Gyökeres változás a trófeákra törő Sportingnál

GYENGE BALÁZSGYENGE BALÁZS
Vágólapra másolva!
2024.02.29. 10:00
Gyökeres Viktor ebben az idényben már harminc alkalommal mutathatta be a jellegzetes gólörömét a Sportingnál (Fotó: Reuters)
A lisszaboniaknak tavaly 50 mérkőzés kellett száz gól eléréséhez, aztán a nyáron igazoltak egy kiváló, magyar származású csatárt, Gyökeres Viktort, és a százas határt már 37 meccsen elérték.

Kisebb árnyékot vetett a hétvégi, Rio Ave elleni idegenbeli döntetlen (3–3) az idén ismét ragyogóan játszó Spor­ting teljesítményére, ám hosszabb távon aligha emel gátat a lisszaboniak előtt. A fővárosi csapat az idénybeli 37. mérkőzésén elérte, sőt eggyel át is lépte a százgólos határt (minden frontot számolva 101-nél jár), márpedig ugyanez tavaly csak az ötvenedik mérkőzésén sikerült.

Nem nehéz észrevenni, hogy mi, pontosabban ki jelenti a gyökeres változást a két évad között: a nyáron szerződtetett Gyökeres Viktor eddig harminc góllal és 11 gólpasszal vette ki a részét csapata eredményességéből, a Sporting pedig csak azért nem vezeti a bajnokságot, mert egy mérkőzéssel kevesebbet játszott, mint az előtte kétpontos előnnyel álló Benfica. A zöld-fehérek éppen az örök riválist fogadják csütörtökön a Portugál Kupa-elődöntő első mérkőzésén, majd a Farense (bajnoki) és az Atalanta (Európa-liga) is az Alvalade XXI Stadionba jön, ami azért érdekes, mert Gyökeres elsősorban hazai környezetben eredményes.

A harminc góljából tizenkilencet az Alvaladéban játszott tizenhét meccsén szerzett, azaz itt egynél jobb a mérkőzés/gól mutatója. A gólpasszok tekintetében természetesen az egyes átlag alatt van, ugyanakkor a tizenegyből nyolcat hazai pályán jegyzett, ami az össztermés 73 százaléka! Gyökeres egyébként csak a Famaliaco és a Rio Ave elleni lisszaboni mérkőzésen nem talált a kapuba, úgyhogy a szurkolók már előre dörzsölik a tenyerüket a Benfica vendégszereplése előtt. A magyar származású, svéd válogatott csatár tavaly novemberben bődületes gólt lőtt a Benfica kapujába a Luz-stadionban, más kérdés, hogy a rangadó utolsó perceiben a rivális a maga javára fordította az állást.

Gyökeres nem egyedül viszi a prímet a Sportingban, kiválóan megérti magát a társakkal, ami nemcsak a gólpasszok számában mutatkozik meg. Ha azokat a párosokat nézzük, amelyek a csapat színeiben a legtöbb gólt hozták össze, a svéd-magyar játékos a legeredményesebb és a második legeredményesebb duóban is benne van: Pedro Goncalvessel, illetve Marcus Edwardsszal is hét Sporting-gólból vette ki a részét.

Húszmillió euróért vitte el 2023 nyarán a lisszaboni csapat az angol másodosztályban szereplő Coventrytől, és a klubvezérkar hamar biztosította magát: már az aláírás pillanatában százmillió euróban határozta meg a kivásárlási árát – a januári átigazolási piacon a Chelsea letette volna ezt az összeget érte, de a Sporting és a játékos is nemet mondott –, amiből várhatóan a nyáron sem enged.

Már csak azért sem, mert jelenleg arról tárgyalnak Gyökeressel, hogy még egy idényt maradjon.

Csütörtök este Sporting–Benfica örökrangadót rendeznek a Portugál Kupa elődöntőjében, és ahogyan lenni szokott a derbiken, Európa legnagyobb cápái figyelik az eseményeket a helyszínen. Cirka három hónappal az idény vége előtt és az Európa-bajnokságot megelőzően a Manchester City, a Manchester United, a Chelsea, a Liverpool, a Bayern München, a Borussia Dortmund, az Atlético Madrid és a Paris Saint-Germain jelezte hivatalosan, hogy megfigyelői ott lesznek az Alvalade XXI Stadionban. A legtöbben Gyökeres Viktorra kíváncsiak, illetve a Benficából a két fiatal titán, a középső védő António Silva, valamint a védekező középpályás Joao Neves iránt is élénk a kereslet. A húszéves Silva és a 19 esztendős Neves kivásárlási ára egyaránt 120 millió euró… A Sportingból a 22 éves szélső védőre, Goncalo Inációra is vadásznak (hatvanmillió euró a kivásárlási ára), igaz, ő sérülés miatt kihagyja a derbit – viszont sokan (köztük a Liverpool is!) a zöld-fehéreket edző Rúben Amorimot is figyelik.
 
Az edzőt is figyelik a cápák a lisszaboni derbin

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik