Klub-vb: Komoly igény van a nagyszabású versenysorozatokra – Wenger

Vágólapra másolva!
2023.12.19. 17:37
null
Arsene Wenger (Fotó: Getty Images)
A 2025-ben sorra kerülő 32 csapatos klubvilágbajnokságról beszélt Arsene Wenger, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) globális fejlődésért felelős vezetője. Az egykori legendás Arsenal-edző nyilatkozatát többek között a The Athletic idézte.

A 74 éves szakember elsősorban azokra a kritikákra reagált, melyek szerint a versenynaptár már most is túl sűrű, s egy újabb nagyszabású sorozat további sérüléseknek tenné ki a már egyébként is csapágyasra játszatott labdarúgókat. A 32 csapatos klubvilágbajnokság legnagyobb kritikusa a világszerte 65 ezer profi futballista érdekeit képviselő szervezet (FIFPRO), amely egy vasárnapi közleményben bírálta az új tornát.

A szervezet szerint a FIFA „nincs tekintettel a játékosok fizikai és mentális egészségére, valamint a labdarúgók magánéletére is fittyet hány”. A FIFPRO közleménye azzal vádolja a nemzetközi szövetséget, hogy nem veszi figyelembe a játékosokat tömörítő szakszervezetek véleményét az új versenyrendszerek kidolgozásakor, hozzátéve, hogy a FIFA hiába jelentette be egy, az üggyel foglalkozó munkacsoport létrehozását ez év márciusában, értékelhető fejlemények azóta sem történtek ezen a fronton – annak ellenére, hogy a FIFPRO többször is felhívta erre az illetékesek figyelmét.

 

„Azt elfogadom, hogy a labdarúgók versenynaptára sűrű, de ezt a sorozatot négyévente rendezzük meg, s a torna alatti és utáni pihenőidőszakot természetesen tiszteletben kell tartani. A mai labdarúgásban komoly igény van a nagyszabású versenysorozatokra, s ezt a tornát kifejezetten sokan támogatták – vette védelmébe a 32 csapatos klub-vb-t Arsene Wenger. – A játékosok jóléte az elmúlt húsz évben drasztikusan megnőtt, elég ha megnézzük a sérülésmegelőzés, a rehabilitáció, a táplálkozás és az orvosi technológia terén elért fejlettséget. A helyzet nyomokban sem hasonlít a két évtizeddel ezelőtti viszonyokhoz, s a VAR is sokat segített abban, hogy megvédjük a futballisták testi épségét. Olyan játékosok kapnak egyéni díjakat 35 éves kor felett, mint Messi, Ronaldo, vagy Benzema. Nem is olyan régen ez lehetetlen volt.

A francia szakember hangsúlyozta, hogy a 32 csapatos klubvilágbajnokság világszerte rengeteg klubnak megadja a lehetőséget a fejlődésre.

„Ezzel a tornával még több játékosnak megadjuk az esélyt arra, hogy a legmagasabb szinten szerepeljen. Úgy érzem, a futballrajongók már nagyon várják, hogy kedvenc csapataik egy globális sorozatban is megmérkőzzenek egymással” – mondta Wenger.

A 2025. június 15. és július 13. között sorra kerülő torna – amelynek az Egyesült Államok ad otthont – lebonyolítási formája megegyezik a 2022-es katari világbajnokságéval, annyi apró különbséggel, hogy ezen a viadalon nem rendeznek bronzmérkőzést. Így a 32 részt vevő gárdát nyolc négyes csoportba osztják, ahonnan az együttesenként hárommeccses csoportkör után az első két helyezett jut tovább az egyenes kieséses szakaszba, ahol egy meccsen dől el a továbbjutás – beleértve a döntőt is.

A 2025-ÖS, 32 CSAPATOS KLUBVILÁGBAJNOKSÁG (EDDIG MEGERŐSÍTETT) RÉSZTVEVŐI
EURÓPA (12 CSAPAT)
Bajnoki ág (a Bajnokok Ligája győztesei)
Chelsea (angol)
Real Madrid (spanyol)
Manchester City (angol)
A Bajnokok Ligája 2023–2024-es győztese

Nem bajnoki ág

Bayern München (német)
Paris Saint-Germain (francia)
Internazionale (olasz)
Porto (portugál)
Benfica (portugál)
További három hely még kiadó a FIFA ranglistája alapján

DÉL-AMERIKA (6 CSAPAT)
Bajnoki ág (a Libertadores-kupa győztesei)

Palmeiras (brazil)
Flamengo (brazil)
Fluminense (brazil)
A Libertadores-kupa 2024-es győztese
Nem bajnoki ág
Két hely kiadó a FIFA ranglistája alapján

ÁZSIA (4 CSAPAT)
Bajnoki ág (az ázsiai Bajnokok Ligája győztesei)

Al-Hilal (szaúdi)
Urava Red Diamonds (japán)
Az ázsiai Bajnokok Ligája 2023–2024-es győztese
Nem bajnoki ág

Egy hely kiadó a FIFA ranglistája alapján

AFRIKA (4 CSAPAT)
Bajnoki ág (az afrikai Bajnokok Ligája győztesei)
Al-Ahli (egyiptomi)
Vidad Casablanca (marokkói)
Az afrikai Bajnokok Ligája 2023–2024-es győztese
Nem bajnoki ág
Egy hely kiadó a FIFA ranglistája alapján

ÉSZAK- ÉS KÖZÉP-AMERIKA (5 CSAPAT)
Bajnoki ág (a CONCACAF Bajnokok Ligája győztesei)
CF Monterrey (mexikói)
Seattle Sounders (amerikai)
Club León (mexikói)
A CONCACAF Bajnokok Ligája 2024-es győztese
A rendező jogán egy csapat
az Egyesült Államokból

ÓCEÁNIA (1 CSAPAT)
Nem bajnoki ág

Auckland City (új-zélandi)*
*A jövő évi óceániai Bajnokok Ligája potenciális résztvevői közül senkinek sincs matematikai esélye az Auckland megelőzésére (forrás: fifa.com)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik