Labdarúgás: Thierry Henry öt új szabályt hozna

D. S. B.D. S. B.
Vágólapra másolva!
2023.07.10. 10:03
null
Thierry Henry ötleteivel forradalmasítaná a labdarúgást (Fotó: Getty Images)
Számos, a labdarúgást érintő változást hozna az Arsenal világbajnok csatára, Thierry Henry, aki többek között az időhúzáson, a játékvezetői tevékenységen és a pontozáson is változtatna.

 

A 2015-ben visszavonult, legutóbb a belga válogatott másodedzőjeként dolgozó Henry öt szabályt módosítana/hozna, melyekkel forradalmasítaná a labdarúgást. A CBS Sports szakértőjeként dolgozó francia kidolgozott egy módszert, mellyel meg lehetne akadályozni a csapatok időhúzását.

„Amikor egy csapat megtagadja a játékot – időhúzás, kirúgás –, a játékvezető a rögbihez hasonlóan szabadrúgást adhatna a kaputól 25 yardra (nagyjából 22–23 méter), melyet a támadó csapat onnan végezhetne el, ahonnan szeretne. Csak játsszák a focit, ez az én szabályom” – fejtette ki Henry.

Az egykori kiváló csatárnak – aki pályafutása során 366 gólt szerzett – az elképzelései között szerepel az is, hogy ha egy csapat legalább három gólt szerez, akkor az eredménytől függetlenül kapna egy plusz pontot, illetve ha egy csapat hatszor is betalál, még egy bónuszpontot kapna – ezzel a módosítással az angol bajnok Manchester City például további 20 extra pontot szerzett volna a mögöttünk hagyott idényben – jegyzi meg a SportBible cikkében.

Henry szerint a modern labdarúgás nagy problémája a játékvezetői itéletek átláthatóságának hiánya, ezért a francia azt szeretné, hogy a bírók a mérkőzés után a sajtónak indokolják meg döntéseiket és viseljenek mikrofont.

„Szeretném hallani, mit mondanak, mert néha nem előzékenyek, igaz, néha én sem vagyok udvarias. Magyarázzák el a hibáikat vagy azt, milyen nagyszerűen vezették a meccset. Szeretnénk mi is azt mondani néha, hogy milyen jók vagy milyen rosszak voltak, ahogy az emberek is teszik” – fogalmazott Henry, aki alaposan megváltoztatná az átigazolásokat is, s tervei szerint a klubok még a transzfer előtt kipróbálhatják a labdarúgókat – ahogy egyébként sok helyen az amatőr futballban is teszik.

„Házat sem veszel anélkül, hogy ne nézted volna meg. Megnézed reggel és este és hallod a zajokat” – fogalmazott a francia, akinek egyik legészszerűbb változtatása az lenne, hogy ha egy csapat létszáma sérülés miatt csökken, akkor akár ideiglenes jelleggel is beállhatna helyére egy cserejátékos. Ezt az ötletet már korábban javasolták a Premier League számára, de a labdarúgás nemzetközi szabályalkotó testülete (IFAB) elvetette azt.



Mint megírtuk, nemrég szóba került, hogy a FIFA több országban is tesztelheti az új lesszabályt, melynek értelmében megszűnnének az egyvonalas játékhelyzetek, s a támadók csak akkor lennének lesen, ha teljes testükkel megelőzik az utolsó előtti védekező játékost.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik