Tusványos 2023: „Nagyobb terveink vannak, mint a Román Kupa megnyerése” – Diószegi László

Vágólapra másolva!
2023.07.22. 15:34
null
Kisebbségi magyar sportközösségek nagy sikereiről folyt pódiumbeszélgetés (Fotó: Mravik Gusztáv)
Kisebbségi magyar sportközösségek nagy sikereiről folyt pódiumbeszélgetés a 32. Tusványos Buzánszky Jenő Sportteraszán, a Szerencsejáték Zrt. és a Nemzeti Sport közös sátrában szombaton.

Vendég volt Diószegi László, a Sepsi OSK futballklub elnöke, Horváth Zoltán, a HC DAC kézilabdaklub elnöke, Szondy Zoltán, az FK Csíkszereda futballklub elnöke, Bereczky Szilárd, a Gyergyói Hokiklub általános igazgatója és Varga Károly, a Kárpát-medencei Akadémiai Rendszer szakmai igazgatója. A beszélgetést Csinta Samu erdélyi újságíró, a Nemzeti Sport publicistája moderálta.

A távolból üzenő Zsemberi János videoüzenete vezette fel a társalgást, a Topolya SC elnöke nem tudott személyesen részt venni a panelbeszélgetésen, mivel a szerb bajnokság rajtjára készül a csapata, de az előző idényből be tudott számolni nagy sikerről: mint ismert, a Topolya ezüstérmes lett a szerb élvonalban 2022–2023-ban, ezáltal Bajnokok Ligája-selejtezőt játszhat, de legrosszabb esetben is már Európa-liga-csoportkörös.

Diószegi László ennél frissebb sikerről is be tudott számolni, pénteken ugyebár a Sepsi OSK a román bajnokságban legyőzte 1–0-ra az FCU Craiovát. A csapatot viszont nemrégiben elhagyta a védő Tamás Márk, ennek kapcsán a klubvezető elmondta: Márk és felesége egy ideig családi okokra hivatkozva kérte tőle a távozás lehetőségét, a „családi okról” aztán kiderült, hogy az valójában az azeri Neftci Baki szaftos ajánlata, így bár szerették volna megtartani a 29 éves játékost, 150 ezer euróért inkább elengedték. „Nekünk olyan játékosokra van szükségünk, akiknek nemcsak a lábuk, hanem a fejük is Szentgyörgyön van” – fogalmazott. A Sepsi megnyerte a két legutóbbi Román Kupa-sorozatot, és arra a kérdésre, hogy mi lesz, ha jön a törvényszerű visszaesés, Diószegi László így felelt: „Akkor majd bajuszt ragasztok magamnak, parókát veszek a fejemre, és megyek én is szidni az elnököt a többiekkel...” Azt is elmondta: cél, hogy legalább három székely játékosa legyen a Sepsi OSK-nak, már csak azért is, mert akkor a nézőszám is akár megduplázódhatna. A célokat tekintve elmondta: a Román Kupánál most már jobban érdekli, hogy esetleg dobogós helyen végezzen a csapat a bajnokságban.

Horváth Zoltán, a HC DAC kézilabdaklub elnöke elmondta: „Dunaszerdahelyen a magyarság körében a sportnak óriási közösségmegtartó ereje van, és mi a DAC futballcsapatának kistestvéreként próbáljuk ezt a kézilabdában is folytatni. Hosszú út áll még előttünk, de van miért bizakodnunk a folytatást illetően. A Magyar Kézilabda-szövetségtől érkező támogatás miatt talán kicsit irigyek is ránk a szlovák ellenfelek.”

Bereczky Szilárd, a gyergyói hokisok vezetője természetesen a 2023-as történelmi, első Erste Liga-bajnoki címről beszélt: „Úgy terveztük, idén megnyerjük a ligát, és így is lett – mondta. – Amikor 2018-ban megalakultunk, a szurkolók már akkor bajnoki címet vártak tőlünk, de egy csapatot felépíteni hosszú folyamat, nekünk öt évünkbe tellett. Szilasi Zoltán két éve lett a vezetőedzőnk, kinevezésekor azt tűztük ki célul, hogy három év alatt legyünk bajnokok, de már két év után sikerült.” Azt határozottan cáfolta, hogy a gyergyói hokiklub ne adott volna játékost a román válogatottba, elmondása szerint nem keresték őket ilyen kéréssel, ha keresnék, azonnal igent mondanának, mert nekik is büszkeség lenne, ha válogatott játékost nevelnének a román válogatottnak.

Szondy Zoltán egyéb szempontokat is megvilágított: A felnőttcsapatnál átestünk egy reformon, az öltözőben most nincs nálunk olyan játékos, aki ne beszélne magyarul. Van egy spanyol játékos, aki hétéves kora óta nálunk van,de belé is beleverte már a nyelvet a székely közeg. A feljutásunk az első osztályba idén kevésen múlott, remélem, legközelebb sikerül.” Korábban Szondy Zoltán lapunknak úgy fogalmazott, lehetne az FK Csíkszereda a „magyar Bilbao”. Erre reagálva azt mondta: „Ehhez az kellene, hogy a legjobb játékosainkat ne adjuk oda a Sepsinek vagy a DAC-nak, hanem megtartsuk magunknak.”

Varga Károly a Kárpát-medencei Akadémiai Rendszerről beszélt, amelyben van tíz határon túli futballakadémia (Dunaszerdahelyen, Révkomáromban, Kassán, Munkácson, Lendván, Eszéken, Topolyán, Csíkszeredában, Sepsiszentgyörgyön, Szatmárnémetiben). „A projektnek nyilván van nemzetpolitikai vonulata is, amit identitásképzésnek is lehet nevezni”– fogalmazott, majd elmondta azt is, noha sok a tehetséges fiatal, és jók a határon túli utánpótláscsapatok eredményei, az igazi értékmérő az, hányan mutatkoznak majd be a magyar felnőttválogatottban. „A különböző korosztályos válogatottakban már hatvanhét játékos bemutatkozott, ez máris szép eredmény” – mondta Varga Károly.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik