Vanczák Vilmos: Ideje a saját utamon elindulni, NB I-es edző szeretnék lenni!

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2023.07.01. 11:15
null
A negyvenesztendős Vanczák Vilmos a következő idénytől vezetőedzőként is kipróbálhatja magát (Fotók: Dömötör Csaba)
A válogatott edzésén tudta meg, hogy meg­született a kislánya, azt viszont a mai napig sajnálja, hogy a 80. válogatottság már nem adatott meg neki. Vanczák Vilmos, a Sion korábbi légiósa kilenc évig lakott a svájci hegyek között, manapság viszont a budai Madárhegyen él, és úgy döntött, eljött az ideje, hogy új útra lépjen és vezetőedzőként is kipróbálja magát.

 

 

NÉVJEGY: VANCZÁK VILMOS
Született: 1983. június 20., Miskolc
Sportága: labdarúgás
Posztja:  hátvéd
Válogatottsága/góljai: 79/4 (2004−2015)
Klubjai: Diósgyőri FC (–2000), Vasas (2000–2001), Újpest FC (2001−2007), Újpest FC-Fót (kettős játékengedéllyel, 2002), Sint-Truiden (Belgium, kölcsönben, 2006−2007), FC Sion (Svájc, 2007–2016), Puskás Akadémia FC (2016–2018)
Kiemelkedő eredményei: Magyar Kupa-győztes (2002), magyar Szuperkupa-győztes (2002), 3x Svájci Kupa-győztes (2009, 2011, 2015)

– A közelmúltban lett negyvenéves. Nagy bulit rendezett?
– Fenéket! Sohasem voltam az a típus, aki ünnepelteti magát. Tudom, van, aki több tucat barátot hív meg ilyenkor, összetrombitálja az egész családot – mi szűk körben ünnepeltünk. Még akkor is, ha a negyven valóban szép kerek szám. De nekem elég egy torta, a szeretteim társasága ahhoz, hogy jól érezzem magam.

– A vezetőedzőséggel is azért várt, hogy megérjen a munkára?
– Ezt azért nem mondanám. Harmincöt évesen hagytam abba a labdarúgást, noha itthonról voltak ajánlataim, több NB II-es klub is hívott, ám jól éreztem, jól érzem magam Felcsúton, s az Akadémiánál felkínált lehetőség könnyebbé tette a döntést. Kis túlzással fejest ugrottam a mély vízbe, hiszen anélkül, hogy egyetlen utánpótláscsapatot irányítottam volna, rögtön a felnőttcsapat szakmai stábjában találtam magam.

NEM AKARTA, HOGY ÖRÖKÖS MÁSODEDZŐNEK TARTSÁK

– Nehéz volt megszokni, hogy már nem játékosként lép be az öltözőbe?
– Benczés Miklósnál kerültem a szakmai stábba. A klubnál szerették volna, ha a játék befejezése után maradok, én pedig nyitott voltam a folytatásra. Az idő bebizonyította, jó döntés volt… Benczés Miklós után rövid ideig segítettem Radoki János munkáját, majd jött Komjáti András, az utóbbi négy évet pedig Hornyák Zsolt mellett töltöttem.

– Gyanítom, a rafinált mestertől ellesett azért ezt-azt.
– Nem keveset! Például, hogy a játékosokkal hogyan kell bánni, az öltöző hangulatát, összetartó erejét hogyan kell kialakítani. Ebben ő különösen jó. Figyeltem, hogyan éri el, hogy mindenki egy irányba húzzon, miként bánik a perifériára kerülő labdarúgókkal.

– Végül is ön akart önálló úton elindulni?
– Mindig is vezetőedző szerettem volna lenni! És ahogyan telt az idő, és egyre jobban beleláttam a szakmába, úgy lettem egyre biztosabb benne.

– A klubnál megkérdezték, hogy marad-e másodedző a felnőtteknél, vagy elvállalja az NB III-as csapat irányítását?
– Persze. Kicsit hezitáltam, átgondoltam, valóban belevágjak-e, de gyorsan meghoztam a döntést. Úgy vagyok vele, a legjobb, ha a saját hibáimból tanulok. Eljött az ideje, hogy meglépjem! Félő volt, ha maradok Hornyák Zsolt segítője, végképp elkönyvelnek másodedzőnek, márpedig én ennél többre vágyom! Tisztában vagyok vele, vezetőedzőként teljesen mások lesznek a hétköznapjaim, nekem kell kitalálnom, miként alakítom ki a csapatjátékot, kit hogyan kezelek az öltözőben. Szóval szép feladat lesz!

AZ NB III ÉSZAKNYUGATI CSOPORTJÁBAN MUTATKOZIK BE
Vanczák Vilmos vezetőedzőként az NB III-ban szereplő Puskás Akadémia második csapatánál mutatkozik be. Noha a sorsolás egyelőre nem készült el, így nem lehet tudni, ki ellen meccsel életében először, a PFLA II az NB III Északnyugati csoportjába kapott besorolást, amelyben vele együtt szerepel a III. Kerületi TVE, a Balatonfüred, a Bicske, a Budaörs, a Csorna, a Dorog, az ETO Akadémia, a Gyirmót FC Győr II, a Haladás VSE, a Kelen, a Komárom, a Sopron, a Tatabánya, a Veszprém és a ZTE II.


GYEREKKÉNT A VÉRZŐ SEBEI AZ ÁGYNEMŰHÖZ RAGADTAK


– Milyen edző? Aki precízen elemez, éjjel-nappal az adatokat bújja, vagy aki inkább a megérzéseire hallgat?
– Miután edzőként túl sok tapasztalatom még nincs, így a megérzéseimre nemigen hallgathatok, egyértelműen az elemző edzők közé sorolnám magam. Szeretek tanulni, analizálni, játékrendszereket böngészni, edzésterveket, -módszereket tanulmányozni, és hogy azt miként kell átadni a játékosoknak. A Puskás Akadémiá­nál a második csapat stábja megmaradt, én kerültem közéjük, ez némileg megkönnyíti az átállásomat, hiszen a körülöttem lévők tudják, mi a dolguk.

– Zömében fiatalokkal kell dolgoznia, nemde?

– Az öltözőben Magasföldi József és Fodor Marcell képviseli az idősebb korosztályt, a többiek fiatalok. Ezt nem is bánom, hiszen vevők a munkára. A székfoglalón is túl vagyok, az más kérdés, hogy különösebben nem kellett bemutatkoznom senkinek. Még akkor sem, ha ilyenkor, az átigazolási időszakban a második csapat öltözője is átalakul, van, aki a felnőttcsapathoz kerül, más Csákvárra. De Felcsúton minden adva van a jó munkához, szoktam is mondani a srácoknak, talán túl jó dolguk is van... Annak idején én Miskolcon a salakos pályán rúgtam a labdát, akkora kövek voltak rajta, hogy néha úgy kellett őket kikerülni. Mégis becsúsztunk, nem féltettük magunkat. A felhorzsolt sebek aztán éjszakánként úgy véreztek, hogy amikor egyik oldalamról a másikra fordultam, néha az ágy is jött velem.

Hornyák Zsolttól rengeteget tanult a Puskás Akadémiánál (Fotó: Török Attila)
Hornyák Zsolttól rengeteget tanult a Puskás Akadémiánál (Fotó: Török Attila)

A KÉPZÉSEN KORÁBBI VÁLOGATOTT TÁRSAIVAL TANULT

– Játékosként jegyzetelt az évek alatt? Figyelte az edzőit?

– Mindig nyitott szemmel jártam. Az utóbbi években aztán az edzősködéshez szükséges tanulmányokat is elvégeztem, megszereztem a papírokat, a nyáron a pro lincences diplomám is meglesz. Az előadásoknak vége, már csak a záróvizsga és a nyári diplomaosztó van hátra. Élvezet volt a képzésre járni, a régi társak közül ott volt többek között Gera Zoltán, Juhász Roland, Hajnal Tamás, Waltner Róbert, Tímár Krisztián, Csizmadia Csaba.

– Nocsak, összeállt a korábbi válogatott kerete?
– Viccelődtünk is ezzel. A tanfolyam elvégzése alatt két-három éjszakát többször is bent kellett aludnunk a Telki edzőközpontban, esténként ment a sztorizgatás. Miközben az emeleti társalgóban biliárdoztunk, csocsóztunk, jókat beszélgetünk, egymást követték a régi történetek. Ha reggel nem kellett volna felkelni, talán az egész éjszakát átbeszélgetjük.

– A mostani válogatott is szóba került?
– Elképesztő, milyen hangulat veszi körül a mostani együttest. Az emberek beálltak a válogatott mögé – korábban mindenki azt mondta, minek építünk ekkora stadiont, most meg ott tartunk, hogy kicsi a Puskás Aréna. A hazai meccsekre én is kijárok, amióta működik a legendák szektora, rendre ott vagyok a lelátón. Ott is találkozhatok régi társakkal, korábbi edzőkkel, futballistákkal.

– Szokott még hazajárni Miskolcra?
– Ritkán. Néhány barátommal tartom a kapcsolatot, a DVTK-ban is vannak srácok, akikkel jóban vagyok, örülök neki, hogy végre visszajutott az együttes az NB I-be. És hogy milyen a sors: a Puskás az első fordulóban rögtön Miskolcon kezd.


MAI NAPIG FÁJ NEKI, HOGY NEM UTAZHATOTT AZ EB-RE


– Hetvenkilencszer játszott az A-válogatottban. Nem hiányzik a nyolcvanadik?
– De, piszkosul! Jó lett volna legalább egy búcsúmeccsen pályára lépni, de ez nekem nem adatott meg.

– Maradt önben hiányérzet?
– Bernd Storcknál voltam utoljára válogatott, a selejtezőkön még játszottam, az Európa-bajnokságra azonban már nem vitt ki. Ez azóta is nagy szívfájdalmam. Legalább az ausztriai edzőtáborba elvitt volna magával, de a lehetőséget sem adta meg nekem. Az évek alatt számtalan kudarcot átéltem, jó lett volna az Európa-bajnokság hangulatát is megtapasztalni a válogatottal, különösen, hogy olyan remekül sikerült a torna.

– Karrierje legjobb éveiben a Sionban futballozott, amelynél nem kevesebb, mint kilenc évet húzott le. Nem hiányzik Svájc?
– Hiányzik. Persze elképzelhető, hogy azért, mert mindenki szeretett a klubnál, a városban. Sion mellett, Saint-Martinben laktunk, ahol a klub edzőközpontja van, családias volt a hangulat. Ha mentem az utcán, rendre megállítottak, érdeklődtek a csapat, a hétvégi meccs felől.

„Jó lett volna legalább egy búcsúmeccsen pályára lépni, de ez nekem nem adatott meg”
„Jó lett volna legalább egy búcsúmeccsen pályára lépni, de ez nekem nem adatott meg”


– Igaz, hogy éppen a válogatott edző­táborában volt, amikor kislányuk, Vivien megszületett?
– Edzés közben kaptam a hírt. Úgy terveztük, hogy a feleségem, Brigitta mindenképpen Magyarországon szül, végül is óriási szerencse volt, hogy én is éppen itthon voltam, nem pedig Svájcban. Emlékszem, hétfő reggel bementünk a kórházba, megindították a szülést, nekem viszont délre a telki edzőközpontba kellett mennem. Egész nap izgultam, mindaddig, amíg a tréning elején meg nem kaptam az örömhírt. Szerencsére Egervári Sándortól estére kimenőt kaptam, meglátogathattam a családomat, és karomba vehettem a kislányomat. Éjfélre kellett visszaérnem az edzőtáborba.

– Az azt követő meccs sem sikerült rosszul!

– San Marinót nyolc-nullára győztük le. Volt is olyan gólöröm, amelynél úgy tettünk, mintha babát ringatnánk a karunkban. A kislányunk az első négy évét aztán Svájcban töltötte.


SZÍVESEN LENNE EGYSZER A SION TRÉNERE IS

– Mikor járt kint legutóbb?

– Télen. A pro licences tanulmányutamon ott vettem részt, egy hetet töltöttem egykori klubomnál. Az első csapat edzéseit nézhettem, beszéltem az edzőkkel, és két-három olyan játékos is akadt, aki még az én időmben is ott volt a csapatban.

– Szívesen lenne egyszer a Sion vezetőedzője?
– Nehéz kérdés... A klub elnöke nem könnyű eset. Nagyon jóban vagyunk, de az edzőket úgy váltogatja, mint más a zokniját. Nekem kilenc év alatt nem kevesebb, mint huszonkilenc edzőm volt – néhányukat többször is visszahívta a csapathoz. Az idősebb korosztály képviselője, amikor kint jártam, mondta is, hogy lassan szívesen eladná a klubot, csak éppen nincs kinek… De szerintem nem tudna kiszállni a mókuskerékből. Igazi fanatikus, aki rajong a labdarúgásért. De ettől függetlenül is belevágnék és edzőként is visszamennék a klubhoz.

Ha úgy alakulna, szívesen kipróbálná magát korábbi svájci klubja, a Sion vezetőedzőjeként
Ha úgy alakulna, szívesen kipróbálná magát korábbi svájci klubja, a Sion vezetőedzőjeként


– Kilenc év után már nagyon jöttek volna haza? Vagy elgondolkodtak azon is, hogy végleg Svájcban telepednek le?
– Nagyon jól éreztük magunkat, de a feleségemben és bennem is az volt, itt az idő a váltásra, a hazaköltözésre. Brigittával csaknem húsz éve ismerjük egymást, Svájcba is szó nélkül jött velem, de a kinti évek vége felé már nem voltam állandó kezdő, és mindenképpen játszani akartam. Nem elégedtem meg az epizódszereppel, nem fogadtam el a helyzetemet. A feleségemmel úgy éreztük, ki kell mozdulnunk a komfortzónánkból.

– Hogy keveredtek Buda ezen részére?
– A feleségem itt a közelben, Gazdagréten lakott, ő ismerte a környéket. Még odakint játszottam, amikor vettünk egy telket, és mielőtt hazaköltöztünk volna, éppen elkészült a ház is. Nyolc éve már, hogy beköltöztünk. Emlékszem, akkoriban még szőlő és gyümölcsfák voltak itt mindenütt, most meg beépítettek mindent.

– Lesz vezetőedző az NB I-ben?
– Hm… Jó kérdés. A célom legalábbis ez. Játékosként is mindig a csúcsot tűztem ki magam elé célként, vezetőedzőként is így vagyok vele. De nem most, még nem jött el még az ideje. Előbb meg kell másznom azokat a bizonyos lépcsőfokokat.


VANCZÁK VILMOS CSAPATAI JÁTÉKOSKÉNT



(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2023. július elsejei lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik