Ötgólos meccs után Olaszország a Nemzetek Ligája bronzérmese

Vágólapra másolva!
2023.06.18. 14:55
null
Ez sem a hollandok mérkőzése volt (Fotó: AFP)
A labdarúgó Nemzetek Ligájában a bronzéremért vívott mérkőzésen a házigazda Hollandia 3–2-re kikapott Olaszországtól. A fináléban vasárnap este a spanyolok és a horvátok találkoznak.

NEMZETEK LIGÁJA
A 3. HELYÉRT
Hollandia–Olaszország 2–3 (0–2)
Enschede, Twente-stadion, 28 000néző. Vezette: Nyberg (svéd)
Hollandia: Bijlow – Dumfries, Geertruida (Wijnaldum, a szünetben), Van Dijk, Aké – Wieffer (Veerman, 76.), F. de Jong, Simons (Koopmeiners, 63.) – Malen (Bergwijn, a szünetben), Gakpo, Lang (Weghorst, a szünetben). Szövetségi kapitány: Ronald Koeman
Olaszország:
G. Donnarumma – Tolói, Buongiorno, Acerbi – Gnonto (Zaniolo, 64.), Frattesi, Cristante, Verratti (Barella, 85.), Dimarco (Spinazzola, 74.) – Raspadori (Chiesa, 63.), Retegui (Lo. Pellegrini, 85.). Szövetségi kapitány: Roberto Mancini
Gólszerző:
Bergwijn (68.), Wijnaldum (90.), ill. Dimarco (6.), Frattesi (20.), Chiesa (73.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Nehéz lett volna azt állítani, hogy két rendkívül motivált és feltüzelt együttes találkozott a Nemzetek Ligája négyes döntőjének bronzmérkőzésén a hollandiai Enschedében, a Twente stadionjában, ahol a horvátok elleni elődöntőt hosszabbításban 4–2-re elveszítő hollandok a spanyolok ellen 2–1-re elbukó olaszokkal mérkőztek meg. A felvezetésben kis túlzással több szó esett arról, hogy a két szövetségi kapitány játékosként összecsapott egymással az 1992-es BEK-döntőben a Wembleyben, ahol épp Ronald Koeman szerezte az egyetlen gólt a Barcelona 1–0-s győzelmét hozó találkozón a Roberto Mancini-féle Sampdoria ellen.

Utóbbi, az olaszok mestere lényegében arra használta ezt a bronzmeccset, amire egy felkészülési találkozót szokás: kísérletezésre. Hét helyen megváltoztatta a spanyolok elleni kezdőcsapatot, a 3–5–2 felállásról 4–3–3-ra váltott, és még újoncot is avatott Alessandro Buongiorno személyében.

Hat perc sem telt el, és máris vezettek az olaszok. Federico Dimarcótól indult az akció a bal oldalon, és ő is fejezte be góllal, miután Mateo Retegui melléollózott a labdának, majd Giacomo Raspadori elé gurította a labdát, az Internazionale játékosa pedig épp milánói csapattársa, Denzel Dumfries mellől, 11 méterről ballal kilőtte a bal felső sarkot.

A 20. percben pedig már 2–0-ra vezetett a squadra azzurra, az olasz átigazolási piac idei nyári sztárja, a Sassuolóban szereplő Davide Frattesi révén, akinek egy gólját pár centis les miat nem adták meg a spanyolok ellen, és bár most is vizsgálta a VAR a találatot, megbizonyosodott, hogy nem történt kezezés, így szabályos körülmények között gurított ballal tíz méterről a kapu bal oldalába.

A második félidőben sokkal lelkesebben játszott a holland csapat, és a 68. percben szépített is, a csereként beállt Steven Bergwijn szépen elfektette egy csellel Federico Dimarcót, és hét méterről ballal a kapu jobb oldalába bombázott. De a kitámadó hazaiakat többször lekontrázták az olaszok, az egyik ilyen végén a 72. percben Federico Chiesa ballal kilőtte a bal alsó sarkot, el is döntve a mérkőzést. Így az olasz győzelmet már az sem veszélyeztette, hogy a 89. percben Georgino Wijnaldum ballal a léc alá bombázott. A hollandok hazai pályán érem nélkül maradtak a négyes döntőben.

DÖNTŐ, ROTTERDAM
20.45:
Horvátország–Spanyolország (Tv: M4 Sport+) – élőben az NSO-n!

PERCRŐL PERCRE



90+12. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

De Koopmeiners beadása után lökés volt az ötösön? A VAR szerint nem.

90+11. perc Aké lövése szögletre pattan, elöl a holland kapus is, de rossz a beadás.

90+7. perc Öli a futballt okosan az olasz csapat, momentuma sincs a hollandoknak már. Mancini lehet az első olasz mester, aki négy meccsen maradhat veretlen a hollandok ellen.

90+4. perc Wout Weghorst dulakodik Francesco Acerbivel, sárga lap ide és oda is.

90+3. perc KIMARAD! Chiesa passzát Pellegrini nyolcról, középről jobbal a jobb alsó mellé töri...

90+3. perc Bergwijn jobb oldali beadását Wijnaldum nyolc méterről Donnarummához fejeli.

90+2. perc Nicolo Barella kap sárga lapot. Reklamált.

Kilenc perc a ráadás! Remény.

90. PERC SZÉP GÓL, Veerman csodás passzát ballal a jobb felsőbe teszi bal belsővel az ötösről GEORGINIO WIJNALDUM. 2–3!

85. perc Nicolo Barella Verrattit, Lorenzo Pellegrini Reteguit váltja. Motorcsere, és ék helyett középpályás.

82. PERC WOUT WEGHORST lő a jobb alsóba, Wijnaldumról elé csorgott az ötösre, középre Tolóiról Koopmeiners ballábas, 18 méteres, középről jövő szabadrúgása. 2–3? Annyi, ha a VAR is áldását adja. DE LES!

80. perc Koopmeiners passza után Veerman jobbal 18-ról Frattesibe lő.

Az olaszok az előző 16 hollandok elleni meccsükből csak egyet buktak el.


76. perc Az újonc Joey Veerman be, Wieffernek nem ment ma.

75. perc Acerbi kap egy könyököst De Jongtól.

74. perc Leonardo Spinazzola be, Dimarco mehet pihenni.

Dimarco labdaszerzése után Frattesi indított a felezőtől.

72. PERC FEDERICO CHIESA ELDÖNTI? 1–3! Kap egy ívelést a saját térfeléről, hosszasan vezeti a labdát, Van Dijk csak néz, a szélső az ötös bal sarkáról ballal a túlsó alsóba lő. A kapufa is beleért még.

71. perc Cristante lő kissé jobbról, 14-ről ballal kapura. Dobás.

68. PERC ÉRETT MÁR, egy kiváló csel uán STEVEN BERGWIJN ballal a kapu jobb sarkába lő félmagasan az ötös jobb sarkáról. Gakpo beadását rossz helyre fejelte Cristante, ő adta a gólpasszt: 1–2!

63. perc Teun Koopmeiners be, Simons le, szélső helyett karmester. Federico Chiesa váltja Raspadorit, Nicolo Zaniolo meg Gnontót.

58. perc Simons lövése pocsék, de így jó passznak jobbra Gakpónak, a lapos beadás elsuhan mindenki előtt az ötösön, Dumfries lő kapura nem sokra rá, 22-ről, jobbra vetődve fogja a labdát Donnarumma.

56. perc Szép hazai támadás, Bergwijn 14 méteres lövését blokkolja Boungiorno, belesérült, de hamar felpattan, mert általános tolongás tör ki körötte.

55. perc Dimarco emelésével megindulna Retegui, szereli őt a 16-oson becsúszva Van Dijk, utolsó védőként.

51. perc Gakpo jobbal a jobb alsó mellé lő 21-ről, középről. Mancini nagyon bosszús.

50. perc Gnonto 16 méteres lövése Van Dijké, Gakpo beadását Bergwijn jobbal kapura vágja hét méterről, de berepül elé, és blokkol Dimarco.


47. perc Helyzettel, Van Dijk fejesét Gakpo ballal az ötös bal sarkáról Donnarummába rúgja. A labdára ráült aztán a vetődő kapus, ápolás.

46. PERC FOLYTATJUK!

46. perc Wout Weghorst váltja Langot, Georginio Wijnaldum meg Geertruidát. Szélső helyett ék, bekk helyett szűrő. Steven Bergwijn be, Malen le, szélsőcsere.

Olasz öröm (Fotó: AFP)
Olasz öröm (Fotó: AFP)
Weltfussball
Weltfussball

45+7. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

45. perc Gakpo bal oldai beadását Dumfries az ötös jobb sarkáról az előtte álló Acerbi bal vállára fejeli, a VAR szerint sem 11-es. Gakpo jobb oldali beadását kifejeli az ötös elől Gnonto.

Védekezés, mint egy sörmeccsen?


Hat perc a ráadás.

42. perc Gakpo bal oldali beadását elüti az ötösről Donnarumma. Jó messzire.

40. perc MELLÉ, Gakpo kap remek labdát Simonstól, jó a csel és a levétel is előtte, de az ötös bal sarka elől jobbal a bal, azaz a hosszú felső sarok mellé tekeri a labdát. Milliméterekkel, de mellé.

39. perc Folytatja.

A védőt ápolni kell.

36. perc Lang lő jobbal kapura egy 23 méterről, kissé jobbról járó szabadrúgást, a sorfalban Boungiorno és Raspadori fejjel hárít, tökéletes összehangban.

34. perc Federico Dimarco kap sárga lapot labdaelrúgásért, előtte Verratti hatalmasat rúgott Simonsba.

29. perc Simons megindul, a passza nem jó Gakpónak, kivetődik Donnarumma. Jól lépett közbe a passz előtt Acerbi mestert.


28. perc A pályán mezőnyharc... majd ivószünet.

23. perc És gól a gól, kettővel mennek az olaszok. Ismét csődöt mondott a holland védelem. Szerencséjük sem volt most, sokszorosan sem.

20. perc Dimarco beadása nem az igazi, majd a 16-oson Retegui és Gnonto lövését is blokkolják a hazaiak, de a labda DAVIDE FRATTESI elé csorog, aki ballal a bal alsóba lő. A kivetődő kapus lába között, nyolc méterről, kissé balról. DE MIT MOND A VAR? Volt les, kezezés?

Olaszország csak háromszor kapott ki az oranjétől, ez majdnem rekord, csak a bolgároktól kaptak ki kevesebbszer (ha legalább 20-szor találkoztak egy ellenféllel).

10. perc Malen indítja Dumfriest, a beadása az ötösön álló Buongiornóé, Dimarco sokat cselez, szöglet. Gakpo beadását Van Dijk hatról kapura fejeli, Tolói kezén csattan a labda, de háttal állt neki. Tovább. Gakpo újabb beadása a kapusé.

6. PERC VEZETNEK AZ OLASZOK, Gnonto indítja a jobb szélen Frattesit, a jobb oldali beadásnak középen melléollóz Retegui, Raspadori középről balra sarkazza a labdát, FEDERICO DIMARCO pedig ballal a bal, azaz a túlsó felső sarokba lő jó tíz méterről, Dumfries mellől. 0–1!

5. perc Van Dijk kivágja az ötösről Raspadori veszélyes bal oldali beadását.

3. perc Dumfries beadásába belelép Raspadori, korner... Gakpo jobb oldali, jobblábas beadását az ötös bal sarka elől a léc fölé fejeli Dumfries!

2. perc Lang bal oldali beadása Acerbié.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A hazaiak tiszta narancssárgában, a vendégek tiszta fehérben.

Egy kis örökmérleg! 23 mérkőzés, 3 holland és 10 olasz sikerrel, 22, ill. 30 lőtt góllal.

„Nagy csalódás ez az eredmény – kesergett Xavi Simons, a hollandok támadója. – Az első félidőben nagyot küzdöttünk, a másodikat aztán rosszul kezdtük, jött a két gól. Egy olyan minőségi csapatot, mint a horvát, nem szabad engedni kibontakozni, mert ez a vége.”

„Valóban, az első félidőben egészen jól futballoztunk, rendben volt a labdabirtoklás, helyzeteket alakítottunk ki, vezettünk is – vette át a szót Nathan Aké, aki remek passzal készítette elő azt a bizonyos vezető gólt. – A második félidőre aztán magukra találtak, beszorítottak minket, és képtelenek voltunk visszavenni az irányítást. A remek középpályásaik mindig megtalálták az üres területeket, sokat cserélgették a helyüket, lezárták a passzsávokat, nyilvánvalóan az ő munkájuk volt a siker kulcsa. Nekünk a labda megtartása is nehézséget okozott, a kihozatalról nem is beszélve. Maradtak volna a hosszú indítások, csakhogy a szélsőink is hátraszorultak gyakorlatilag hátvédpozícióba.”

Fotó: AFP
Fotó: AFP

A kapitányt szembesítették Pierre van Hooijdonk és Rafael van der Vaart szigorú televíziós kritikájával – a két korábbi válogatott játékos nem sok javulást látott a franciák elleni 0–4-hez képest –, amire Koeman így reagált: „Nem értem, vajon mit vártak? Hogy atomjaira bontjuk a horvát válogatottat? Igenis láttam biztató jeleket, különösen az első félidőben, szerintem arra a teljesítményre lehet építeni. Az eredmény kedvezőtlen, de ettől még nem szabadna figyelmen kívül hagyni a pozitív fejleményeket.”

„Az első félidővel roppant elégedett voltam, de a második elején azonnal éreztem, hogy mintha az öltözőben ragadtunk volna – értékelt Ronald Koeman, a hollandok szövetségi kapitánya. – Nem kezdtünk jól, a horvát középpályások átvették az irányítást, és a tizenegyes után különösen nehéz helyzetbe kerültünk. A folytatásban jól láthattuk, mint jelent az, ha egy régóta együtt lévő társaság elkapja a fonalat… Mégiscsak a világ harmadik legjobb csapatával játszottunk.”

A hollandok megemelik kalapjukat a horvát középpályások teljesítménye előtt, és bár Ronald Koeman kapitány nem örül az eredménynek, biztató jeleket is felfedezni vélt az oranje játékában.


Zlatko Dalic szövetségi kapitány szerint a horvát labdarúgó-válogatott a története egyik legnagyobb győzelmét aratta szerda este – mint beszámoltunk róla, a házigazda Hollandia ellen hosszabbításban kiharcolt 4–2-es siker döntőbe jutást ért a Nemzetek Ligájában.

„Ez a futball szépsége, mindig sok az érzelem. Néhányszor közel jártam a góloz, de nem jött össze” – mondta Davide Frattesi, az olaszok középpályása az UEFA honlapjának. Csapattársának, Francesco Acerbinek van ötlete, miben lehet fejlődni: „A csapat erős, de hiányzik a szórakozás és a könnyedség a játékból.” Ehhez csatlakozott Gianluigi Donnarumma, az olaszok kapusa is, aki szerint vissza kell szerezni a lelkesedésüket és a fókuszt.

„Jelen pillanatban számos nagyszerű középpályásunk és védőnk van, de hiányoznak a nagyszerű csatárok. Remélem, hogy a jövőben az ifjúsági csapatok játékosai előrébb tudnak lépni” – mondta Mancini.

Roberto Mancini, az olasz válogatott szövetségi kapitánya a mérkőzést követően gratulált az ellenfélnek. „A spanyolok megérdemelték a győzelmet, még akkor is, ha későn lőttek gólt. Az, hogy taktikailag a megszokottól kissé eltérő módon játszottunk, valószínűleg a végén a vesztünkbe került. A kelleténél jobban visszaesett a csapat teljesítménye.”

Ahogy arról beszámoltunk, Spanyolország 2–1-re megverte Olaszországot a Nemzetek Ligája elődöntőjében. Roberto Mancini szerint az olaszoknak nincs igazán jó csatáruk.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A HOLLANDIA–OLASZORSZÁG MÉRKŐZÉS KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik