Afrika-kupa: hiába Hakimi gólja, Marokkó nem bírt a Kongói DK-val; Dél-Afrika mentőövet dobott Tunéziának

Vágólapra másolva!
2024.01.21. 19:58
Asraf Hakimi korai gólja ellenére sem tudta legyőzni Marokkó a Kongói DK-t (Fotó: AFP)
Asraf Hakimi korai gólja ellenére csak 1–1-es döntetlent játszott a Kongói Demokratikus Köztársasággal a katari világbajnokságon elődöntős marokkói válogatott, amely így még nem tette biztossá a csoportból való továbbjutását.

 

A csoportkör első fordulójában Marokkó simán megverte Tanzániát, miközben Zambia csak döntetlent játszott a Kongói DK-val, így a második játéknapon a katari vb-n elődöntős marokkóiak már a továbbjutást is kivívhatták volna.

Valid Regragi csapata ennek megfelelően kezdeményezően lépett fel, s korán, már a 6. percben megszerezte a vezetést, amikor Hakim Zijes bal oldali szögletéből a francia PSG-t erősítő Asraf Hakimi 11 méterről, kapásból a kongói kapuba vágta a labdát (VIDEÓ ITT).

A kongóiak azonban egy pillanatra sem törtek meg, már a szünet előtt egyenlíthettek volna, de a 41. percben a Galatasaray támadója, Cédric Bakambu elhibázta büntetőjét. Mégis összejött a pontszerzés, mert a meccs hajrájában a nem sokkal korábban beálló stuttgarti támadó, Silas egyenlített, kialakítva az 1–1-es végeredményt.

A pont nélküli Tanzániának és az egypontos Zambiának is mindenképpen nyernie kellett, hogy életben tartsa továbbjutási esélyeit.

Az első félidő derekán Tanzánia az ellenfél labdavesztését kihasználva Simon Msuva góljával szerzett vezetést (VIDEÓ ITT), ráadásul Rodrick Kabwe kiállítása miatt Zambia még az első félidőben emberhátrányba került.

Utóbbi csapat a térfélcsere után viszont óriási erőket mozgósított az egyenlítésért, s ennek meg is lett az eredménye, a rendes játékidő utolsó percében ugyanis az angol másodosztályú Leicester támadója, Patson Daka pontot mentett csapatának (VIDEÓ ITT), így az utolsó forduló előtt Tanzániának a legnehezebb a helyzete a továbbjutást illetően. 1–1

A nap utolsó meccsén Dél-Afrika Namíbiával csapott össze, amely az első fordulóban nagy meglepetésre legyőzte Tunéziát. Az észak-afrikaiak azóta Malival is csak ikszelni tudtak, így szükségük volt a Bafana Bafana sikerére, hogy maradjon esélyük a továbbjutásra. A kispadról Hugo Broos által irányított dél-afrikaiak korán elkezdték a gólgyártást, s Percy Tau büntetőjével (VIDEÓ ITT) kitámadásra kényszerítették a „bátor harcosoknak” becézett namíbiai együttest. Az első félidő hőse ezzel együtt Themba Zwane volt, aki előbb a második hullámban  érkezve lőtt 11 méterről a bal felsőbe (VIDEÓ ITT), majd éles szögből fejezett be egy szemrevaló akciót (VIDEÓ ITT).

A 75. percben Thapelo Maseko tette fel a pontot az i-re, miután lövése jókora adag szerencsével a kapuba szédült a namíbiai kapusról (VIDEÓ ITT). Dél-Afrika a vártnál könnyebben nyert, így az utolsó körben az E jelű kvartett minden tagjának van esélye a továbbjutásra. 4–0

AFRIKAI NEMZETEK KUPÁJA, ELEFÁNTCSONTPART
CSOPORTKÖR, 2. FORDULÓ
F-CSOPORT
Marokkó–Kongói DK 1–1 (Hakimi 6., ill. Silas 76.)
Zambia–Tanzánia 1–1 (Daka 89., ill. Msuva 11.)
Kiállítva: Kabwe (44., Zambia)
Az F-csoport állása: 1. Marokkó 4 pont, 2. Kongói DK és Zambia 2 (2–2), 4. Tanzánia 1

E-CSOPORT
Dél-Afrika–Namíbia 4–0 (Tau 14., Zwane 25., 40., Maseko 75.)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik