, így a 37 ponttal hatodik Sepsinek csak hátrafelé kell figyelnie: a 33 pontos Petrolul mellett az egyaránt 30-cal álló FCU Craiova, Chindia és Botosani is reménykedik még – utóbbi lerázására most az egymás elleni mérkőzésen adva van a lehetőség. Ezért nem véletlen, hogy éppen a hazaiak tulajdonosa, Valeriu Iftime kritizálta a leghangosabban a Sepsi javára ítélő fegyelmi bizottság szerdai döntését.

„Kár összezavarni a futballt ilyen döntésekkel. Le kellett volna játszani a meccset! Hihetetlen precedenst teremtettek. De azt mondom, a Sepsi így sem jut be a playoffba” – nyilatkozta a Digi Sportnak a Botosani-t pénzelő üzletember.

Cristiano Bergodi, a Sepsi vezetőedzője szerint elérkezett az idő, hogy csapata megtalálja a 2022 végén mutatott formáját.

„Saját magunkat hoztuk nehéz helyzetbe a Mioveni és a Chindia ellen elveszített pontokkal. Vannak hiányzóink, de nem azon agyalunk, éppen ki nem áll rendelkezésünkre. Nem véletlenül állunk a hatodik helyen, meg kell mutatnunk, hogy nem felejtettünk el futballozni” – nyilatkozta az olasz tréner, aki a sérült Varga Roland és Jonathan Rodríguez mellett a négy sárga lapja miatt eltiltott Marius Stefanescura sem számíthat Botosani-ban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik