Vb 2034: Ausztrália nem száll ringbe a rendezésért, felkészül Szaúd-Arábia?

Vágólapra másolva!
2023.10.31. 09:19
null
Az idei női vb házigazdája nem vállalja be a férfiak tornáját is (Fotó: Getty Images)
Az Ausztrál Labdarúgó-szövetség (Football Australia) a hivatalos honlapján jelentette be, hogy nem száll harcba a 2034-es labdarúgó-világbajnokság megrendezéséért – ezzel gyakorlatilag odaítélte a rendezés jogát az eddigi egyedüli jelölt Szaúd-Arábiának.

 

Az ausztrál szövetség – amely Új-Zélanddal közösen az idén női világbajnokságot rendezett – közleménye szerint a szervezet a vb helyett a 2026-os női Ázsia-kupa, illetve a 2029-es (elvileg már 32 csapatos) klubvilágbajnokság megrendezésére fog koncentrálni, hozzátéve, hogy 2032-ben olimpiai játékokat is rendeznek az ausztráliai Brisbane-ben.

 

 

Mindeközben egy emberi jogok védelmével foglalkozó szervezet, a Human Rights Watch intézett frontális támadást a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) s legfőképpen annak elnöke, Gianni Infantino ellen. A szervezet azzal vádolja a svájci székhelyű nemzetközi szövetséget, hogy a saját, emberi jogokkal és fenntarthatósággal kapcsolatos szabályait áthágva tett meg mindent azért, hogy Szaúd-Arábia rendezhesse a 2034-es világbajnokságot – írja az insidethegames.biz.

„A FIFA-nak az a felelőssége a futballvilággal szemben, hogy etikus, átlátható, objektív és elfogulatlan módon írja ki a pályázatot a világbajnokságok rendezésére, majd válassza ki a leendő házigazdát, de jelen állás szerint ennek nem tudott eleget tenni” – fogalmazott Minky Worden, a Human Rights Watch globális kezdeményezésekért felelős igazgatója. Az aktivista hozzátette, hogy a FIFA azzal menthetné meg a maradék integritását a közvélemény szemében, ha nyitottá tenné és meghosszabbítaná a pályázati időszakot (az előzetes pályázatok leadási határideje október 31, és eddig csupán Szaúd-Arábia pályázatáról lehet tudni, miután Ausztrália visszalépett), valamint nyilvánosságra hozná, hogy milyen munka-, illetve emberi jogi, valamint fenntarthatósági alapelvek mentén választja ki a világbajnokság házigazdáját.

Mint ismeretes, Szaúd-Arábiát rendszeresen megvádolják azzal, hogy sportesemények rendezésével igyekszik tisztára mosni az emberi jogi visszaélések által besározott hírnevét (ezt hívják angol szóval „sportswashingnak”), de Mohamed bin Szalmán koronaherceg, egyben az ország miniszterelnöke a elmúlt hónapban azt nyilatkozta, hogy őt hidegen hagyják a hazáját érő kritikák.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik