A Monaco volt varázslója a Lille-nek termeli a százmilliókat. Egyelőre…

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2020.08.23. 10:39
null
Csak jönnek és jönnek a tehetségek... (Fotó: AFP)
A koronavírus és a gazdasági világválság árnyékában sem szünetel az átigazolási időszak, s mint 2008 óta mindig, ezúttal is megkíséreljük ráncba szedni a topligák jöttek-mentekjeit. A negyedik hetet szokásainknak megfelelően Angliában kezdtük, majd Olaszországban folytattuk, hogy elérkezzünk Németországon át Franciaországba.


Zajos és durva válást rendezett majdnem tavasszal a LILLE OSC elnök-tulajdonosa, Gérard Lopez és a megfigyelői hálózat feje, Luís Campos, a francia sajtó valóságos klubon belüli harcról, polgárháborúról írt – Campos neve nem túl ismert, de több kisebb portugál klub és a Real Madrid kiszolgálása után ő hozta el a Monaco aranykorszakát 2013 és 2016 között, több száz milliós üzleteket alapozott meg szeme, szakértelme és szerencséje.

Campos hároméves szerződéséből szeretett volna kilépni, önként, elnöke ezt nem engedte – egészen pontosan a Scoutly Limited nevű céget hagyta volna ott, amelyet Lopez, jobbkeze, Marc Ingla (a Barcelona volt alelnöke) és Campos alapított, és szolgálatait a Lille-nek számlázza ki! Franciaországot, Dél-Amerikát, Észak- és Kelet-Európát illetve Dél-Amerikát figyelik árgus szemekkel a szakértők, akiket otthagyott volna váratlanul Campos – aki azonnal visszautasította a Newcastle United ajánlatát, korábban a Chelsea-nek adott kosarat. Fabinho, Anthony Martial, Kylian Mbappé, Tiemoué Bakayoko, Bernardo Silva, Thomas Lemar, Benjamin Mendy, Nicolas Pépé, Boubakary Soumaré és Victor Osimhen felfedezője végül kibékült üzlettársával és főnökével, de a hírek szerint még a nyáron a Tottenhamhez igazol, régi ismerőse, az őt a Realhoz anno leszerződtető José Mourinho kedvéért.

Érdekes, hogy a Lille kispadjára 2017-ben ideiglenes jelleggel leülő, szintén portugál Joao Sacramento már a Tottenhamé, ő Mourinho asszisztense – korábban pedig együtt dolgozott Camposszal Monacóban!

Nem segít polgárháborús hangulat elfeledésében a Pépé-ügyben kirobbant botrány sem: lemondott az Arsenal szakmai ügyeiért felelős vezetője, Raul Sanllehi, aki 11 millió eurós jutalékot kapott a játékos átigazolása után...

De hogy kitől? Rejtély.

Lopez 80 millió eurót fizetett a klubért 2017-ben, amelyben húszszázalékos tulajdonrésszel rendelkezik Ingla; a Formula 1-es Lotus egykori tulajdonosa, a Skype egyik korai befektetője, Lopez a modern kor divatjának megfelelően folyamatosan terjeszkedik, a luxemburgi Fola Esch után megvette e nyáron a belga Royal Mouscront, és szatellitklubbá tette a portugál Boavistát (korábban a Gil Vicentét és a Vitória Setúbalt, Campos két korábbi csapatát sem tudta megszerezni). Az év elején arról lehetett olvasni, hogy Lopez tárgyalásokat folytat a befektetőket kereső, a „Lille sikeres gazdasági modellje iránt érdeklődő” Elliott Managementtel, a Milan többségi tulajdonosával, de mint kiderült: Lopez éppen az ő segítségükkel kapott 140 millió eurót kölcsön, ezt 2021 nyarán kell megadnia.

Érdekes, hogy az Elliott Management úgy lett a Milan tulajdonosa, hogy ez az alap állt az előző, kínai tulajdonos által felvett 415 millió eurós, szintén kétszámjegyű kamattal ketyegő kölcsön mögött!

Még a végén lesz a Milannak egy francia testvérklubja, és mindjárt más megvilágítást kap, hogy a Milan megvette tavaly méregdrágán a Lille támadóját, Rafael Leaót.

„Franciaország Afrika jelentős részén jelen van történelmi és nyelvi okokból. A Ligue 1 az afrikai kontinens Premier League-je, ez nagy előny számunkra. Egy kicsit olyan, mint Portugália és a brazilok, bár kisebb mértékben” – vetítette előre a Lille transzferfilozófiáját Lopez, természetesen ez főleg az utánpótláscsapatokra vonatkozik, mert a B-csapatban nyolc afrikai játékos található, az U19-esek között szintén nyolc, és minden bizonnyal az elnöki poén miatt három portugál is.

Itt tennénk hozzá, hogy már franciának számít az ificsapatból több afrikai gyökerű játékos, lásd például a légiósokon felüli Abdoulaye Zakha Bangoura, Ismael Kanda, Exauce Mpembele Boula, Ahmed Majid, Mehdi Chaifi, Ahmed Mandefu, Ibrahim Karamoko, Yakine Said sort!


Világfalu” lett a Lille, a tíz legdrágábban eladott játékos közül Nicolas Pépé (80 millió euróért kelt el), Victor Osimhen (70), Eden Hazard (35), Rafael Leao (23), Thiago Mendes (22), Szofian Bufal (18.7), Michel Bastos (18), Yves Bissouma (16.9), Abdul Kader Keita (16.8), Lucas Digne és Djibril Sidibé (15-15) – csak az utolsó kettő francia. Sidibé, a világbajnok jobbhátvéd pedig ugyebár mali származású, van olyan állampolgársága is – a tíz legdrágább vétel közül a hetedik francia, a tízmillióért leigazolt, sokszoros válogatott Marvin Martin, egymillióval olcsóbb volt még 2011-ben Dimitri Payet és 2016-ban Kévin Malcuit. Vagy kicsit másként: a réunioni születésű Payet és a marokkói származású, francia-marokkói kettős állampolgár Malcuit. Talán ezért is kellene még nyitottabb és élesebb szemmel járni Magyarország szomszédaiban, a magyarlakta területeken a magyar klubok és a válogatottak megfigyelőinek, hiszen rengeteg magyar vagy magyar származású futballistával lehetne erősíteni labdarúgásunkat.

Tavaly 143 millióért adtak el játékosokat, kerek százért vásároltak, a 11.9 millióért vett nigériai éket, Osimhent 70 millióért vitte el most a Nápoly, az összeg 15 százaléka a korábbi klubé, a Charleroi-é – a Wolfsburg pár vezetője pedig vakarhatta a fejét, mert az éket 3.5 millióért adták el tavaly (!), opciósan, éppen annyiért, amennyiért ők vették 2017 elején a nigériai Ultimate Strikers együttesétől. Osimhen egyetlen lille-i idényében 38 mérkőzésen 18 gólt lőtt, 6 gólpassz mellett, ez ma megér 70 milliót és 10 milliónyi leendő bónuszt, a játékos pedig évi ötmillió eurót keres majd Olaszországban, évi félmilliós bónusszal, nettóban! Osimhen Lille-ben évi egymillió bruttót húzott a kenyéradójától, Belgiumban egy idény alatt húsz gólt vágott, korábban a Wolfsburgban 16 fellépésén egyetlen egyet sem... Az ügynöki díj ötmillió euróra rúgott, szerintünk ebben a nagyságrendben mozoghat az aláírási pénz is.

Korábban felvetődött, hogy a Lille húszmilliós értékben játékosokat kap Nápolyból: a veterán kapust, Oresztis Karneziszt plusz az ificsapatból a Claudio Manzi, Ciro Palmieri, Luigi Liguori triót.

A nigériai mellett 2019-ben Renato Sanches, a nagy George fia, a már amerikai válogatott támadó, Timothy Weah, a török karmester, Yusuf Yazici, a horvát balhátvéd, Domagoj Bradaric és a francia középpályás, Benjamin André is érkezett sok fiatal tehetség mellett, most a topcsapatok orra elől 32 millióért megszerzett kanadai karmester, Jonathan David a nagy fogás, akit két éve ingyen szerzett meg a Gent, ott azóta 52 kanadai pontot szerzett, az előző idényben 33-at! Mellette ingyen vagy pár százezer euróért igazolgatott a Lille: a francia U19-es válogatott jobbszélső, az első felnőtt kontraktusát kötő Isaac Lihadji, az angol U20-as válogatott támadó középpályás, a Portugáliába gyorsan kölcsönadott Angel Gomes, a már 35 éves török középcsatár, Burak Yilmaz (őt ki nem fizetett bére miatt ingyen megkapták), a mexikói középpályás, a nagy ígéret, már 17 évesen felnőtt válogatott kerettag Eugenio Pizzuto (neki van olasz, azaz EU-s útlevele is) és a holland U20-as válogatott középső védő, Sven Botman (érte jövőre kell nyolcmilliót fizetni az Ajaxnak, tízszázalékos továbbadási bónusszal) alkotja a sort, és felkerült a nagyok közé a francia U19-es válogatott kapus, Lucas Chevalier. Visszatér kölcsönből a Genoától a középső védő Adama Soumaoro, akit tavaly 13 millióért megvett volna a Monaco, ha a francia-mali játékos meg nem bukik az orvosi vizsgálatokon.

 

Kell is a védő, ugyanis a két legendás veterán, Nicolás Gaitán és Loic Rémy mellett távozott a paraguayi középhátvéd, Júnior Alonso, a 22 éves brazil kollégáját, Gabriel Magalhaest pedig minden bizonnyal elviszi az Arsenal az Everton, a Manchester United és a Nápoly orra elől, már meg is jelent Londonban orvosi vizsgálaton a dél-amerikai. Harmincmillió euró lehet az ára, plusz bónuszok, három éve hárommillióért vették… Az ügy érdekessége, hogy volt egy szóbeli megállapodás a Nápollyal egy 26 milliós plusz bónuszos transzferről, de végül az olaszok nem tudták időben eladni Kalidou Koulibalyt a Manchester Citynek.

A felnőtt válogatott kerettag kapus, a Francia Guyanán született, PSG-nevelés, onnan egymillióért vett Mike Maignan a Premier League-be igazolhat húszmillió eurón felüli összegért (Chelsea? Tottenham?), utóda a St.-Étienne-ből a 33 éves, háromszoros válogatott Stéphane Ruffier lehet, ő a mostani Lille-mester, Christophe Galtier egykori kedvence – de az is lehet, lehetőséget kap a tavaly hatmillióért vett brazil kapus, Léo Jardim.

A szintén befutott török jobbhátvéd, Zeki Celik nem sokkal kevesebbért lehet az Evertoné, az Atalantáé vagy a Tottenhamé (utódaként a benficás Joao Ferreira neve vetődött fel), a szélső Jonathan Ikone is igen népszerű, a Dortmund, Inter, Chelsea hármasnál vetődött fel a leigazolása, majd a Tottenham és a Newcastle United hivatalosan is megkereste klubját. A Bundesligából kiszemelt a Newcastle, Leeds United, West Bromwich trió által is üldözött Sebastian Andersson (Union Berlin), Skóciából pedig a kolumbiai Alfredo Morelos, akivel már meg is egyezett állítólag a Lille, de a Rangersszel hosszasan alkudozik. Főleg, mert a Sevilla, a Brighton és a Sassuolo is hívja a csatárt. Morelos az előző idényt 29 góllal és 10 gólpasszal zárta, a Lille 15+2 millió eurót ajánlott érte.

Olcsóbb megoldás az afrikai TP Mazembe csatára, Jackson Muleka (és mehetne egyből kölcsönbe a Mouscron együtteséhez), tízmillió fölötti a portugál (!) Marcos Paulo (Fluminense), Iszlam Szlimani nyolcmillióért vihető.

Rémy egyébként hosszabbíthatott volna Lyonban, de úgy döntött, aláír inkább a Serie A újoncához, a Beneventóhoz – ahol megbukott az orvosi vizsgálatokon!

Magelhaes utóda a brazil Bruno Fuchs lehet, érte tízmilliót kér az Internacional, 7.5-öt adna a Lille, brazil-szerb a torinói Lyanco (Evangelista Silveira Neves Vojnovic), rá is vevő a Lille Gianluca di Marzio szerint.

Nem írt alá a nagyon tehetséges török középpályás, Mustafa Kapi felnőttkorba lépve a Galatasarayhoz, egybehangzó vélemények szerint a Lille csábítása miatt. A nevelőegyesületnek be kell érnie holmi 300 ezer eurós képzési költségtérítéssel, Kapi nem sokkal múlt 16 éves, mikor pályára lépett a csapatban a bajnokságban. Mint láthattuk a fenti, zömében ismeretlen nevekből, pörög a Campos-csapat, amely képes volt a portugál harmadosztályból kiszúrni az angolai szélsőt, Capitát, aki igazán kapitális fogás lehet, a 18 éves játékos egyelőre a B-csapatot erősíti.

Nem rossz ötlet a tapasztalt szélsőhátvéd, Davide Santon „kimentése” Rómából, a két elnök barátsága miatt érkezhet Nápolyból a 35 esztendős középcsatár, Fernando Llorente vagy tízmillió körüli összegért az algériai szélső, Adam Unasz. A Lille megfigyelői Ázsiában is járatosak, a 18 esztendős japán támadó középpályás, Nisikava Jun (Cerezo Oszaka) a kiszemeltjük, ára 2.5 millió euró. A brazil csodagyerekért, Talles Magnóért, a Vasco da Gama támadójáért folytatott nagy európai versenyfutásba a Lille is beszállt, egy tízmillió eurós ajánlattal.

Csak a viszonyítás kedvéért: a Lille a kieső TV-közvetítések miatt 34.3 millió helyett csak 17.1 milliót kapott az előző idényre.

Mexikóból érkezhet még a középcsatár José Macías, kegyeiért a Marseille, Lazio, Real Sociedad hármassal kell versenyezni, de lesz még egy-két nagy dobása a Lille-nek, ha hihetünk az elnöknek, ugyanis egy Renato Sanchesért tett 70 millió euró fölötti ajánlatot nem fogadott el.

Mint láthatjuk, az elnök és szakemberei ügyesen működtetik a klubot, olyannyira, hogy az UEFA a pénzügyi fair play megsértése és átigazolási törvénytelenségek eljárást indított ellenük, és a vége az lett, hogy 2024-ig „ki kell egyensúlyoznia” a költségvetését a klubnak. Addig is évi kilencmillió eurós büntetést kell fizetnie a Lille-nek, ha részt akarnak venni az európai kupákban, ez az összeg hárommillióra csökken, ha a kitűzött határidő előtt egyensúlyba kerül a költségvetésük. Ehhez képest nem nagy büntetés, hogy a szokásos 25 helyett csak 23 játékost nevezhetnek az európai kupákba.

A Lille az előző idényt a 4. helyen zárta, ez Európa-liga-csoportkört ér.

A LIGUE ÁTIGAZOLÁSAI, 2020 NYARA

ANGERS
ÉRKEZETT:
Paul Bernardoni (Bordeaux, 7 500 000 euró), Souleyman Doumbia (Rennes, kölcsön után végleg, 3 000 000), Enzo Ebosse (Le Mans, 500 000 euró)
Kölcsönből vissza: Lassana Coulibaly (Cercle Bruges), Elhadji Pape Diaw (Caen), Thomas Touré (Sochaux), Ibrahim Cissé (Paris FC), Harisson Manzala (Le Mans)
TÁVOZOTT: Vincent Pajot (Metz, kölcsön után végleg, 700 000), Baptiste Guillaume (Valenciennes, kölcsön után végleg, ingyen), Théo Pellenard (szerződése lejárt), Harrison Manzala (Kayserispor, ingyen)
Kölcsönbe: Casimir Ninga (Sivasspor)

GIRONDINS BORDEAUX
ÉRKEZETT:

Kölcsönből vissza: Alexandre Mendy (Brest), Paul Bernardoni (Nimes)
TÁVOZOTT: Paul Bernardoni (Angers, 7 500 000), Jasszin Benrahu (Nimes, kv., 1 500 000), Francois Kamano (Lokomotiv Moszkva, 5 500 000)
Kölcsönből vissza: Jusszef Ait Bennasszer (Monaco)

BREST
ÉRKEZETT:
Franck Honorat (St.-Étienne, 5 000 000), Romain Faivre (Monaco B, 400 000), Heriberto Tavares (Benfica B, 1 200 000), Christophe Hérelle (Nice, 4 000 000)
Kölcsönbe: Ronaël Pierre-Gabriel (Mainz)
TÁVOZOTT: Mathias Autret (Auxerre, i.), Jean-Charles Castelletto (Nantes, i.), Kévin Mayi (Ümraniyespor, i.), Yoann Court (szl.)
Kölcsönből vissza: Samuel Grandsir (Monaco), Alexandre Mendy (Bordeaux)

DIJON
ÉRKEZETT:
Alex Dobre (Bournemouth U21, 1 000 000), Jonathan Panzo (Monaco, 3 400 000)
Kölcsönbe: Éric Ebimbe (PSG B), Pape Cheikh (Lyon), Aníbal Chalá (Toluca)
Kölcsönből vissza: Enzo Loiodice (Wolverhampton U23), Aurélien Scheidler (Orléans)
TÁVOZOTT: Florent Balmont (visszavonult), Najef Agerd (Rennes, 4 000 000), Mickaël Alphonse (Amiens), Enzo Loiodice (Las Palmas, i.)
Kölcsönbe: Bryan Soumaré (Sochaux)
Kölcsönből vissza: Hamza Mendyl (Schalke), Jhonder Cádiz (Benfica), Stephy Mavididi (Juventus U23)

LENS
ÉRKEZETT:
Ignatius Ganago (Nice, 6 000 000), Facundo Medina (Talleres, 3 500 000), Corentin Jean (Toulouse, kv., 1 000 000), Jonathan Clauss (Bielefeld, i.), Seko Fofana (Udinese, 10 000 000), Loic Badé (Le Havre, i.)
Kölcsönbe: Gaël Kakuta (Amiens), Wuilker Farinez (Millonarios), Issiaga Sylla (Toulouse)
Kölcsönből vissza: Cyrille Bayala (AC Ajaccio), Arial Mendy (Orléans)
TÁVOZOTT: Guillaume Gillet (Charleroi, i.)
Kölcsönbe:
Thomas Vincensini (Bastia), Jules Keita (CSZKA Szófia)
Kölcsönből vissza: Vítor Costa (Inter de Lages)

LILLE
ÉRKEZETT:
Isaac Lihadji (Marseille B, 300 000), Burak Yilmaz (Besiktas, i.), Jonathan David (Gent, 32 000 000), Angel Gomes (Manchester United U23, i.), Oresztisz Karnezisz (Napoli, 5 000 000), Luigi Liguori (Napoli, 5 000 000), Ciro Palmieri (Napoli, 5 000 000), Claudio Manzi (Napoli, 5 000 000)
Kölcsönbe: Sven Botman (Ajax II, i.)
Kölcsönből vissza: Júnior Alonso (Boca Juniors), Show (Belenenses), Kouadio-Yves Dabila (Cercle Bruges), Adama Soumaoro (Genoa), Hervé Koffi (Belenenses)
TÁVOZOTT: Júnior Alonso (Atlético Mineiro, 3 000 000), Nico Gaitán (Braga, i.), Loic Rémy (szl.), Victor Osimhen (Napoli, 70 000 000), Gabriel Magalhaes (Arsenal, 26 000 000)
Kölcsönbe: Rominigue Kouamé (Troyes), Angel Gomes (Boavista), Hervé Koffi (Royal Mouscron), Show (Boavista), Kouadio-Yves Dabila (Royal Mouscron), Léo Jardim (Boavista)

LORIENT
ÉRKEZETT:
Adrian Grbic (Clermont Foot , 9 000 000), Stéphane Diarra (Le Mans, 2 500 000), Quentin Boisgard (Toulouse, 2 000 000), Jérémy Morel (Rennes, i.), Thomas Monconduit (Amiens, 2 000 000)
Kölcsönbe: Trevoh Chalobah (Chelsea U23)

Kölcsönből vissza: Gaëtan Courtet (AC Ajaccio)
TÁVOZOTT: Illan Meslier (Leeds United, kv., 6 500 000), Jimmy Cabot (szl.), Jonathan Martins Pereira (visszavonult)
Kölcsönből vissza: Quentin Lecoeuche (AC Ajaccio), Armand Laurienté (Rennes)

OLYMPIQUE LYON
ÉRKEZETT:
Karl Toko Ekambi (Villarreal, kv., 11 500 000), Cenk Özkacar (Altay, 1 500 000), Melvin Bard (Lyon B)
Kölcsönből vissza: Lenny Pintor (Troyes), Tino Kadewere (Le Havre), Pape Cheikh (Celta Vigo)
TÁVOZOTT: Martin Terrier (Rennes, 12 000 000), Amine Gouiri (Nice, 7 000 000), Oumar Solet (RB Salzburg, 4 500 000), Mapou Yanga-Mbiwa (szl.)
Kölcsönbe: Pape Cheikh (Dijon)
Kölcsönből vissza: Lucas Tousart (Hertha)

OLYMPIQUE MARSEILLE
ÉRKEZETT:
Álvaro González (Villarreal, kölcsön után végleg, 4 000 000), Pape Gueye (Le Havre, i.), Nagatomo Juto (Galatasaray, i.)
Kölcsönbe: Leonardo Balerdi (Borussia Dortmund)
Kölcsönből vissza: Konsztantinosz Mitroglu (PSV), Christopher Rocchia (Sochaux)
TÁVOZOTT: Grégory Sertic (szl.), Niels Nkounkou (Everton, 270 000)

METZ
ÉRKEZETT:
Kévin N'Doram (Monaco, kv., 4 500 000), Vagner (St.-Étienne, 3 000 000), Warren Tchimbembé (Troyes, 1 000 000), Thierry Ambrose (Manchester City U23, kv., 2 000 000), Vincent Pajot (Angers, kv., 700 000), Marc-Aurele Caillard (Guingamp, i.), Youssef Maziz (Metz B), Kiki Kouyaté (Troye, 3 500 000)
Kölcsönből vissza: Gerónimo Poblete (San Lorenzo), Laurent Jans (Paderborn), Ablie Jallow (AC Ajaccio), Gauthier Hein (Valenciennes), Vincent Thill (Orléans), Adama Traoré (al-Adalah)
TÁVOZOTT: Marvin Gakpa (Paris FC), Gauthier Hein (Auxerre), Renaud Cohade (szl.), Raouf Mroivili (szl.)
Kölcsönbe: Ablie Jallow (Seraing)
Kölcsönből vissza: Adama Traoré (Monaco)

MONACO
ÉRKEZETT:
Anthony Musaba (NEC, 2 500 000), Axel Disasi (Reims, 13 000 000), Kevin Volland (Leverkusen, 15 500 000), Caio Henrique (Atlético Madrid, 8 000 000)
Kölcsönből vissza: Jordi Mboula (Huesca), Radoslaw Majecki (Legia Warszawa), Samuel Grandsir (Brest), Loic Badiashile (Amiens), Djibril Sidibé (Everton), Jonathan Panzo (Cercle Bruges), Sofiane Diop (Sochaux), Julien Serrano (Cercle Bruges), Antonio Barreca (Genoa), Gil Dias (Granada), Pelé (Reading), Jusszef Ait Bennasszer (Bordeaux), Adama Traoré (Metz), Henry Onyekuru (Galatasaray), Giulian Biancone (Cercle Bruges), Adrien Bongiovanni (Cercle Bruges), Jean-Eudes Aholou (St.-Étienne), Nacer Chadli (Anderlecht), Lyle Foster (Cercle Bruges), Sztrahinja Pavlovics (Partizan Beograd)
TÁVOZOTT: Kévin N'Doram (Metz, kv., 4 500 000), Diego Benaglio (visszavonult), Danijel Subasic (szl.), Moussa Sylla (szl.), Lyle Foster (Vitória Guimaraes, 1 200 000), Jonathan Panzo (Dijon, 3 400 000), Kamil Glik (Benevento, 3 000 000)
Kölcsönbe:
Benjamin Henrichs (RB Leipzig), Julien Serrano (Livingston), Anthony Musaba (Cercle Bruges)
Kölcsönből vissza: Iszlam Szlimani (Leicester City), Tiemoué Bakayoko (Chelsea), Adrien Silva (Leicester City)

MONTPELLIER
ÉRKEZETT:
Stephy Mavididi (Juventus U23, 6 300 000), Jonas Omlin (Basel, 6 000 000)
Kölcsönből vissza: Petar Skuletics (Sivasspor)
TÁVOZOTT: Souleymane Camara (visszavonult)
Kölcsönből vissza: Gerónimo Rulli (Real Sociedad)

NANTES
ÉRKEZETT:
Moses Simon (Levante, kölcsön után végleg, 5 000 000), Pedro Chirivella (Liverpool U23, i.), Jean-Charles Castelletto (Brest, i.)
Kölcsönből vissza: Abou Ba (Arisz), Maxime Dupé (Clermont Foot)
TÁVOZOTT: Maxime Dupé (Toulouse, 500 000), Quentin Braat (Chamois Niort, kölcsön után végleg), Rene Krhin (szl.), Abou Ba (Nantes B)
Kölcsönbe: Alexandre Olliero (Pau), Lucas Evangelista (RB Bragantino)
Kölcsönből vissza: Cristian Benavente (Piramidsz)

NICE

ÉRKEZETT: Robson Bambu (Athletico Paranaense, 8 000 000), Amine Gouiri (Lyon, 7 000 000), Hassane Kamara (Reims, 4 000 000), Morgan Schneiderlin (Everton, 2 230 000), Flavius Daniliuc (Bayern München U19, i.), Jordan Lotomba (Young Boys, 6 000 000)
Kölcsönbe:
Rony Lopes (Sevilla)
Kölcsönből vissza: Ihsan Sacko (Troyes), Jean-Victor Makengo (Toulouse), Dan Ndoye (Lausanne), Racine Coly (Famalicao), Adrien Tameze (Atalanta)
TÁVOZOTT: Ignatius Ganago (Lens, 6 000 000), Arnaud Lusamba (szl.), Yannis Clementia (szl.), Malang Sarr (Chelsea, i.), Christophe Hérelle (Brest, 4 000 000), Adrien Tameze (Hellas Verona, 3 500 000)
Kölcsönbe: Ibrahim Cissé (Chateauroux)
Kölcsönből vissza: Adam Unasz (Napoli), Moussa Wagué (Barcelona), Riza Durmisi (Lazio)

NIMES
ÉRKEZETT:
Andrés Cubas (Talleres, 2 900 000), Jasszin Benrahu (Bordeaux, kv., 1 500 000), Birger Meling (Rosenborg, 1 000 000), Baptiste Reynet (Toulouse, 350 000)
Kölcsönből vissza: Théo Sainte-Luce (GFC Ajaccio)
TÁVOZOTT: Théo Valls (szl.)
Kölcsönbe: Théo Sainte-Luce (Red Star)
Kölcsönből vissza: Paul Bernardoni (Bordeaux)

PARIS SAINT-GERMAIN
ÉRKEZETT:
Mauro Icardi (Inter, kölcsön után végleg, 50 000 000), Arnaud Kalimuendo (PSG U19), Timothée Pembélé (PSG U19), Sergio Rico (Sevilla, kv., 5 000 000)
Kölcsönből vissza: Alphonse Areola (Real Madrid)
TÁVOZOTT: Adil Aouchiche (St.-Étienne, i.), Tanguy Nianzou (Bayern München, 300 000), Thomas Meunier (Borussia Dortmund, i.), Edinson Cavani (szl.), Thiago Silva (Chelsea, i.), Eric Maxim Choupo-Moting (szl.)

REIMS
ÉRKEZETT:
Valon Berisha (Lazio, 4 300 000), Anasztasziosz Donisz (VfB Stuttgart, kölcsön után végleg, 4 000 000), Fraser Hornby (Everton U23, 2 000 000), Thibault De Smet (St. Truiden, 700 000)
Kölcsönből vissza: Wout Faes (Oostende)
TÁVOZOTT: Hassane Kamara (Nice, 4 000 000), Alaixys Romao (Guingamp, i.), Axel Disasi (Monaco, 13 000 000)

RENNES
ÉRKEZETT:
Martin Terrier (Lyon, 12 000 000), Lilian Brassier (Rennes B), Najef Agerd (Dijon, 4 000 000), Serhou Guirassy (Amiens, 15 000 000), Brandon Soppy (Rennes B)
Kölcsönből vissza: Armand Laurienté (Lorient), Jordan Tell (Caen)
TÁVOZOTT: Souleyman Doumbia (Angers, kv., 3 000 000), Jakob Johansson (IFK Göteborg, i.), Jordan Tell (Clermont Foot, i.), Jérémy Morel (Lorient, i.), Denis Will Poha (Guimaraes, kv., 300 000)
Kölcsönbe: Metehan Güclü (Valenciennes), Rafik Guitane (Marítimo)
Kölcsönből vissza: Joris Gnagnon (Sevilla)

SAINT-ÉTIENNE
ÉRKEZETT:
Timothée Kolodziejczak (Tigres, kv., 4 500 000), Adil Aouchiche (PSG, i.), Lamine Ghezali (St.-Étienne B), Kenny Rocha Santos (St.-Étienne B), Jean-Philippe Krasso (Epinal, i.)
Kölcsönből vissza: Makhtar Gueye (Nancy), Alekszandrosz Katranisz (Atromitosz), Vagner (Nancy), Harold Moukoudi (Middlesbrough)
TÁVOZOTT: Franck Honorat (Brest, 5 000 000), Vagner (Metz, 3 000 000), Usszama Tannan (Vitesse, kölcsön után végleg, i.), Léo Lacroix (szl.), Yohan Cabaye (szl.), Makhtar Gueye (Oostende, 1 000 000), Loic Perrin (visszavonult)
Kölcsönbe: Lamine Ghezali (SC Lyon), Alekszandrosz Katranisz (Hatayspor)
Kölcsönből vissza: William Saliba (Arsenal), Jean-Eudes Aholou (Monaco)

STRASBOURG
ÉRKEZETT:
Majeed Waris (Porto, kv., 2 000 000), Mahame Siby (Valenciennes)
Kölcsönből vissza: Idrissz Szaadi (Cercle Bruges), Mehdi Chahiri (Red Star)
TÁVOZOTT: Abdallah Ndour (Sochaux, i.), Benjamin Corgnet (szl.)

Lezárva vasárnap reggel, vastaggal az elmúlt két hét eseményei.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik