NS-kerekasztal: XG-mutató? Inkább falra ragasztott képek!

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2024.03.07. 11:49
Szakértőink nagyrészt egyetértettek benne, hogy az xG mutatónak nincs sok jelentősége a futballpályán (Fotó: AFP)
Három téma, három szakértő. Egyre többen figyelik az úgynevezett xG-mutatót, de vajon van-e értelmük ezeknek a statisztikáknak? Az NB II-ben a Nyíregyháza mögött a Győr és a Vasas vív élet-halál harcot a feljutásért, Marco Rossi szövetségi kapitány pedig kedden hirdet keretet a Törökország és Koszovó elleni felkészülési mérkőzésre. Vajon látnak-e szakértőink olyan futballistát a hazai mezőnyben, akire érdemes odafigyelni? Csank János korábbi szövetségi kapitány, Pásztor József, a Békéscsaba szakmai igazgatója, korábbi 9-szeres válogatott középpályás, valamint Szűcs Lajos, a Ferencváros korábbi 3-szoros válogatott kapusa elmélkedett.

1.Egyre többen tanulmányozzák a meccsek után az úgynevezett xG-mutatót. Az Expected Goal Ratio (xG) a korábbi statisztikákhoz képest abban hoz újat, hogy nem a mennyiség, hanem a helyzetek minőségének leírására törekszik. Szokta figyelni ezt a mutatót és egyáltalán a statisztikai adatokat?

CSANK JÁNOS

Csank János

Emlékszem, a zalaegerszegi edzősködésem idején Horváth Győző, a kapusedzőnk volt a statisztikusom. A meccsek felvételéből rendre kinyomtatta a kapott gólunk előtti pillanatképet. Ahány gólt kaptunk, annyi felvétel volt kiragasztva a falra, ezekből pontosan lehetett látni, hol hibáztunk. A lövés pillanatában hat méterre álltunk a centertől, vagy éppen a beadás pillanatában a négy, vonalban helyezkedő hátvédünk mindegyike a labdát nézte, egyik sem az ellenfelére figyelt. Mókás taktikai értekezletek voltak ezek. Az xG-mutatóval különösebb bajom nincs, van benne némi logika, de nem hinném, hogy megváltja a világot. Mindenesetre van olyan ismerősöm, aki odahaza a feleségével méri az xG-mutatóját − hogy milyen minőségű volt az aznapi együttlét…

PÁSZTOR JÓZSEF
Sohasem szerettem a statisztikákat. Öreg fejjel már biztosan nem is kedvelem meg. Hányszor láttunk már olyat, hogy nyolcvan százalékban birtokolja az egyik csapat a labdát, míg a másik három kontrából rúg két gólt? A labdabirtoklás semmit sem jelent. Attól függ, hol birtokoljuk a labdát. Ha hátul vagy a középpályán passzolgatunk, semmit sem jelent ez a mutató. A kiemelkedő labdabirtokláshoz tíz jó mezőnyjátékos kell. Jó ütemben kell passzolni, visszalépni, nem olyan egyszerű ez a játék, mint ahogyan sokszor kinéz. A mi időnkben videóra sem vettük fel a meccseket, ma meg már minden van, mint a búcsúban. Menet közben a kispadról nézik, kinek mennyi a pulzusa, mégis sorra sérülnek meg a játékosok.

SZŰCS LAJOS
Szerintem ezeket a statisztikákat azok figyelik, akik menet közben fogadnak a különböző meccsekre. Edzői szempontból sok jelentősége nincs ennek a mutatónak. Ha a tévében nézek mérkőzést, a telefonomon lévő applikáción kíváncsiságból én is ránézek a statisztikákra, de nagy jelentőséget nem tulajdonítok nekik. Leginkább a labdabirtoklási arányt szoktam figyelni, de az sem mindegy, hol járatja a labdát az együttes. Kapuskoromban a tizenegyesekről vezettem füzetet, jelölgettem, ki hányszor és milyen irányba rúgja. Sokszor bejött, nem véletlenül fogtam meg olyan sok büntetőt.

2.Az NB II-ben a Nyíregyháza mögött a Győr és a Vasas vív élet-halál harcot a feljutásért. Gera Zoltán vajon az élvonalig repíti az angyalföldieket, vagy a győri kispadon ülő Kuznyecov Szergej örülhet az idény végén?

CSANK JÁNOS
Három edzőből kettő a játékosom volt, Nyíregyházán pedig a pályaedző, Szalai Tamás, szóval, elég jól ismerem ezt a társaságot. A Szpari előnye jelentős a Merkantil Bank Ligában, kilenc pont nem kevés, ráadásul stabil, magabiztos együttes, mindössze egy vereséget szenvedett. Annak idején én is általában úgy jutottam fel az aktuális csapatommal, hogy legfeljebb három zakónk volt. Hogy a Győr és a Vasas közül melyik örülhet, nem tudnám megmondani, mindenesetre a sok magyarral szimpatikusabb a Vasas. Más kérdés, hogy az NB II-ben sem kellene szabályokhoz kötni a légiósok szerepeltetését, mert ha valaki feljut, gyakorlatilag új csapatot kell építenie.
PÁSZTOR JÓZSEF

Pásztor József

Kilencvenkilenc százalék, hogy a Nyíregyháza feljut. Még akkor is, ha a hét elején botlott a Soroksár ellen. Rossz esetben is a második helyre fut be a bajnokságban. A Győr tele van légióssal, míg a Vasas csupa magyarral játszik, ha választani lehetne, a piros-kékeket látnám szívesebben az élvonalban. Nagy küzdelem lesz kettejük között, hasonló a játéktudásuk, az utolsó meccsig éles lehet a harc. Más már nem szólhat bele a feljutásba, a Szeged teljesítménye rapszodikus, a Kozármisleny pedig nem érett meg az élvonalra.
SZŰCS LAJOS
Vesszőfutás kellene ahhoz, hogy a nyíregyháziak előnye elolvadjon az NB II-ben. Érdekes a szereplésük, hiszen az előző idényben éppen csak bent maradtak a másodosztályban, most meg úgy néz ki, hogy feljutnak az NB I-be. Sőt, ki merem jelenteni, ők már feljutottak. Hogy a Győr és a Vasas közül melyik nevet a végén, képtelenség megjósolni. Gera Zoltán és Kuznyecov Szergej is volt csapattársam a Fradiban, elképzelhető, azon múlik a feljutás, hogy egymás ellen milyen eredményt érnek el. A Nyíregyháza élvonalba jutásának örülök, érzelmileg a Vasashoz és a Győrhöz sem kötődöm, de Gera Zoltán miatt a Vasasnak drukkolok. Ha feleolyan jó edző lesz, mint amilyen szenzációs játékos volt, szép karrier előtt áll.

3.Kedden keretet hirdet Marco Rossi a március 22-i és 26-i, Törökország, illetve Koszovó elleni mérkőzésre. A jól bevált játékosokat hívja meg, mert ahogyan lapunknak adott interjújában fogalmazott: a legutóbbi összetartás óta senki sem rúgta be az öltözőajtót. Egyetért ezzel?

CSANK JÁNOS
Bárki lenne a kapitány, nyolcvan-kilencven százalékban ugyanezeket a futballistákat hívná be a keretbe. Igaza van Marco Rossinak, valóban nehéz a cilinderből bárkit előhúzni, más kérdés, hogy egy-két újoncot én szívesen megnéznék ezen a két meccsen. Túl nagy mozgástere nincs a szakmai stábnak, sajnos továbbra is túl sok a légiós az NB I-ben is. És ami szembetűnik nekem, elég távolról ránéznem a pályára, kapásból látom, ki a fiatal… A mai gyerekek nem elég erősek, és akkor még szépen fogalmaztam. Persze lehet, hogy a véletlen műve vagy a mostani fiatalok testfelépítése ilyen, de az sem zárható ki, hogy a kiválasztásnál a labdaügyes gyerekekre összpontosítanak. Mindenesetre a Liverpool fiataljai, akik beszállnak a padról, ránézésre puszta kézzel lebontanák a betonfalat.
PÁSZTOR JÓZSEF
A tévében szinte minden meccset megnézek az NB I-ben. Látom én is, a kiválasztottaknál egyszerűen nincs jobb az élvonalból. Varga Barnabásról felesleges elmélkedni, ő tényleg kihagyhatatlan, de nekem sincs varázsszemüvegem, én sem látok kiugró tehetségeket. Egy-két fiatalt esetleg oda lehet venni a válogatotthoz, hogy szokják a légkört, de Marco Rossi azt is jól látja, nem szabad túlságosan megbolygatni az öltözőt. Ha egy csapatban nem érzik jól magukat a játékosok, harminc százalékkal romolhat a teljesítményük. Kíváncsi vagyok a kerethirdetésre, Csoboth Kevin teljesítménye nagyon visszaesett, ha egy támadótól nem jönnek a gólok, gólpasszok, az baj.
SZŰCS LAJOS

Szűcs Lajos

Eszem ágában sincs Marco Rossival vitatkozni. Az eredmények őt igazolják, a válogatottunk nagyon jó közösség, ő a főnök. De… Lisztes Krisztián a jövő támadója lehet, idővel kaphatna meghívót, és Tóth Balázs, a Fehérvár kapusa is meggyőző. Noha huszonhat éves, a kapuban bőven van még ideje, akár tíz évig is a gólvonalon állhat. Biztos vagyok benne, a kapu mindenki előtt nyitva, a futballistáknak kell, kellene felhívniuk magukra a figyelmet. Ha szóba kerül a válogatott, mindig eszembe jutnak a régi szép emlékek. Akkoriban mi még nem Telkibe jártunk, hanem Tatán, a Margitszigeten vagy éppen Dunavarsányban találkoztunk.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik