Brazília: a FIFA felfüggesztheti a labdarúgó-szövetséget

MTI/B. D. K.MTI/B. D. K.
Vágólapra másolva!
2023.12.25. 13:00
null
Szankcionálhatják a brazil szövetséget (Fotó: Getty Images)
A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) felfüggesztheti a Brazil Labdarúgó-szövetséget (CBF), ha a brazilok januárban új elnököt választanak.

 

A FIFA vasárnap levélben figyelmeztette a CBF-et, hogy felfüggeszti tagságát, ha Ednaldo Rodrigues helyett januárban új elnököt választ. A felfüggesztett szövetségek válogatottjai és klubcsapatai nem szerepelhetnek a nemzetközi versenysorozatokban.

Egy Rio de Janeiró-i bíróság december 7-én eltávolította hivatalából Rodriguest – akinek a megbízatása 2026-ig tartott – a tavalyi megválasztásával kapcsolatos szabálytalanságok miatt, és felhatalmazta José Perdizt, a brazil sportbíróság vezetőjét, hogy harminc munkanapon belül szervezze meg az új elnök megválasztását. Két brazil legfelsőbb bíróság a múlt héten megerősítette az ítéletet.

A FIFA alapszabálya tiltja bármely harmadik fél beavatkozását tagszövetségeinek ügyeibe, és a CBF-nek küldött korábbi leveleiben is azt közölte, hogy indokolatlannak tartja a beavatkozást.

A FIFA és a dél-amerikai szövetség (CONMEBOL) január 8-án bizottságot alakít az ügy megvitatására, és ameddig a vizsgálatok le nem zárulnak, nem engedélyezi új választás kiírását. Ha ezt Brazíliában nem tartják tiszteletben, a FIFA megbünteti a CBF-et.

Perdiz úgy reagált: a megadott határidőn belül, a megkövetelt átláthatósággal és feddhetetlenséggel fogja kiírni a választásokat.

A Rodrigues-ügy negatívan befolyásolhatja a brazilok szándékát a 2027-es női világbajnokság megrendezésére, valamint azt a törekvését, hogy a Real Madrid vezetőedzőjét, Carlo Ancelottit szerződtessék a férfi válogatott szövetségi kapitányi posztjára.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik